Dünya Sıtma Günü

Güncelleme Tarihi:

Dünya Sıtma Günü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2015 14:25

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ AYTEKİN KEMİK, ÜLKEMİZDE SITMA VAKALARININ, YAPILAN BAŞARILI ÇALIŞMALAR SONUCU AZALDIĞINI SÖYLEDİ.

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik, her yıl dünya genelinde 200 milyondan fazla sıtma vakası tespit edildiğine dikkat çekerek, Türkiye’de 2006 yılında başlatılan ’Sıtma Eliminasyon Programı’ çalışmaları sayesinde en son yerli sıtma vakasının 2009 yılında görüldüğünü belirtti.
Kemik, ’25 Nisan Dünya Sıtma Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2013-2015 yılı Dünya Sıtma Günü temasının, ’Geleceğe yatırım yapın, sıtma hastalığını yenin’ olarak belirlendiğini söyledi. Sıtma hastalığını kontrol etmek amacıyla dünya genelinde yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde, 2000 yılından bu yana DSÖ’ye göre tahminen 3.3 milyon kişinin hayatının kurtarıldığını ifade eden Kemik, "DSÖ verilerine göre, 2012 yılında çoğunluğu Afrika kıtasının Sahra Çölü’nün altında kalan bölgede yaşayan 5 yaş altı çocuklar olmak üzere, tahminen 627 bin kişi sıtma hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Her yıl dünya genelinde 200 milyondan fazla sıtma vakası tespit edilmektedir. Türkiye’de 2006 yılında başlatılan ’Sıtma Eliminasyon Programı’ çerçevesinde yürütülen tarama, tedavi, müdahale ve sürveyans faaliyetleri sayesinde son yerli sıtma vakasının 2009 yılında görüldüğü kaydedilmiştir" dedi.
Ülkemizde sıtmanın, geçmişte yaygın görülen bir hastalık iken yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde son yıllarda görülme sıklığının azaldığına dikkat çeken Kemik, "Halen nüks ve yurtdışı kaynaklı sıtma vakaları tespit edilmektedir. Ancak ülkemizde sıtma etkenini nakleden anofel türlerinin bulunması, iklim ve çevresel faktörler, büyük nüfus hareketleri, sıtma endemik ülkelere seyahat edenlerin sayısının ve ticaret ilişkilerinin artması nedeniyle yurtdışı kaynaklı sıtma vakalarında artış görülmektedir" diye konuştu.
Sıtmanın, hastalık yapıcı zorunlu hücre içi yerleşim gösteren bir grup parazit olan plazmodiumların, dişi anofel sivrisinekleriyle insanlara bulaşmasıyla yayılan ateşli ve bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Kemik, şöyle devam etti; "Başlıca tespit edilen Plazmodiumların dört türü olup, bunlar P.Vivaks, P. Ovale, P. Malaria ve P. Falciparum’dur. P. Falciparum ile oluşan sıtma tedavi edilmezse ölümcül olabilmektedir. Bu türler ülkemizde yerli olarak görülmemekte ancak sıtma hastalığının yaygın olduğu ülkeleri ziyaret eden kişilerde görülme ihtimali vardır."
Sıtmanın, genellikle parazit taşıyan sivrisineklerin insanları sokmasıyla bulaştığını kaydeden Kemik, "Nadir olarak kan yoluyla ve plasenta yoluyla bulaşabilir. Sıtma hastalığının özelliği belirtilerin nöbetler halinde gelmesidir. Nöbet başlamadan birkaç gün önce halsizlik, huzursuzluk, iştahsızlık, baş ağrısı, sırt ve bacak ağrıları olur. Nöbet şiddetli terlemeyle yükselen ateşle başlar, terlemeyle sona erer. Fakat ateşsiz hastalar da olabilir. Sıtma tedavisi olan bir hastalıktır. Erken teşhis edilip, tedavi edildiğinde tam iyileşme olur. Sıtma tedavisinde parazitin alındığı bölgedeki ilaç direncine göre farklı grup ilaçlar kullanılmaktadır. Sıtma tedavi ilaçları Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak temin edilmektedir" ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!