21’inci yüzyıl Pitt Adası'nda başlayacak

Güncelleme Tarihi:

21’inci yüzyıl Pitt Adasında başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları, Güney Pasifik'teki adalar arasında kavga çıkaran sorunu çözdüler ve 21.Yüzyıla ilk girecek yerleşim biriminin Yeni Zelanda'nın doğusundaki Pitt Adası olduğunu ilan ettiler.

21.Yüzyılın ilk şafak ışıklarının dünyanın neresine düşeceği sonunda belli oldu. İngiliz bilim dergisi The Geographical Journal'e göre, Yeni Zelanda'nın doğusundaki Pitt Adası'nın Hakepa Tepesi, yeni yüzyılla tanışan ilk yerleşim birimi olacak.

Ancak yeni yüzyıla birkaç dakika daha önce kavuşmak isteyenler, biraz daha güneydoğuya kayarak Chatham Adaları'na gittikleri takdirde Pitt Adası'nda yaşayanlara fark atmış olacaklar. Çünkü ıssız olan bu adalar, Pitt Adası'ndan üç dakika önce 1 Ocak 2000'e girecekler.

Dergideki yazıya göre, Pitt Adası 31 Aralık 1999 günü Greenwich saatiyle 16.03'de yeni yüzyılın ilk ışıklarını görecek. Bu sırada Pitt Adası'ndaki saatler sabaha karşı 04.03'ü, takvimler de 1 Ocak 2000'i gösteriyor olacak.

NAFİLE HİLELER

Bilim adamları, The Geographical Journal'de yayınladıkları bu makaleyle Güney Pasifik'teki önemli bir ihtilaf konusunu çözdüklerini iddia etseler de, bölgede yer alan adaları ikna etmek pek kolay değil. Çünkü Güney Pasifik'teki her ada, 21.Yüzyıla girecek ilk yerleşim birimi olduğunu iddia ediyor ve turist çekmek için müthiş görkemli partiler hazırlıyorlar. Üstelik bu iddialarını kılıfına uydurmak için türlü çeşitli hilelere de başvuruyorlar.

Örneğin Tonga Hükümeti, Yeni Zelanda'yı sollayıp yeni yüzyıla giren ilk yerleşim birimi olabilmek için, ‘‘gün ışığından tasarruf programı’’ adı altında saat değişikliği yaptı. Kiribati ise saatleri bir saat geri almayı planlıyor.

Ancak bilim adamları bu tür hilelerin tamamen yararsız olduğunu belirterek şu açıklamayı getiriyorlar: ‘‘Dünyanın coğrafi gerçeklerini değiştirmeye kimsenin gücü yetmez. Uluslararası topluluk, tek yanlı olarak ilan edilen saat değişikliklerini asla kabul etmeyecektir. Çünkü isteyen her ülke, saatleri dilediği gibi değiştirip, üçüncü bin yıla ilk giren yerleşim birimi olabilir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!