AB ile önemli hafta

Güncelleme Tarihi:

AB ile önemli hafta
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2001 00:00


Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu genel kurulu, Türkiye ile mali işbirliği ve yardımlaşma konusunda büyük önem taşıyan Çerçeve Yönetmelik Belgesi'ni (ÇYB), 15 Şubat Perşembe günü oylayacak.

Genel kurulda, ÇYB ile ilgili 14 Şubat Çarşamba günü bir tartışma yapılacak. Çerçeve Yönetmelik Belgesi, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinde ''yol haritası'' olarak nitelendirilen Katılım Ortaklık Belgesi'nin (KOB) bin anlamda hukuki temelini oluşturuyor.

Türkiye'nin ulusal belgesi

Türkiye, daha önce, Avrupa Parlamentosu'nun, ÇYB'yi onaylamasından sonra, KOB'a ilişkin Ulusal Belgeyi sunacağını bildirmişti.

Avusturyalı Sosyalist Parlamenter Hannes Swoboda tarafından hazırlanan ÇYB ile ilgili rapor, AP Dışilişkiler Komisyonu'nda çeşitlideğişiklik önergelerinin oylanması ile Ocak ayında kabul edilmişti.

Haberin Devamı

Swoboda tarafından yapılan çalışma çerçevesinde belirlenen değişiklik önergelerinde, Türkiye'ye diğer aday ülkelerle eşit muameleyapılması gerektiği vurgulanıyor ve bu amaçla Türkiye'nin tüm AB poğramlarından tam anlamıyla yararlanması üzerinde duruluyor.

Değişiklik önergelerinde, mali işbirliğinin siyasi engellere takılmasının önlenmesi için köklü tedbirler alınması ve AB Komisyonu'nun Türkiye Masası'nda personel sorununun giderilmesi gerektiği kaydediliyor.

Yardımlara AP denetimi

AP Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilen değişiklik önergelerinde Türkiye'nin AB'nin diğer adaylar gibi çevre ve altyapı fonlarından da yararlanması isteniyor.

Kabul edilen degişiklik önrgelerinde, katılım öncesi yardımların devamının Türkiye'nin AB ile arasındaki anlaşmalara ve Kopenhag kriterlerine ne kadar uymasına bağlı olduğu ileri sürülerek, yardımların devamı konusunda AP'nin de görüşünün sorulması isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!