Dünya şampiyonu memleketi Midyat'ta

Güncelleme Tarihi:

Dünya şampiyonu memleketi Midyatta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2011 13:35

İSVİÇRE’yi temsilen katıldığı boks şampiyonasında üst üste elde ettiği dünya şampiyonlukları ile adından söz ettiren 32 yaşındaki Midyatlı Süryani boksör Roberto Belge, 22 yıl aradan sonra doğup büyüdüğü köyü ziyaret etti.

1975 yılında Midyat’a bağlı Habsunnes Köyü’nden İsviçre’ye işçi olarak göç eden Lahdo ve Maria Belge çiftinin üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Roberto Belge, 67 kiloda 5 yıl üst üste İsviçre Boks Şampiyonu ve 4 yıl da üst üste Dünya Boks şampiyonu oldu. İsviçre’nin Logana Kenti’nde 16 yaşındayken merak sonucu amatör olarak boksa başlayıp kısa sürede kazandığı başarılarla adından söz ettiren Roberto Belge, vatandaşı olduğu İsviçre’ye 104 yıl sonra tekrar dünya boks şampiyonası unvanını kazandırarak, adını dünya spor tarihine yazdırdı.

ŞAMPİYONLUK SÖZÜ VERDİ

Roberto Belge, 22 yıl sonra doğup büyüdüğü Habsunnes Köyü’ndeki evini ailesiyle birlikte ziyareti sırasında, gözyaşlarına hakim olamadı. Altın kemeri halen elinde bulunduran ve önümüzdeki Haziran ayında yapılacak olan dünya boks şampiyonasına katılacak olan Roberto Belge, şampiyona öncesi doğduğu köyü ziyaret edip, yaşlıların hayır duasını aldı. Köydeki çocuklara tişört, şapka ve imzaladığı fotüoğrafları hediye eden Belge, köyün yaşlılarına bir kez daha şampiyonluk sözü verdi.

MIHALLEMİ DERNEĞİ’Nİ ZİYARET

Daha sonra köyde bulunan Akad Mıhallemi Derneği’ni ziyaret eden Roberto Belge, dernek başkanı Mehmet Ali Aslan’a, geçen yıl pop sanatçısı Michael Jackson için verilen mevlit etkinliğinin dinler, diller, kültürler ve ülkeler arasındaki kaynaşma için büyük bir rol üstlendiğini söyledi. Dernek Başkanı Mehmet Ali Aslan da, ünlü boksör Roberto Belge’ye ’Şeyh Fethullah’ın’ özel dostluk ve kardeşlik plaketini verdi.

TÜRKİYE’DEN RAKİP BEKLİYOR

Bir merak sonucu boks yapmaya başladığını, daha sonra ise boksun en çok sevdiği spor haline dönüştüğünü kaydeden Roberto Belge şunları söyledi:

"Türkiye’de, anavatanımda benim kilomda, benimle ringde karşılaşmayı göze alacak birisi varsa onunla bir dostluk maçı yapmaya hazırım. Halklar ve ülkeler arasındaki dostluğun ve kardeşliğin gelişmesi için sportif aktiviteler gerçekleştirmemiz gerekiyor. Boks sporu, insanı kötü alışkanlıklardan ve sokak kültüründen alıkoyuyor. Boks sporu ile uğraşan biri bütün dünya insanları için iyilik temennisinde bulunur."

’KÖYÜMÜN KOKUSUNU ÖZLEDİM’

Belge, ailesi ile birlikte doğduğu köyü ziyaret ettiği için çok mutlu olduğunu ifade ederek duygularını şöyle dile getirdi:

"Bir anda çocukluğum aklıma geldi ve köyümün kokusunu özledim. Ailemle birlikte doğduğum, atalarımın köyünü ziyaret etmekten çok mutluyum. Küçükken, köyümün sokakları ve evleri bana çok büyük görünüyordu. Şimdi ise sanıldığı kadar büyük olmadığını görüyorum. Başarımın arkasında hiç şüphesiz anavatanımın ve atalarımın topraklarının etkisi büyüktür. DNA’larımda taşıdığım potansiyel İsviçre’de ortaya çıkmıştır. Elde ettiğim başarılar beni, Süryani halkını ve İsviçre halkını oldukça sevindirmiştir. Hatta Müslüman Mıhallemi köylülerimin de her başarımın ardından beni ve ailemi arayıp tebrik etmeleri bizleri daha çok motive etmiştir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!