AB’nin geleceğini Gonzalez düşünecek

Güncelleme Tarihi:

AB’nin geleceğini Gonzalez düşünecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2007 00:00

Brüksel’de yapılan AB zirvesinde, Türkiye’nin üyeliğinin sorgulanması için kurulması istenen "Düşünce Grubu"nun başına eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzalez getirildi.

Gonzalez’in yardımcıları ise Letonya eski Devlet Başkanı Vike-Freiberga ve Nokia Başkanı Jorma Ollila oldu. Grup, AB için 2030’u hedefleyen öneriler oluşturacak. Liberaller ise yeni grubu eski Avrupa’yı temsil ettiği gerekçesiyle "Jurassic Park" diye eleştirdi.

AVRUPA Birliği’nin merkezi olan Brüksel’de yapılan zirvede, AB liderleri, topluluğun geleceğini sorgulayacak olan "Düşünce Grubu" için start verdi. Gruba, skandallar yüzünden İspanya başbakanlığı koltuğunu kaybeden Felipe Gonzalez başkanlık edecek.

Fransa, "Akil Adamlar" altında kurulacak uzman grubunun Türkiye’nin AB üyeliğini sorgulaması ve AB sınırlarını belirlemesini istiyordu. Ancak başta İngiltere olmak üzere bazı AB üyeleri yeni grubun genişlemeyi sorgulama yetkisi olmaması için yoğun çaba sarfetti. Bu nedenle "Akil Adamlar" yerine "Düşünce Grubu" adı benimsendi. Bu gruba şimdi Gonzalez liderlik edecek. Letonya eski Cumhurbaşkanı Vaira Vike-Freiberga ve Nokia Başkanı Jorma Ollila da başkan yardımcısı olacak.

Yeni grup, AB’nin 2030 yılına kadar ki geleceğiyle ilgili sorunları belirleyip, öneriler geliştirerek AB’ye rapor sunacak. Bu grubun kurulması sonrası Fransa’nın engellediği iki başlıkla ilgili müzakerelerin açılmasının önündeki engel kalktı. Böylelikle AB, 19 aralıkta gerçekleşecek "Hükümetler Arası Konferans" ile, "Tüketici Sağlığının Korunması" ve "Trans Avrupa Ağı" başlıklarıyla ilgili müzakereleri başlatacak. Grubun vazifelerinden biri de ekonomik başarı ve sosyal dayanışmaya odaklı Avrupa modelinin güçlendirilmesi ve modernleştirilmesi olacak. Bu model geliştirilirken göç, iklim değişikli ve terörizm gibi kıstaslar da dikkate alınacak.

JURASSIC PARK

Bazı siyasetçiler ise 1980’lerden kalmış bir Avrupa liderinin AB’nin geleceğini sorgulamasına eleştiriyle yaklaşıyor. Avrupa Parlamentosu’ndaki Liberal Demokratların sözcüsü Graham Watson, "Eğer Jurassic Park’ı gerçek hayatta görmek istiyorsanız, bu atama tam da buna örnektir. Söylediklerimin yaşla alakası, üç kişi de eski Avrupa’yı temsil ediyor" dedi. İspanya ise Gonzalez’in seçilmesini övgüyle karşıladı. 1982-96 yılları arasında başbakan olan Sosyalist Felipe Gonzalez, İspanya’nın en uzun görev yapan başbakanı unvanına sahip. Hakkındaki yolsuzluklar ve Basklı ayrılıkçılar üzerine ölüm mangaları yolladığı iddiaları yüzünden 1996’da başbakanlık koltuğunu Jose Maria Aznar’a kaptırmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!