Dünya mutfağında komposto

Osmanlılarda sofranın vazgeçilmezi olan, daha sonra ramazana has bir içecek haline gelen ve giderek bir aylık saltanatını da yitirmeye başlayan komposto ve hoşaf yalnızca bize has bir içecek değil aslında.

Batılılar da içiyor bu içeceği. Ancak bakalım bizim içtiğimiz şekliyle mi? Bir kere Batılılar şekeri bizim kadar sevmiyor ve bunun sonucu olarak da kompostolarındaki şeker oranı genellikle bizimkinden yarım ölçü az. Meyve haricinde kullanılan malzemede genel olarak bir tutarlılık söz konusu. Yani, Batılıların çoğu bizim gibi şeker ve su kullanıyor ama istisnalar da var. Örneğin Fransızlar, özellikle incir kompostosuna şarap koyuyorlar ve vanilyayı da koku vermesi için kullanıyorlar. Aslında eskiden biz Türkler de tat ve koku versin diye gül suyu gibi çeşitli malzemeleri kullanmışız. Meyveleri de bizden farklı olarak alkollü içeceklerin içinde beklettikten sonra kompostoya katan Batılılar, kompostoyu çoğunlukla ılık servis yapıyorlar. Şerbete gelince, batı mutfağında şerbetin karşılığı olan tatlı, genellikle iki yemek arasında ikram edilen ve bizdekinden daha soğuk, likör, çay ya da kahveyle tatlandırılan meyve püreleridir.

Mısırlı susamlı mantar salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

300-400 gr taze kestane mantarı (veya konserve mantar)

2 adet limonun suyu

2 su bardağı konserve mısır

3 yemek kaşığı susam

Sos için

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı ya da kahve kaşığı hardal

2 yemek kaşığı elma sirkesi

2 tatlı kaşığı dolusu mayonez

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kestane mantarlarını akan suyun altında yıkayıp süzün. Boylamasına ikiye ya da üçe böldükten sonra orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine 6 su bardağı ılık su, 2 adet limonun suyu ve 2 çay kaşığı tuz ilave edip yaklaşık 20-25 dakika, mantar iyice yumuşayıncaya kadar haşlasıktan sonra süzün. Konserve mantar kullanacaksanız, haşlamanıza gerek yoktur. İnce ince doğramanız yeterli olacaktır. Sosu hazırlamak için; zeytinyağı, hardal ve mayonezi küçük bir kasede çırpın. Sirkeyi ekleyip tuz ve karabiberi de serpiştirdikten sonra çatalla tekrar çırpın. Geniş ve yuvarlak bir servis tabağına önce suyunu süzdüğünüz mısırları yayın. Üzerine mantarları kubbe şeklinde oturtun. Susamı da serpiştirdikten sonra, hazırladığınız sosu salatanın üzerinde gezdirin. Salatanın sosu çekmesi için birkaç dakika bekleyip ılık ya da soğuk olarak servise sunun.

Kremalı çilekli kup

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

250-300 gr çilek

1 poşet toz kremşanti

1 su bardağı soğuk süt

Kreması için

2 adet yumurtanın sarısı

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı dolusu un

1 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

1 paket vanilya

4 su bardağı süt

Önce toz kremşanti ve soğuk sütü derin bir kapta 4-5 dakika mikserin yüksek devriyle çırpın. İyice katılaşıp, kar gibi olan kremşantiyi buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, yumurta sarısı ve toz şekeri orta boy çelik tencereye aktarıp tel çırpacak yardımıyla birkaç dakika çırpın. Üzerine un, nişasta ve vanilyayı ekleyin. Sütü de azar azar ilave edip çırpmaya devam ederek malzemeleri iyice karıştırın. Sonra, karışımı kısık ateşte, sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Soğuması için bekleyin. Çilekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Her birini üç dört eşit parçaya bölün. Çileklerin yarısını kup bardaklarına paylaştırın. Soğuk haldeki kremayı üzerlerine aktarın. Üzerlerine birer sıra daha çilek yerleştirdikten sonra, buzdolabında bekleyen kremşantiyi de paylaştırın. Çilek dilimleriyle ve taze nane yapraklarıyla süsleyip, soğuk halde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları