14 senelik uğraş bir öpücük bile etmedi

Güncelleme Tarihi:

14 senelik uğraş bir öpücük bile etmedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Prenses Diana'nın son sevgilisiyle öpüşürken resmini çeken İtalyan paparazzi bir anda 260 milyar liralık servetin sahibi oldu. 17 senedir kimsenin görüntüleyem ediği Pol Pot'un resmini çekmeyi başaran gazeteci Nate Thayer ise, yazılı anlaşma yapmadığı için ABC televizyonundan 400 bin dolarını alamadı.

Dünya kamuoyu günlerden beri Prenses Diana ile Mısırlı milyarder playboy Dodi El Fayed'in aşkıyla meşgul. İki sevgilinin, Akdeniz mavi sularında seyreden lüks bir yatta öpüşürken resimlerini çekmeyi başaran İtalyan paparazzi Mario Benna bir anda 260 milyar liralık bir servetin sahibi oldu.

Benna'nın başına konan talih kuşu ne yazık ki Amerikalı gazeteci Nate Thayer'in semtine uğramadı. Çünkü paparazzi Benna'ya Fransız Paris-Match Dergisi başta olmak üzere, İngiliz gazetelerinden ve diğer sansasyonel yayın organlarından para yağarken, Kızıl Kmerlerin kanlı lideri Pol Pot'un 1979 yılından bu yana fotografını ilk kez çekmeyi başaran Far Eastern Economic Review Dergisi'nin Kamboçya muhabiri Nate Thayer sadece nasihat aldı.

Tam 14 yıl uğraştı

Oysa Amerikan ABC televizyonu, yaşamını tehlikeye atmak pahasına tam 14 yıldan beri Kızıl Kmerlerin esrarengiz liderinin peşinde olan Nate Thayer'a fotograflar için 100 bin, video kaseti için ise 400 bin dolar vaad etmişti. Nate Thayer, Pol Pot'un resmini çeker çekmez New York'tan Bangkok'a gelen ABC televizyonu yetkililerine gönül rahatlığıyla video kasetlerini teslim etti. Ancak birkaç gün sonra Bangkok'taki ABC bürosuna parasını almak üzere başvurduğunda nasihat aldı. Ticari konulara pek yatkın olmayan gazeteci Nate Thayer ne yazık ki, ABC yöneticilerinin sözüne güvenmiş, yazılı bir kontrat yapmamıştı.

‘ABC'li yetkililer Kızıl Kmerler'den beter' diyen Nate Thayer, Pol Pot'u bulmak için Kamboçya'nın içlerine 37 gizli yolculuk yapmış ve bunların birinde 200 kilometreyi yürüyerek katetmişti. Dört yıl önce yakalandığı beyin malaryası nedeniyle tam 16 kez hastaneye kaldırılmış, birkaç kez acilen ABD'ye gönderilmişti. 1990 yılında içinde bulunduğu bir kamyonun mayına çarpması sonucu yanındaki iki arkadaşı ölmüştü. Kızıl Kmer gerilla kamplarına yaptığı sayısız yolculuk nedeniyle gerilla saflarında dostluklar kuran Nate Thayer, Pol Pot saplantısı yüzünden Bangkok'taki gazeteci arkadaşlarının alay konusu olmuştu.

Özetle, Cambridge Üniversitesi siyasal bilimler mezunu Amerikalı Nate Thayer, belki biraz fazla macerasever, ama dört dörtlük bir ‘gazeteci.' Tek kabahati, şöhretlerin özel hayatını kurcalayıp Akdeniz'in mavi sularında ‘Yılın scoop'u' Prenses Diana'nın öpüşmesini bekleyeceğine, Kamboçya'nın balta girmemiş ormanlarında 20. yüzyılın en büyük canilerinden birinin peşine düşmek. Sonuç, 260 milyar yerine ‘hava.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!