GeriSeyahat Dubai'nin yapay turizm cenneti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dubai'nin yapay turizm cenneti

Dubai'nin yapay turizm cenneti


En zengin Arap emirliklerinden Dubai'nin yöneticileri, palmiye biçiminde iki dev adadan oluşacak büyük turizm hamlesini başlattılar. İki yılda bitirilecek olan Dubai'nin Jumeirah ve Jebel Ali kıyıları açığındaki yapay adalar, önümüzdeki yıllarda beklenen turist patlamasını karşılamak amacıyla kuruluyor.

Dubai'nin yapay turizm centteti adaların her ikisi uzaydan görülebilecek. Adaların her birinde 40 otel, çoğu yabancılara satılmak üzere binden fazla villa, su eğlence parkları, yat limanları ve alışveriş merkezleri bulunacak. Projenin sahibi Palm Developers şirketinin başkanı Sultan bin Sulayem, ‘‘Adalar tıpkı Bahamalar, Mauritus ve Maldiv Adaları gibi olacak’’ dedi.

Kuşbakışı bakıldığında denize uzanmış palmiye ağacı biçiminde görünen tesisi, hilal biçiminde bir dalgakıran çevreleyecek. Dalgakıranın ortasındaki en güzel yere tesis kurmak için Alman oteller zinciri Kempinski şimdiden anlaşmayı imzalamış bile. 60 otel grubunun daha görüşmeler yapmakta olduğu belirtildi.

Adaların fikir babalığını Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanı ve Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Raşid el-Mahdum yaptı. 4 yıllık planlamanın ardından onaylanan projenin inşaatına gelecek ay başlanacak. Yapay adalar, Dubai'de son yıllarda patlayan turizme yeni imkanlar sağlamak ve artan talebi karşılamak için düşünülmüş.

NEDEN DUBAİ

Körfez'in yıldızı

Basra Körfezi'nin ‘‘turizm yıldızı’’ olan Dubai, Hindistan, Uzakdoğu ve Avustralya'ya en önremli geçiş noktası. 1989'da 600 bin olan turist sayısı, 1999'da 3 milyona fırladı. Dubai'yi turistik açıdan cazip hale getirenlerin başında her yıl düzenlenen havacılık fuarı, Dubai Sevens ragbi turnuvası, Dubai At Yarışları Dünya Kupası, geniş golf sahaları ve deniz sporları bulunuyor. Diğer Körfez ülkelerinin aksine Dubai'yi çekici kılan diğer unsurlar arasında alkollü içeceklerin serbestçe bulunması ve ucuz duty-free dükkanları da bulunuyor.

Denizdeki dev palmiye

Toplam 117 kilometrekare alanındaki kara parçalarını yaratmak için 100 milyon metreküpten fazla kum kullanılacak.

Her birinin çevre uzunluğu 11 kilometreyi bulan adalarda raylı sistemle ulaşım sağlanacak.

Adalar, anakaraya 300'er metre uzunluğunda köprülerle bağlanacaklar.

Palmiyenin her bir ‘‘yaprağının’’ iki tarafında da plajlar bulunacak. Adaları bu şekilde yapmakla maksimum uzunlukta sahil şeridi sağlanmış oluyor.

False