’Düğünde Öküzle Tarla Süren’ Köylülerin Sınır Kavgası

Güncelleme Tarihi:

’Düğünde Öküzle Tarla Süren’ Köylülerin Sınır Kavgası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2015 13:01

DÜĞÜNDE ÇİFTÇİLERİN SINIR KAVGASI

Kütahya’nın Hisarcık ilçesi Kızılçukur köyündeki düğünlerde eski geleneklerden tarla süren köylülerin sınır kavgası düğün geceleri temsili olarak canlandırılması esnasında ilginç görüntüler yaşanıyor.
İlçeye 13 km. uzaklıkta bulunan Kızılçukur köyündeki düğünlerde teknolojik gelişmelerin henüz yöreye gelmediği ve arazi işlerinin tamamen insan ve hayvan gücü ile yapıldığı dönemleri canlandıran köylüler sergiledikleri performans ile usta oyunculara taş çıkartıyorlar.
Köy Muhtarı Nevzat Güner, düğünlerde eski gelenekleri yaşatmak için büyük uğraş verdiklerini söyleyerek,” Düğün geceleri canlandırdığımız eski geleneklerden biri de tarla süren köylülerin sınır kavgasıdır. Öküz yerine insanların koşulduğu ve temsili ağaç sabanların kullanıldığı tarla sürme geleneğini canlandırma esnasında çiftçilerin çift sürerken ortaya konan sınır taşını yerinden oynatarak tarla sınırını ihlal etmeleri üzerine aralarında çıkan kavgayı izleyen davetliler kahkahaya boğulmaktadırlar. Daha sonra çiftçiler arasındaki kavga araya girenlerin girişimleri sonucu tatlıya bağlanır. Eski geleneklerimizi sürdürmek adına bu tür kültürel faaliyetleri devam ettireceğiz.” diye konuştu.(MA-EFE)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!