AB Komisyonu'ndan flaş Ukrayna kararı... Rusya'dan jet hızında tepki

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2022 15:45

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmak isteyen Ukrayna ile Moldova'ya "aday ülke" statüsü verilmesini tavsiye etti. Birliğin yürütme organı olan Komisyon, Gürcistan'ın ise henüz AB adaylığı için gerekli kriterleri karşılamadığını açıkladı. Ukrayna ile Moldova'nın resmen, "AB'ye aday ülke" statüsünü kazanması için birliğe üye 27 ülkenin de onayı gerekiyor. Kararın açıklanmasından birkaç saat sonra Rusya'dan ilk tepki geldi.

Haberin Devamı

Rus işgaline aylardır direnen Ukrayna'ya AB'den iyi bir haber geldi.

AB Komisyonu, Avrupa Birliği'ne üye olma isteğini defalarca dile getiren Ukrayna'ya yeşil ışık yaktı.

AB Komisyonu, Ukrayna'ya "aday ülke" statüsü verilmesi yönünde görüş bildirdi. Avrupa Komisyonu, Başkanı Ursula von der Leyen, "Ukrayna'ya aday ülke olarak kucak açılması gerekiyor. Bu, şimdiye dek yapılmış başarılı çalışmalara dayalı bir karar. Ancak önümüzde hâlâ yapılması gereken çok iş var" dedi. 

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, Komisyon'un kararının minnetle karşılandığı ve AB liderlerinin bu kararı onaylamalarının umulduğu belirtildi.

RUSYA'DAN İLK TEPKİ: MANİPÜLE EDİLİYOR

AB Komisyonu'nun kararına ilk tepki Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık Sözcüsü Maria Zakharova, Brüksel'i Ukrayna'yı manipüle etmekle suçladı.

Haberin Devamı

AB'nin yürütme kolunun tavsiyesi 27 ulustan oluşan bloğun liderleri tarafından önümüzdeki hafta Brüksel'de yapılacak bir zirvede masaya yatırılacak.

Ukrayna'nın birliğe katılım müzakerelerini başlatmak için tüm üye ülkelerin oybirliğiyle onayı gerekiyor.

LİDERLERDEN ORTAK MESAJ: STATÜ ACİLEN VERİLMELİ

Dün, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret etmiş, liderler ortak açıklamada Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliğine destek mesajları vererek, Ukrayna'nın adaylık statüsünün "acilen" verilmesi gerektiğini belirtmişti.

Schulz, "Ukrayna Avrupa ailesine ait" demiş ancak Birlik üyesi olabilmesi için tüm üyelik kriterlerini karşılaması gerektiğini hatırlatmıştı.

Macron da AB'nin 27 üyesinin, Rusya'ya karşı zafer kazanana kadar Ukrayna'nın yanında durması gerektiğini söylemşişti.

Almanya, Fransa ve İtalya liderleri, Ukrayna'ya yeterince destek vermedikleri gerekçesiyle eleştiriliyordu. Ukrayna, üç ülkeyi, kendi ekonomilerini Ukrayna'nın güvenliğinin önünde tutmakla ve silah tedarikinde ayak diremekle suçlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!