Uranyum kardeşliği

Güncelleme Tarihi:

Uranyum kardeşliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2010 00:00

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın geçen haftaki Zimbabve ziyaretinin arkasından uranyum anlaşması çıktı. İddiaya göre İran, nükleer programı için çok ihtiyaç duyduğu uranyumu Zimbabve’nin el değmemiş rezervlerinden karşılayacak. Tahran, karşılığında Mugabe Yönetimi’ne petrol verecek.

Haberin Devamı

İNGİLİZ Daily Telegraph Gazetesi’nin Zimbabveli bir hükümet kaynağına dayandırdığı habere göre, Zimbabve’yi 30 yıldır demir yumrukla yöneten Devlet Başkanı Robert Mugabe çöken ülke ekonomisi için büyük ihtiyaç duyduğu petrolün karşılığında, 450 bin tonluk hiç işlenmemiş uranyum rezervlerini İran’a teslim edecek. İran da bu uranyumu nükleer silah ya da enerji için yakıt üretmekte kullanacak.
Zimbabveli kaynak anlaşmayı şöyle anlattı: “Anlaşma ilk kez, Mugabe’nin 2007’deki Tahran ziyaretinde gündeme geldi. İranlı mühendisler 1 yıldır ülkede fizibilite çalışmalarını sürdürüyorlar. Devlet bakanı Didymus Mutasa geçen ayki Tahran ziyaretinde medyanın dikkatini çekmeden resmi anlaşma imzaladı.”
Rusya ve Çin de talip
İran’ın uranyumunun çoğu 1970’lerden beri Güney Afrika’dan geliyordu ancak bu ülkenin stokları azalınca Tahran gözünü Zimbabve’deki bakir yataklara çevirdi. Başkent Harare’nin 240 kilometre kuzeyindeki Kanyemba köyünde keşfedilen ve yaklaşık 450 bin ton olduğu tahmin edilen uranyuma, Rusya, Çin, Avustralya, Güney Afrika ve Namibya da talipti.
1737 sayılı BM kararına göre hiçbir ülke İran’a nükleer malzeme transfer edemiyor. Zimbabve, İran’a uranyum verdiği takdirde yaptırım kapsamına girebilir.

Haberin Devamı

Uganda’dan da BM’de oy istedi

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Batı’nın izolasyonuna karşı ve nükleer programına destek aramak için çıktığı Afrika turunun ikinci ayağında Uganda’ya uğradı. Ahmedinejad’ın iki günlük ziyarette Uganda’ya nükleer rafineri, toplu konut ve konserve fabrikası kurma teklif edeceği belirtiliyor. Washington merkezli düşünce kuruluşu Rand’ın uzmanı Ali Rıza Nadir, “Uganda, BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi. İran onlardan da yaptırımlara karşı oy istiyor” dedi. Uganda bu konuda henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!