GeriSeyahat Dubrovnik Hırvatlar’ın Bodrum'u
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dubrovnik Hırvatlar’ın Bodrum'u

Dubrovnik Hırvatlar’ın Bodrum'u

Bu yıl Dünya Kupası'nda kazandığı üçüncülükle adını bütün dünyaya duyuran Hırvatistan, tarihi Dubrovnik kentiyle de Avrupa'nın turizm merkezi olma yolunda. Gerek tarihi gerek denizi ile başta İtalyanlar olmak üzere bütün Avrupa'nın uzun yıllar sonra yeniden keşfettiği bu önemli merkez Hırvatlar'ın da gözde tatil beldesi. Hırvatistan'ın Bodrum'u olarak anılabilecek bu kent için en güzel tanımı ünlü yazar Bernard Shaw 1929 yılındaki gezisinden sonra yapmış: ‘‘Kim ki yeryüzünde cenneti görmek istiyor, Dubrovnik'e gelsin.’’

Adriyatik kıyılarının en güzel kentlerinden biri Dubrovnik. Hırvatistan'ın en çok turist çeken bu tarihi kentinin önemi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Adriyatikte yolculuk ve ticaret yapan gemilerin gözde sığınak limanı olan Dubrovnik, savaşlara ve depremlere rağmen hala ayakta kalmayı başarıyor. Milattan Önce 7. yüzyıla kadar giden tarihinde Dubrovnik, kurulan ilk Dalmaçya kenti olarak biliniyor. Bizans, Venedik, Hırvatistan ve Macaristan tarafından yönetilen kent 1526 ile 1800 yılları arasında da Osmanlı İmparatorluğu'nun patronajı altında yaşamış.

Dubrovnik Havaalanı'ndan kent merkezine giderken birden bir minyatür ile karşılaşıyorsunuz. Etrafı yüksek kalelerle çevrilmiş minyatür bir kent bu. Geniş bir ana cadde ve ona açılan daracık sokaklardan oluşuyor. Taş işçiliğinin sanat eserine dönüştürüldüğü bu merkez bir limana açılıyor. Eski Kent olarak anılan bölge, Dubrovnik'in ilk yerleşim merkezi. İçinde toplam 4 bin insan yaşıyor. Eski Kent, yüzyıllar boyu yaşanan savaşlarda yara almamış ama Sırplar, Mostar Köprüsü gibi buraya da acımamışlar. Giriştikleri uygarlık katliamından nasibini alan merkez hızla yaralarını onarıyor.

Kanalları olmayan Venedik

Eski Kent, ilk bakışta kanalsız bir Venedik izlenimi uyandırıyor insanda. Kendi kıyılarını kirleten İtalyan turistlerin haftasonları tatili için en çok ilgi gösterdikleri yerlerin başında Dubrovnik'in gelmesi belki de bu akrabalıkla açıklanabilir.

Tarihi katedraller ve kiliselere adım başı rastlamak mümkün. Minyatür şehrin bir diğer özelliği ise sularıyla meşhur oluşu. Kentin farklı alanlarında çeşmeler her zaman akan sularıyla sıcaktan bunalan insanların ferahlama yeri. Şifalı otlarıyla da ünlü olan Dubrovnik tarihin en eski eczanesine de sahip.

Daracık sokaklara dağılmış kafe ve barlar gecenin geç saatlerine kadar eğlence düşkünlerine hizmet veriyor. Tepenizde ise Tarlabaşı sokaklarını andırırcasına asılmış çamaşırlar dalgalanıyor. Yeni yeni barlar ve diskolar kent dışında açılmaya başlamış. Bunların en büyüğü İtalyanların işlettiği Piramid disko. Eski Kent'in içinde küçük pansiyonlar bulmak mümkün ama büyük oteller daha çok dışarıdaki sahillere yayılmış. Dubrovnik, her zaman rüzgar alan denizi ile yelken meraklılarına da hizmet veriyor.

Dubrovnik'te yaşanan savaşın izlerini hala görmek mümkün. Terkedilmiş büyük konaklar, tatil siteleri birer harabe halinde onarılmayı bekliyor. İşletmeye açılacak bu yeni otellerle Dubrovnik yakın zamanda turizm alanındaki kapasitesini bir kaç katına çıkartacak potansiyele sahip.

Osmanlıca ferman

1526 ile 1800 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun patronajında vergi vererek yaşayan Dubrovnik arşivlerinde Osmanlıca ve Hırvatça iki dilde yazılmış fermanlar yeralıyor. İkili ilişkiler ,ticaret ve günlük yaşama ait düzenlemelerle ilgili olan fermanlar çerçevelenmiş olarak sergileniyor.

ANA CADDE FIKIR FIKIR

Eski Kent'in ana caddesi her zaman tıklım tıklım. Turistlerin olduğu kadar Hırvatistan'ın çeşitli bölgelerinden gelen yerli turistlerin de gözde mekanı olan caddede yürürken dikkatinizi çekecek en önemli özellik temizliği. Sabaha karşı bütün kent köpüklü sularla yıkanıyor.

SAVAŞ DURDURAMADI

Verona'dan sonra dünyanın en eski festivallerinden biri olan Dubrovnik Yaz Festivali'ni gerçekleştiren Hırvatlar bu etkinliği 49 yıldır sürdürüyor. Kent meydanında gerçekleştirilen festivale savaşın zor şartlarında bile ara verilmemiş.

Şenliksiz gün yok

Çağdaş müzikteki iddialarını hiçbir zaman kaybetmeyen Hırvatlar folklorlarını da ihmal etmiyorlar. Festivallerin ve şenliklerin vazgeçilmez gösterileri arasında folklor gösterileri yeralıyor.

ÜZÜM VE ZEYTİN BOL

Akdeniz ikliminin bütün özelliklerini taşıyan Dubrovnik'te üzüm ve zeytini bol miktarda bulmak mümkün. Üzümün kullanıldığı alanların başında ise şarap geliyor. Her bölgenin kendine özgü şaraplarını burada tatmanız mümkün.

ANA YEMEK DENİZDEN

Dubrovnik bol çeşidi olan deniz mahsülleri ile de ünlü. Ana yemeğin her zaman deniz mahsüllerinden oluştuğu mönülerin en gözde yiyeceği ahtapot ve kalamar. Denizde yüzerken kendinize eşlik eden balıklara her zaman rastlamanız mümkün.

False