300 milyona biyolojik silah

Güncelleme Tarihi:

300 milyona biyolojik silah
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sunday Times’ın yaptığı bir araştırma biyolojik silah elde etmenin ne kadar basit olduğunu ortaya çıkardı. Endonezya'da bir laboratuvar, iş adamı kimliğine bürünen muhabirlere, 1000 dolara mikrop satmaya kalkıştı.

Dünya çapında birçok laboratuar müşterilerine sorgusuz sualsiz biyolojik silah olarak kullanılabilecek mikroplardan satıyor. Şarbon, veba, botulinum ve brucella gibi uluslararası teröristlerin kullandığı bakteriler ve binlerce insanı öldürebilecek güçte E-coli ve salmonella mikropları, size kim olduğunuz bile sorulmadan 300 milyon lira gibi cüzi bir miktara ulaştırılabiliyor.

Sunday Times Gazetesi'nin haberine göre dünya çapında 450 laboratuvar biyolojik silah olarak kullanılabilecek bu bakteri ve mikroplar üzerinde çalışıyor. En az 50'si şarbon mikrobu, 34'ü botulinum bakterisi ve 18'i veba virüsü satıyor. Sunday Times, rastgele 20 laboratuvarla temasa geçerek biyolojik silah olarak kullanılabilecek mikroplardan satın almak istediğini belirtti.

Endonezya'daki BioFarma Şirketi, müşterilerinin kim olduğunu ve hangi amaçla bu öldürücü mikroplardan istediklerini araştırmadan birkaç yüz dolara veba ya da şarbon virüsü satabileceğini belirtti. Hatta 1000 dolara posta aracılığıyla e-basili yollamayı teklif etti. Çekoslovakya'dan gelen ve nasıl kullanılacağına dair hiçbir açıklama verilmeyen diğer bir öldürücü madde ‘botulinum’un bir örnek paketinin fiyatı ise, sadece ve sadece ‘10 milyon’ lira.

İSTİHBARAT UYARMIŞTI

Sunday Times Gazetesi'nin bu araştırmasıyla biyolojik silahların nasıl kolayca tehlikeli ellere düşebileceği birkez daha ortaya çıktı. İngiliz gizli servisi MI5, daha geçtiğimiz aylarda parfüm şişeleriyle ülkeye şarbon virüsü sokulabileceği uyarısıyla tüm limanları alarma geçirmişti. İngiliz Dışişleri Bakanlığı ve MI5, üniversiteleri ve laboratuarları biyolojik silah ele geçirmeye çalışan yabancı casuslara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarmıştı. Nitekim Irak, Körfez Savaşı öncesinde İngiltere'den aldığı kimyasal maddeler sayesinde biyolojik silah üretebilir hale geldi. ABD tahminlerine göre Irak'ın elinde 2265 galon antraks mikrobu bulunuyor. Öldürücü bir biyolojik silah olan antraks, solunum yoluyla vücuda giriyor. Başlangıçta enfeksiyon ve yorgunluğa neden alan mikrop, kısa sürede vücudu ele geçiriyor. Üç gün içinde akciğerde kanamalar oluşuyor, solunum zorluğu çeken kurban, gerekli tedaviyi görmezse kısa sürede son nefesini veriyor. Uzmanlar bir gram şarbon mikrobuyla 10 milyon kişinin öldürülebileceğini öne sürüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!