Dünya Neleri Konuşuyor

Gila BENMAYOR
Haberin Devamı

Haider kadın düşmanı

BAKMAYIN kadınlarla çektirdiği bu güleryüzlü fotoğrafa. Avrupa'nın yüreğini ağzına getiren adamın yani Avusturya hükümetinin koalisyon ortağı faşist Özgürlükçü Parti'nin lideri Joerg Haider'in yanındakiler karısı ve kızları.

Fonda Alp Dağları'yla Neşeli Günler'den bir sahneyi andıran fotografta, kadınların varlığından pek mutlu, müşfik bir erkek gibi görünse de Haider sıkı bir kadın düşmanı.

Avusturya'dan e-postama da düşen mesaj ‘‘Lütfen yardım edin aksi takdirde ülkemizdeki tüm kadın sivil toplum örgütleri kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya’’ diye başlıyor.

Mesajdan öğrendiğime göre, Avusturya Hükümeti kadından sorumlu bakanlığını kapatma kararı almış. Özgürlükçü Parti üyesi olan Başbakan Yardımcısı Susanne Riess-Passer, bütçesi ve yetkisi olmadığı için bakanlığın zaten sembolik olduğunu öne sürüyor. İktidar ortağının iddiasına göre, Avusturyalı kadın sivil toplum örgütlerinin otuz yıl boyunca sosyal demokrat hükümetlerden aldıkları para yardımı havaya gitmiş. Kadınları da en fazla kızdıran bu iddia. ‘‘Avusturyalı kadınların yıllar boyunca yaptıkları olumlu işleri, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kurumların övgüyle karşıladıkları çalışmaları yok saymak bu’’ diye feryat ediyorlar. Bakanlığın kapatılması, yüzlerce kadın kuruluşunun maddi destekten yoksun kalmaları anlamına gelecek.

Avusturyalı kadınlar, Başbakan ve Cumhurbaşkanını durumu protesto için mesaj gönderilmesini istiyorlar.

Bu arada ‘‘Haiderfobisi’’ en fazla Avusturya turizmini vurdu.

Başta Prens Charles olmak üzere Avusturya'yı ziyaret etmeyi planlayan binlerce kişi gezilerini iptal ediyormuş. Turizmden yılda 14 milyar dolar kazanan Avusturya'da şimdiye kadar iptal edilen yatak sayısı 10 binin üzerinde olduğu söyleniyor.

Haider'e en büyük tepkiyi gösterenlerden biri de ünlü orkestra şefi Zubin Mehta. Orkestra şefi Alman Die Welt Gazetesi'nde Avusturya Hükümetine açık bir mektup yayınlamış. ‘‘Kendimi Viyana'da hep evimde hissettim’’ diyen Mehta yeni koalisyon hükümetinin tek bir ırkçı olayına tanık olduğu takdirde bu ülkeye asla adım atmayacağını söylüyor.

Fransız yazar Jacques Attali ise L'Express Dergisi'ndeki köşesinde ‘‘Dolaylı ya da dolaysız iki dünya savaşına neden olan Avusturya 20. yüzyılı zehirledi ve şimdi 21. yüzyılı de zehirlemeyi tehdit ediyor’’ diyor.

Not: Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel ve Cumhurbaşkanı Thomas Klestil'e protesto mesajları göndermek isteyenler için verilen e-posta adresleri şöyle: Schuessel@oevp.or.at

Thomas.klestil@hofburg.at

Türk ekmeği,

İtalyan ekmeğini tahtından indirdi

SYDNEY'in en ucuz kafeteryasından en şık barına, yemek listesinde ‘‘Turkish Bread’’e rastlayınca merak ettim. Meğer Turkish Bread, yani bizim bildiğimiz pide, burada iki yıldan beri pek revaçtaymış.

Öğrendiğime göre, iki yıl öncesine kadar Sydney'liler ‘‘Focaccio’’ adındaki İtalyan ekmeğiyle yatıp kalkarlarmış. Şimdi Turkish Bread, Focaccio'nun pabucunu dama attırmış. Hem de fena halde. Dikkatlice baktığım halde hiçbir yemek listesinde İtalyan ekmeğine rastlamadım. Varsa yoksa Turkish Bread. Tek başına da yeniliyor, salata ya da etle de. Düşünsenize, Turkish Bread’in Focaccio’ya karşı kazandığı zaferden bir yıl önce yani Apo meselesi nedeniyle İtalya'ya diş bilediğimiz günlerde haberdar olsaydık ne müthiş olurdu....

Balıklar dinamitten ölmüş!

Balıklar, geyikler, ördekler, sülünler derken liste uzuyor. Tuna nehrinin siyanürlü sularından içen binlerce hayvanın öldüğü söyleniyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı sorumlusu Pekka Haavisto'ya göre, Romanya'daki altın madeninden sızan siyanür son derece ciddi bir tahribata yol açmış. Siyanürlü sular Macaristan, Yugoslavya ve Ukrayna'yı zehirleyecek. Karadeniz tehdit altında. Romanya'daki altın madenin işleten Avustralyalı Esmeralda Şirketi büyük bir rahatlıkla ‘‘Balıklar buzları kırmak için kullanılan dinamit yüzünden ölmüş de olabilirler’’ diye ipe sapa gelmez bir açıklama yapıyor.

Bu çevre felaketine Türk basınının yeterince ilgi göstermediği kanısındayım. Oysa durum Bergama'daki altın madeni nedeniyle bizi yakından ilgilendiriyor.

Ovacık Altın Maden’ini işletmeye hazırlanan yine Avustralyalı Normandy Şirketine bağlı Eurogold bir basın bildirisi göndermiş. Baia Mare madeniyle Ovacık'ın çok farklı olduğunu iddia ediyor. Romanya'daki eski teknolojiymiş. Ovacık'ta benzeri olmayan bir tesis kurulmuş vesaire, vesaire... Projeyi şimdilik durdurmayı başaran Bergamalıları bir kez daha kutluyorum.

Yazarın Tüm Yazıları