Dünya Neleri Konuşuyor

Gila BENMAYOR
Haberin Devamı

Hillary nereye koşuyor

Kadınların niye giderek daha fazla politikada boy gösterdiklerini merak ediyorsanız sorunun yanıtı Fransa'nın gözde gazeci ve yazarlarından Françoise Giroud'da.

Bir dönem bakanlık da yapmış olan Françoise Giroud, politik gücün günden güne prestij yitirdiğini ve bu nedenle kadınlara ‘‘iktidarı paylaşma’’ izni çıktığı iddiasında.

Giroud'nun tezine göre, parayla oynayanlarla basının güçlenmesi, bağımsız bir adalet mekanizmasının gelişmesi erkek politikacıların iktidarını zayıflatmış ve kadınlar aradan sıyrılmaya başlamış.

İşte bu kadınlardan bir tanesi de Hillary Clinton.

Talk Dergisi'ne evliliğiyle ilgili yaptığı çarpıcı açıklamalarıyla bir haftadan beri gündemden düşmeyen Hillary Clinton, gözlerden kaçsa da gayet net bir şekilde ‘‘politikada varım’’ mesajı veriyor.

First Lady'nin gözü New York'tan senatör koltuğunda. Niyetini resmen açıklamış değil. Karşısındaki rakip ise New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani. Bu güçlü rakip karşısında Hillary oyunu kurallarına göre oynuyor. Ne yapıyor? Gerçek politikacıların yaptığı gibi hem medyanın ilgisini çekmeye çalışıyor, hem de o bildik U dönüşlere ısınıyor.

Lewinsky skandalı patlak verdiğinde kocasının yanında ‘‘Bu sağcıların bir komplosudur. Bill'i çökertmeye çalışıyorlar’’ diyen o değil miydi? Şimdi ne diyor? ‘‘Evet kocam sürekli ihanet etti. Cinsel doyumsuzluğu geçirdiği kötü çocukluk döneminden kaynaklanıyor’’.

Bu beklenmedik açıklamalar Beyaz Saray'da şok etkisi yapıyor. Başkan şaşkın. ‘‘Çocukluğum pek de kötü geçmedi’’ gibi laflar ediyor. Sözcüsü Mike Hammer ‘‘ First Lady, Talk Dergisine yaptığı açıklamaları kocasını çıtlatmış olabilir. Ama ne kadarı söyledi bilemem’’ diye kendisini sıkıştıran gazetecileri atlatmaya çalışıyor.

Hillary kocasını küçük bir kazık atmakla kalmıyor ‘‘ Artık ilk kez kararlarımı tek başıma alıyorum. Kuş gibi hafiflediğimi hissediyorum’’ diyor.

Talk Dergisi madalyonun havai yüzü.

Diğer yüzünde politikaya ısınmanın ciddi işaretleri var.

Mesela, New York'taki güçlü Musevi Lobisine verdiği mesajlar.

First Lady, 14 ay önce Ortadoğu'da kalıcı bir barış için bağımsız bir Filistin Devleti'nin şart olduğunu söylemiş ve tahmin edilebileceği gibi Musevi Lobisini karşısına almıştı. Şimdi New York'tan toplayacağı oyları hesaplayan Hillary New York'lu Musevi liderlere gönderdiği mektupta ‘‘Kudüs, her zaman için İsrail'in bölünmez başkenti olmalıdır’’ diyor.

Daha da ileri giderek Tel Aviv'deki Amerikan Elçiliği'nin Kudüs'e taşınmasını öneriyor. Bu kez Filistinli gruplar ayağa kalkıyor, yönetimi Hillary'yi yalanlıyor, Clinton iki arada kalıyor.

Kocasının politik karyeri sonuna yaklaşırken, Hillary koşar adımlarla hedefine doğru ilerliyor.

Françoise Giroud'ya dönersek şu sözleri Hillary'ye pek uygun: ‘‘Kadınlar ne istediklerini iyi biliyorlar: Herşeyi’’

Yazarın Tüm Yazıları