Dünya Diyabet Günü

Güncelleme Tarihi:

Dünya Diyabet Günü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2014 11:33

- Halk Sağlığı Müdürü Özşahin: "Diyabetin tedavisinin temelini, beslenmenin dengeli ve doğru yapılması ile sürekli ve düzenli egzersiz oluşturur"

Haberin Devamı

RİZE (AA) - Rize Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, diyabetin tedavisinin temelini beslenmenin dengeli ve doğru yapılmasıyla sürekli ve düzenli egzersizin oluşturduğunu ifade etti.

Özşahin, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, diyabetin kronik hastalıklardan biri olduğunu belirtti.

Diyabetin, kan şekeri yüksekliğiyle seyreden bir metabolizma hastalığı olduğunu kaydeden Özşahin, şöyle devam etti:

"İnsan vücudunun enerji ihtiyacı yiyeceklerdeki karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Sindirim sisteminde parçalanarak kan dolaşımına geçen bu besin öğelerinin en önemlisi glukoz adı verilen basit şekerdir. Glukoz başta beyin olmak üzere vücuttaki tüm organların enerji kaynağıdır. Glukozun enerji sağlayabilmesi için kan akımından ayrılarak vücut hücrelerinin içine girmesi gerekmektedir. Glukozun kanı terk ederek hücrelerin içine girmesini pankreas adı verilen organdan salgılanan insülin hormonu sağlamaktadır."

Haberin Devamı

Özşahin, diyabete bağlı klinik bulguların, vücuttaki karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasının bozulmasına bağlı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kişilerde çok ve sık idrara çıkma, çok su içme, iştah artımına bağlı çok yeme en sık görülen belirtilerdir. Bu klasik bulguların dışında diyabet hastalarında çabuk yorulma, görme bulanıklığı, sık deri enfeksiyonu, kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonu gibi bulgular da görülebilir. Diyabetin tedavisinin temelini beslenmenin dengeli ve doğru yapılması ile sürekli ve düzenli egzersiz oluşturur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!