290 yıl sonra İskoçya'da Meclis

Güncelleme Tarihi:

290 yıl sonra İskoçyada Meclis
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

İskoçya, tam 290 yıl aradan sonra ilk parlamentosuna sahip oluyor. İngiliz hükümeti tarafından, muhalefetin sert tepkileri arasında dün açıklanan ‘‘merkeziyetçiliği sona erdiren'' plan çerçevesinde, İskoçya, yıllar sonra ilk parlamentosunu açacak.

Plan ‘‘kopmayı değil, ayrılmayı'' öngörüyor. Buna göre, İskoçyalılar, yasa çıkarma, vergi koyma ve Avrupa Birliği'nde kendi adlarına konuşma hakkına sahip olacaklar. Galler de, aynı plan çerçevesinde İskoçya'nın ki gibi güçlü olmasa da, kendi parlamentosunu kuracak.

İskoçya ve Galler için ayrı parlamentoların kurulması, mayıs ayında yapılan seçimlerde iktidara gelen İşçi Partisi hükümetinin, İngiltere'nin ‘‘merkezi yapısında reform'' planı çerçevesinde öngörülüyordu.

İskoçya'da, İngiltere ve İskoçya krallıklarını birleştiren 1707'deki anlaşmadan bu yana ilk kez bir parlamento kuruluyor. Toplam 129 üyesi bulunacak parlamento, nispi temsil yöntemiyle seçilecek ve eğitim, sağlık, çevre, tarım ve sanat gibi alanlarda yasalar çıkaracak. Dış politika ile savunma politikası, ekonomi, sosyal güvenlik ile yayıncılık ve kürtaj gibi hassas konularda ise yine İngiltere hükümeti yetkili olacak. Parlamento seçimleri 1999 mayıs ayında yapılacak ve parlamento 2000 yılının Ocak ayında toplanacak.

Kararı eleştiren anamuhalefetteki Muhafazakar Parti ‘‘İşçi Partisi'nin, İskoç milliyetçiliğinin taleplerini körükleyerek, ülkenin bölünmesi tehlikesi yarattığını'' öne sürüyor.

Öte yandan hükümet, Galler için de daha az güçlü bir parlamento önerisinde bulundu. Kuzey İrlanda'daki barış süreci, burada da yerel bir hükümetin kurulmasını amaçlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!