Rüşvetin belgesi Fransa’yı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Rüşvetin belgesi Fransa’yı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 00:00

Fransız Liberation Gazetesi’nin dün yayınladığı eski başbakanlardan Eduard Balladur’un 1995 yılında Pakistan’dan rüşvet aldığına dair belge Fransız siyasetinde bomba etkisi yarattı. İddiaya göre Balladur, denizaltı satışı karşılığında Pakistan’dan rüşvet aldı. Aracılara ödeme iptal edilince eski Pakistan Başkanı Butto’nun kocası Zerdari komisyon alamadı. Karaçi’de düzenlenen saldırıda 11 Fransız mühendis öldü.

2002 yılında Karaçi’de 11 Fransız mühendisin ölümüyle ilgili soruşturma yürüten bağımsız bir komisyon, Fransızların Paris-İslamabad hattındaki yolsuzluk ve rüşvetin kurbanı olabileceğini ortaya çıkardı. Dün Liberation Gazetesi’nde yayınlanan belge, daha önce bu konuda gündeme gelen iddiaları güçlendirdi. Liberation’a göre, 1994’te Fransız Denizaltı Yapım Müdürlüğü DCN, Pakistan ile 3 denizaltı yapımı karşılığı 5.41 milyar Frank’lık (825 milyon euro) bir anlaşma imzaladı. DCN anlaşmanın alınmasını sağlayan Lübnanlı iki aracıya yasalara uygun, yüzde 6 oranında komisyon aktardı. Bir süre sonra Savunma Bakanlığı, aracılara verilmek üzere bu miktara yüzde 4 oranında ekleme yaptı. Fransa ilk ödemeyi 24 Ocak 1995’te aktardı. Bu paranın bir miktarı daha sonra Pakistan’ın şimdiki cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’nin hesabına yattı. Üç ay sonra ise Fransa Başbakanı Balladur’un seçim kampanyası için açtığı hesabına 10 milyon Frank (1.5 milyon euro) yattı. Balladur, eski dava arkadaşı Jacques Chirac’a karşı cumhurbaşkanı adayı olmuştu. Seçimi kazanan Chirac, 1996 yılında aracılara yapılan ödemeleri durdurdu. İddiaya göre, Pakistan gizli servisi sert bir mesaj göndermek için Fransızları öldürdü.

Sarkozy de zan altında

Balladur, Le Figaro’ya yaptığı açıklamada iddiaları “absürd” diyerek yalanladı. Ancak rüşvet iddiası Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi de zan altında bıraktı. Çünkü Sarkozy, o dönemde rüşvetle suçlanan Eduard Balladur’un seçim kampanyasını yönetiyordu. Aynı zamanda ekonomi bakanıydı. Sarkozy’nin tüm olan bitenlerden haberi olduğu, olayın bilinmesine rağmen açığa çıkmamasında onun rolü olduğu öne sürülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!