3 misli çaba gerek

Güncelleme Tarihi:

3 misli çaba gerek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2018 08:30

Polonya’nın Katowice şehrinde dört gün önce çok önemli bir toplantı başladı. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP24) için yaklaşık 200 ülkeden 25 bin delege, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için bir araya geldi.

Haberin Devamı

3 Aralık’ta başlayan zirve 14 Aralık’ta sona erecek. Konferansta son açıklanan raporlardan biri Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) ait. Raporda, sağlık konularının iklim eyleminin geliştirilmesindeki hayati önemini vurgulanıyor ve politika yapıcılar için kilit nitelikte öneriler sunuluyor. Hava kirliliği dünyada her yıl 7 milyon ölüme ve 5.11 trilyon ABD Doları değerinde ekonomik hasara neden oluyor. En yüksek sera gazı emisyonu değerlerine sahip 15 ülkede hava kirliliğinin ortaya çıkardığı sağlık maliyetinin, ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 4’üne tekabül ettiği tahmin ediliyor.

Salı günü Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın iklim değişikliğiyle ilgili yayınladığı son rapora göre de küresel ısınmayı sanayileşme öncesi döneme göre 2 derecenin altında tutma hedefine ulaşmak için ülkelerin üç misli çaba göstermesi gerekiyor. Öte yandan Polonya’nın bu zirveye ev sahipliği yapması da başka bir eleştiri konusu. Çünkü Polonya, elektrik ihtiyacının neredeyse tamamını kömürden karşılıyor. Bu nedenle sivil toplum örgütleri tarafından verilen ‘fosil ödülleri’nin ilk sahibi de Polonya oldu... 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!