4 trilyona eğlendiler

Güncelleme Tarihi:

4 trilyona eğlendiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

İngiltere tarihin en pahalı zenginler zirvesine ev sahipliği yaptı. G-8 zirvesi her zamankinden daha eğlenceli ve rahat geçerken, çevreden nükleer silahsızlanmaya, Asya'daki ekonomik krizden yoksul ülkelerin borçlarının silinmesine kadar pekçok konunun gündeme geldiği zirve İngiltere'ye 10 milyon sterline (4.13 trilyon lira) patladı.

Liderler tatilde:

Geçen hafta Londra'da toplanan G-8 maliye ve dışişleri bakanları liderlere fazla iş bırakmadığından 3 günlük zirve tatil havasında geçti. Cuma günü bir araya geldikten sonra önceki gün ilk toplantılarını yapan G-8 liderleri iyi hazırlanmış gündem sayesinde kısa bir sürede konuları ele alıp böylece bol bol sohbet etme ve eğlenme fırsatı buldular.

Kupa maçını izlediler:

Toplantı erken bitince bazı liderler ikili görüşmeler yaparken bir kısmı da TV'den naklen yayınlanan Arsenal-New Castle İngiliz Kupası final maçını izlediler. ABD Başkanı Bill Clinton ve Kanada Başbakanı Jean Chretien birlikte yürüyüşe çıktılar. Akşam olduğunda ise liderler eşleriyle beraber All Saints grubunun konserine gittiler. Zenginler zirvesine ilk kez tam üye sıfatıyla katılan Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ise yorgun olduğu için konsere gitmedi.

Kohl çok beğendi:

Zirvenin tatil havasında geçmesi Almanya Başbakanı Helmut Kohl'ün de hoşuna gitti. Kohl, önümüzdeki yıl Köln'de yapılacak G-8 zirvesini de benzer bir şekilde gerçekleştirmeyi düşündüğünü söyledi. Ancak Kohl'ün gelecek yıl da başbakan kalıp kalmayacağı şüpheli. Eylül ayındaki seçimlerde Clinton ve Blair'e benzetilen Sosyal Demokratların adayı Gerhard Schröder'e karşı yarışacak olan Kohl, zirvede sempatik hareketlerle puan toplamaya çalıştı.

Protestoların gölgesinde:

G-8 toplantısı yapılırken, yoksul ülkelerin borçlarının silinmesini isteyen bir grup gösterici de el ele tutuşarak konferans merkezini halka içine aldı. Katolik yardım kurumundan bir sözcü, ‘Yoksul ülkelerin borç yükünü nasıl hafifletiriz diye toplanan liderler 10 milyon sterlin harcadı’ dedi. UNICEF rakamlarına göre, bu parayla 1 milyon çocuğa, çocuk felci, tüberküloz ve kızamık aşıları yapılabilirdi.

Yoksullara yardım sözü:

Zenginler, özellikle Afrika'da borç batağındaki ülkelerin düzlüğe çıkması için gerçek ve etkili işbirliği sözü verdiler. Asya krizinin çözümünde IMF (Uluslararası Para Fonu) gibi mali kurumlara büyük iş düştüğüne işaret eden liderler, ekonomik darboğazda bulunan ülkelerin de IMF'le işbirliği yapması gerektiğini vurguladılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!