İsrail'den Türkiye'ye füze reddi

Güncelleme Tarihi:

İsrailden Türkiyeye füze reddi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 11:00

Mossad'a yakınlığıyla bilinen istihbarat sitesi Debka'dan şoke eden iddia. İsrail geliştirdiği füze savunma sistemi Barak-8'i Türkiye'ye satmak istemiyor. Gerekçesi ise Başbakan Erdoğan'ın bu teknolojiyi İran'la paylaşma endişesi.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri, İsrail ve Hindistan'ın birlikte geliştirdiği 360 derece görüş açısı sağlayan radar sistemini İsrail'den satın almak istedi. Ancak İsrail, Barak-8 tipi füze savunma sistemini Türkiye'ye satmama kararı aldı. İsrail istihbarat örgütü Mossad'a yakınlığı ile bilinen Debka sitesindeki habere göre, İsrail, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Barak-8 teknolojisini İran'a gizlice vermesinden endişe ediyor.  

Debka, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemde İran ve Suriye'yle "aynı safta yer almasına" ve İsrail'e yönelik eleştirilerine tepki olarak, Tel Aviv’in Ankara’dan gelen Barak-8 tipi füze savunma sistemi satın alma talebini geri çevirdiğini öne sürdü. Habere göre, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı geçtiğimiz hafta Barak-8 füze savunma sistemini satın almak için nabız yokladığı ancak İsrail'in "hayır" cevabı verdiği belirtildi.    

Haberin Devamı

'ERDOĞAN İRAN'LA ASKERİ ANLAŞMA YAPTI' İDDİASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Ekim 2009’da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la gizli bir askeri anlaşma imzaladığını öne süren İsrail istihbarat sitesi, bu anlaşma çerçevesinde Türkiye’nin İran’a askeri istihbarat sağlamayı taahhüt ettiğini savundu.

360 derece görüş açısı sağlayan radara sahip Barak-8 füze savunma sistemi savaş gemilerine yerleştiriliyor ve gece-gündüz, her türlü hava koşullarında, gemiye 500 metreye kadar yaklaşabilen füzelere karşı bile saniyeler içinde tepki vererek korunma sağlıyor.

İRAN'I GÖZETLİYOR

Debka’ya göre, Barak-8 füze savunma sistemi, Basra Körfezi’nde İran açıklarında, Kızıldeniz ve Doğu Akdeniz’de devriye gezen İsrail deniz kuvvetleri savunmasının bel kemiğini oluşturuyor. Dolayısıyla söz konusu teknolojinin İran’ın eline geçme ihtimali güvenlik kaygısı yaratıyor.

HİNDİSTAN DA SATIŞA KARŞI ÇIKIYOR

Dekba, Barak-8 savunma sistemini İsrail’le birlikte geliştiren Hindistan’ın da, bu sisteminin Türkiye’ye satılmasını karşı çıktığını yazdı. Siteye göre Hindistan, Türkiye’nin bu teknolojiyi İran’a sızdırması halinde, Tahran’ın da nükleer teknoloji karşılığında bunları Hindistan’ın baş düşmanı olan Pakistan’a vermesinden kaygı duyuyor.

Haberin Devamı

BARAK-8'İN SATIŞ FİYATI 24 MİLYON DOLAR

Barak-8 projesi 2004'te başladığından bu yana Hindistan bu teknolojiye şimdiye kadar 330 milyon dolar para aktardı. Daha altı ay önce, Hindistan ve İsrail bu ternolojiyi geliştirmek için 1.1 milyar dolarlık yeni bir anlaşmaya imza attı. Barak-8 teknolojisinin bir savaş gemisine yerleştirilmesi ise 24 milyon dolara mal oluyor.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!