AB üçlüsü Kiev’de

Güncelleme Tarihi:

AB üçlüsü Kiev’de
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2022 07:00

Ukrayna lideri Zelenski, işgal karşısındaki kendilerine yeterince destek vermemekle eleştirdiği Almanya, Fransa ve İtalya’nın liderlerini Kiev’de ağırladı. Üçlü, Ukrayna’nın başkentine birlikte trenle seyahat etti.

Haberin Devamı

Ukrayna ordusunun Donbas cephesinde ciddi kayıplar verdiği sırada Almanya, Fransa ve İtalya liderleri Olaf Scholz, Emmanuel Macron ve Mario Draghi, Kiev’e giderek Rus işgali sona erene kadar Ukrayna’nın yanında yer alacakları sözü verdi. Kiev tarafından zaman zaman Rusya’ya karşı yeterince sert tavır almamakla eleştirilen üç lidere, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ile görüşmeleri sırasında Romanya lideri Klaus Lohannes da katıldı. Ukrayna yönetimine destek ve moral verme niteliği taşıyan ziyaret, Avrupa Komisyonu’nda Ukrayna’ya aday ülke statüsü verilip verilmeyeceğinin belirlenmesinden hemen önce gerçekleşti.

İLK DURAK İRPİN

Liderlerin Ukrayna’da ilk ziyaret noktası Kiev yakınlarındaki İrpin kasabası oldu. Savaşın yarattığı tahribatı incelerken Olaf Scholz, “Bu kâbusun bir an önce son bulması gerekiyor” dedi. Ukrayna’nın eninde sonunda Rusya ile masaya oturması gerektiğini savunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise gördüğü manzaradan şoke olduğunu söyledi. Ukrayna’ya yardımlarının süreceğini vurgulayan Macron, “Rus güçleri tarafından harabeye çevrilen İrpin bize iki mesaj veriyor. İlki burada yaşayan halkın kahramanlık ve fedakârlığı. İkincisi, Rusların ne denli barbarca hareket ettikleri” diye konuştu.

AB İÇİN DESTEK AÇIKLAMASI

Liderler Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile iki saatlik bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Fransa lideri Macron “Dördümüz de Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne acil üyelik statüsünün onaylanmasını destekliyoruz” derken Draghi ve Scholz, Ukrayna’nın Avrupa’nın bir parçası olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

AB üçlüsü Kiev’de

 

ÖZEL TRENLE KİEV ZİYARETİ

Draghi, Macron ve Scholz başkent Kiev’e Polonya sınırından bindikleri trenle seyahat etti. Liderler, gece saatlerinde Polonya’ya gelirken, özel bir vagona sahip tren sabah erken saatlerde hareket etti. Uzun süren tren yolculuğu sırasında rahat kıyafetler tercih eden liderler, Kiev’de Zelenski ile buluşmaları öncesi takım elbiselerini giydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!