3 hafta önce tehdit etti

Güncelleme Tarihi:

3 hafta önce tehdit etti
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 12, 2001 03:50

ABD'nin birinci zanlısı Usame Bin Ladin, saldırıyı gerçekleştirenlere teşekkür etti. Taliban, "Ladin 'Ben yapmadım' diyor. Kanıtlayın verelim" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

ABD'deki saldırıların ardından tüm gözler, Suudi asıllı milyoner terörist Usame bin Ladin'e çevrildi. Taliban yönetimi saldırılarınbaşlıca sorumlusu gösterilen Bin Ladin'in suçlu bulunması ve suçunun ispatlanması halinde iade olasılığını inceleyeceklerini açıkları. Bin Ladin ise, saldırıyı gerçekleştirenlere teşekkür etti.

Abu Dabi televizyonunun Ä°slamabad büro ÅŸefi Cemal Ä°smail, Bin Ladin'in saldırıyı yapanlara teÅŸekkür ettiÄŸi haberini, kendisini uydu telefonuyla arayan Suudi asıllı teröristin yardımcılılarından birinin söylediÄŸinin açıkladı.Â

LADÄ°N TEHDÄ°T ETMÄ°ÅžTÄ°

Suudi milyarder terörist Usame bin Ladin üç hafta önce ABD'yi vurmakla tehdit etmişti. Bin Ladin, iki yıl önce yazılan bir mektupta da, Amerikan halkına ‘‘Büyük sürprizler yaşayacaksınız. Neler olacağına çok şaşıracaksınız ve bu konuda hiçbir şey yapamayacaksınız’’ demişti.

Bu yılın başında ise, Bin Ladin bağlantılı bir grup teröristin, Seattle Kulesi ile Disneyland'ı bombalamayı planladığı ortaya çıkarılmıştı. Üç hafta önce de CIA, Bin Ladin'in adamlarının başta Ankara olmak üzere Türkiye'dekiler de dahil olmak üzere intihar saldırısı eyleminde bulunacağını haber vermişti.

TALİBAN’LA EL ELE

Bunun üzerine ABD'nin Ankara Büyükelçiliği önünde ilk kez ‘‘Ortadoğu'dakine benzer bir yöntemle’’ sürekli çalışır durumdaki kamyon ve ciple önlem alınmıştı. Terörist bin Ladin, Afganistan'ı yöneten aşırı dinci eli kanlı Taliban rejimi aracılığıyla Amerika'ya yıllardır tehdit savuruyordu. Bin Ladin, iki yıl önce yazılan bir mektupta Amerikan halkına ‘‘Büyük sürprizler yaşayacaksınız. Neler olacağına çok şaşıracaksınız ve bu konuda hiçbir şey yapamayacaksınız’’ demişti.

İki yıl önce Taliban lideri Molla Ömer tarafından yazılan bir açık mektupta, Amerikan halkına Afganistan'a yaptırımlara karşı gelmeleri çağrısı yapılmış ve ‘‘aksi takdirde bunun sonuçlarına katlanacakları’’ tehdidinde bulunulmuştu. ABD, Kenya ve Tanzanya'daki büyükelçiliklerine düzenlenen ve 200'den fazla kişinin öldüğü saldırılardan sorumlu tuttuğu terörist Usame bin Ladin'i koruması nedeniyle Afganistan'a BM yaptırımları uyguluyor. Saldırıların ardından ABD uçakları Afganistan'ı bombalamıştı.

ÖZEL EĞİTİM GÖRDÜ

45 yaşındaki Suudi milyarder terörist Usame bin Ladin, Amerikan istihbarat örgütü CIA'nın 1980'lerde Afganistan'ın Host kentinde, 3 milyar dolar harcayarak Sovyetler'e karşı İslamcı ‘‘mücahit’’ eğitmek için kurduğu kamplarda yetişti. Kamplar zamanla Usame bin Ladin'in eline geçti. Bin Ladin, Suudi Riyalleri ve Amerikan silahlarıyla mücahit yetiştirmeyi sürdürdü. Bu faaliyetinde önde gelen yardımcısı, ABD ordusunda görevli özel timci Ali Muhammed'di.

Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER BOZULDU

Sovyetler'in Afganistan'dan çekilmesinin ardından Ladin ile ABD arasındaki ilişkiler bozulmaya başladı. Bin Ladin'in kamplarında yetişen El Seyit Nuseyr, New York'ta İsrailli politikacı Meir Khane'yi öldürdü. New York'ta dünkü uçak saldırısıyla tuzla buz olan Dünya Ticaret Merkezi'nin 1993'te bombalanmasından da bin Ladin ile Ali Muhammed sorumlu tutuluyor.

USAME BÄ°N LADÄ°N: BEN YAPMADIM

Şüphelerin üzerinde yoğunlaştığı Usame Bin Ladin ise, ABD'deki saldırılarla ilgilisi olmadığını söyledi.

Pakistan'da yayımlanan Habrain Gazetesi'ne göre, Bin Ladin, Afganistan'da iktidardaki Taliban'a yakın kaynaklara, ''Terörist eylem bazı Amerikalı grupların işi. Benim bu saldırılarla bir ilgim yok'' dedi.

Urdu dilinde yayımlanan gazetenin haberi, henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Ancak Taliban yönetimine karşı savaşan İttifak güçlerinin Pekin temsilcisi Abdülbasir Hotak, ABD'ye yönelik saldırıların, Usame bin Ladin, Pakistan İç İstihbarat Servisi (ISI) ve Taliban üçlüsü tarafından düzenlendiğini öne sürdü. 

Hotak, yaptığı açıklamada, ''saldırıların sorumlusunun sadece Usame bin Ladin olduğuna ilişkin söylentilerin kendisini şaşırttığını'' belirterek, ''söz konusu üçlünün, sadece bölgenin güvenliği ve istikrarı değil, tüm dünya için çok tehlikeli olduğunu'' savundu.

Uluslararası topluma terörle mücadelede yeni bir strateji uygulama çağrısında bulunun Hotak, ''Yeni anlayış biçimiyle stratejiye, askeri yönler de dahil edilmelidir'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!