Dünya Su Haftası

Güncelleme Tarihi:

Dünya Su Haftası
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2015 10:28

“DÜNYA SU HAFTASI” DOLAYISIYLA SUYUN ANLAM VE ÖNEMİNİ BELİRTEN BİR YAZI YAYINLADI.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), “Dünya Su Haftası” dolayısıyla suyun anlam ve önemini belirten bir yazı yayınladı.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz Kılınç, suyun israf edilmemesi, kirletilmemesi ve dünya üzerinde suyun ne kadar önemli olduğunu söyledi.
“SU KAYNAKLARI GELECEK NESİLLERİN MALIDIR BU SEBEPLE KORUNMALIDIR”
Yeryüzünün tuzlu sularla; yani okyanuslarla kaplı olduğu halde tatlı suların miktarının çok az olduğunu belirten Kılınç, yeraltı ve yerüstü kaynaklarının devir-daim içinde ve yağışlarla yenilendiğini söyleyerek, şöyle devam etti:
“Karalara düşen yağışın yüzde 75’i denizlerden ve okyanuslardan buharlaşan sudur. Böylece tuzlu su tatlı su haline dönüşmektedir. Yeryüzü tatlı su miktarı genel olarak, aşağı yukarı sabittir, fakat suya olan talepler her geçen yıl artmaktadır. Bu durum sularımızın çok iyi bir şekilde kullanılması ve suların israf edilmemesi, kirletilmemesi, ayrıca kaliteyi muhafaza ederek devamlılığının sağlanması ve kullanılması lazımdır. Su kaynakları gelecek nesillerin malıdır, bu sebeple korunarak gelecek nesillere bırakılması gerekmektedir. Birleşmiş Milletlerin raporlarına göre yeryüzünde hala temiz içme suyundan mahrum milyonlarca insan yaşamaktadır. Her yıl 250 milyon insan suyun sebep olduğu salgınlardan dolayı hastalanıp hayatını kaybetmektedir. Bilhassa Afrika ve Asya’da durum daha kötü bir hale gelmiştir. Temiz su ihtiyacı yanı sıra, atık sudan da kurtulma ve arıtma problemleri ayrıca büyük bir sorun teşkil etmektedir. Ülkemizde 3 bin 200 belediyenin ancak 50 tanesi kanalizasyon sularını arıtmaktadır. Atık suların arıtılmadan nehirlere, göllere ve denizlere bırakılması büyük bir çevre kirliliğine yol açmakta ve büyük problemler ortaya çıkarmaktadır. Teknik ve ekonomik sebeplerden dolayı 112x109 m3 suyu bir yılda kullanabiliyoruz. Eğer gerekli düzenleme ve yönetim; ilme, tekniğe ve insanlığa uygun yapılmaz ise gelecek yıllarda çok büyük su problemleri, hastalıklar ve ölümler kaçınılmaz olacaktır. İnsanlığın suyun değerini anlaması ve suyu iyi kullanması için suyun çok iyi yönetilmesi gerekmektedir. İnsanlığın geleceğe daha emin adımlarla gitmesi, suyun daha dikkatli kullanılması ile sağlanacaktır.”
Kılınç, suyu israf etmeden kullanılması gerekliliğini vurgulayarak, suyun gereksiz kullanımı sonucu damlaya damlaya yok olabileceğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!