Dublin'deki tuhaflik!

İrlanda ile hazırlık maçı oynuyoruz. Bir bakıyorsunuz, bütün oyuncular forma giyiyor. Böyle hazırlık maçı olmaz. İdeal onbirdeki oyuncuları birarada oynatırsınız. Hazır olanı, olmayanı görürsünüz. Millilerin randımanını böyle artıramazsınız.

Niye Galler değil İrlanda

Milli takımımız İngiltere maçına hazır mı? Eksiklerimiz ya da İngiltere'den fazlalıklarımız neler?

MİLLİ Takım İngiltere maçına hazır olmak zorunda. Fazla miktarda oyuncu değiştirerek, hazırlanamazsın. İdeal onbirde oynayacak oyuncuların bir arada oynaması daha iyi olur. Bunların içinde formsuz ve hazır olmayan var ise değişiklik yapabilirsin. Randımanı böyle artıramazsın. Milli takıma faydalı olamazsın. İrlanda ile keşke burada oynasaydık. Ayrıca İrlanda ile oynamamız şart değildi, Galler ile burada oynayabilirdik. Hazırlık maçı, takımı oturtmak için yapılır. Bazı şüpheli yerleri gözden geçirirsiniz. Oynayacağın oyunu da 3 aşağı 5 yukarı sahaya yansıtırsın. Böyle bir oyuncu denemeyi doğal olarak milli maç burada olduğu için Türkiye'de yaparsın. Bana İrlanda’da oynadığımız maç tuhaf geldi.

Güneş’in yanıtı çok güzeldi

İngilizler bu maç öncesinde ‘‘Türkler bizi öldürecek’’ diye tansiyonu yükselttiler. Bu taktikler futbolcularımızı etkiler ve baskı altına alır mı?

BU ilk defa olmuyor. Futbolcuların etkilenmemesi gerekiyor. Zaten takımın çoğu Galatasaraylı. Daha önce Juventus ve Milan da bunu yapmıştı. Şenol Güneş'in cevabı güzel. Bu beyanatın antrenöre düşmemesi gerektiğini söylüyor. ‘‘Bu İngiliz hükumetiyle Futbol Federasyonunun işi.’’ diyor. Gereken en güzel cevabı verdi. Bizim takımımız asla kötü değil. Sinirlenmeden ikili mücadeleden galip çıkan ekibimiz, İngilizleri burada yener. Tabii ki, bu tip maçlar farklı olur. İki tarafın oyuncuları da farklı oynayacak. İrlanda maçını oynarken, İngiltere maçı düşünülmez. Her maça ayrı konsantre olmalısın. Sen profesyonelsin, bir ay kala İngiltere maçı düşünülmez. Böyle saçmalık olamaz. Futbol kamuoyu böyle garip garip uydurmalar yaratıyor. Önünde tarihi bir maç var. En iyi şekilde hazırlanmalısın.

Sabıkalı ve terbiyesizler

İngilizlerin bu sözleri gerçekten taktik mi? Yoksa biz dünyaya böyle bir imaj mı veriyoruz?

BİZİM böyle bir imaj verdiğimiz yok. Bunu esasında İngilizler verdi. Her gittiği yeri talan ettiler. Herkesle kavga ettiler. Dünya Kupası'nda barlar saat 21.00'de kapanıyordu, içki satılmıyordu. Bizim gittiğimiz yerlerde bunlar olmuyor. İngiliz hükümeti bile kendi takımına Heysel olayından sonra yurt dışını yasakladı. Tribün faciasında 50 kişi öldü. Bunlar sabıkalı ve terbiyesizler. Burada ölüm hadisesi olmuş olabilir. Öldürmek doğru değil ama bunlar gittiği yeri tahrik ediyor. Türk bayrağını ve parasını yırtıyorlar. Arbade çıkmış, insanlar ölmüş. Kaldı ki, olaylarda sadece İngilizler ölmüyor. Leeds'te de olay çıkarmak istediler. Onlar saldırınca bizim taraftarımız da karşılık veriyor. Kendilerine zemin hazırlayıp, ortamı sinir harbine dönüştürüyorlar. Çünkü bizim onlardan daha ateşli olduğumuzu biliyorlar.

Lucescu haklı değil

Lucescu, ''Futbol Federasyonu naklen yayını için TV kuruluşlarının hakkını koruyor ama futbolcuların sağlıklarını düşünmüyor. Futbolcularım yorgun. Cuma oynamak istemiyorum'' dedi. Haklı mı?

Bunun haklı tarafı yok. Dünya Kupası'nda da 40 derecede maç oynanıyor. Yayıncı kuruluşlar çok büyük paralar ödüyor. Bir anlamda buna uymak zorundasın. Paralar oradan geliyor ve kulüpler bununla güç alıyor. Lucescu lüzumsuz polemikler yaratmaya başladı. Esasında sıcak havalarda oynanan maçları gece 21.00'e alın deseydi haklı olurdu. Yayın yapılıyorsa, bu karardan dönülemez. Oyuncularının yorulmasını istemiyorsan, bu kadar para kazanamazsın. Bu istek kabul edilirse, diğer kulüpler de ortaya çıkacak. Artık 3 ayrı cephede maçlar oynanacak. Sen oyuncularını forma sokmak için hazırlık maçı da yapıyorsun. Milli takımda daha çok oyuncusu olan G.Saray itiraz ederse haklı. Kimsenin sesi çıkmıyor, Lucescu yorgunluğu anlatıyor. Ayrıca bu sırayla, her kulüp cuma oynuyor.

Potada formül 3 büyükler

Basketbol Milli Takımımız bundan sonraki turnuvalar için nasıl bir yapılanma içinde olmalı? Neler yapılmalı?

BASKETBOL
Milli takımımızda 3-4 tane iyi oyuncu var. Bunların atletik kabiliyeti kuvvetli değil. Bir kere 3 büyük kulübü basketbola çekeceksin. Seyirci gelecek, heyecan olacak. İki müessese kulübüyle yürüyor. Bu seyirci potansiyeli ve reklam zayıflığıyla olmaz. Ligimizden çok kaliteli oyuncuların çıkması gerekir. Eğer ligin seviyesini yükseltirsen olur. Devletin de yardımı şart. Eğer seviye yükselirse, yayıncı kuruluşlar para verir ve kulüplerin kazançları artar. Futbol kulüplere zaten büyük mali yük getiriyor. Bazı basketbolcular, futbolculardan çok para kazanıyor. Burada kalanlar bile yüksek paralar alıyor. Dostlar alışverişte görsün diye büyükler ligde kalıyor. Her an da kapatabilirler. Büyükler olmadan, bir yere varamazsınız. İbrahim, Hidayet, Mehmet iyi bir nesil ama takım olamıyorlar. Bunda en büyük faktör basınımız. Artık paralarla filan meşgul olmasınlar.
Yazarın Tüm Yazıları