Dr.Yavuz, allerjik rinite dikkat çekti

Güncelleme Tarihi:

Dr.Yavuz, allerjik rinite dikkat çekti
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2018 16:37

Dr.Yavuz, allerjik rinite dikkat çekti

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - MEDİCANA Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Op.Dr.Selami Yavuz, alerjik rinitten korunma yolları ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr.Selami Yavuz, "Günümüzde hem enfeksiyon kontrolünün artması ve hijyen koşullarının düzelmesi ile, hem de toplumun gelişmesine bağlı olarak her geçen gün daha çok alerjene maruz kalmamızdan dolayı, alerjik hastalıklar artış göstermiştir. Buna baharla gelen allerji etkenleri de eklenince özellikle allerjik rinit başta olmak üzere astım atakları da söz konusu olabilmekte.Yanlış olarak saman nezlesi diye bilinen burnun alerjik reaksiyonu yıl boyunca görülmekle birlikte ilkbahar aylarında ağaç, çiçek ve çimen polenlerinin ve nemin artması nedeniyle hız kazanır ve belirtiler belirgin hale gelir. Allerjik rinit solunum yolu mukozasının dışarıdan gelen ve solunum yoluna giren maddelere karşı aşırı reaksiyonu olarak tanımlanabilir. Hastalık genellikle burun tıkanıklığı,burun akıntısı,hapşırık,geniz akıntısı,öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Bir ileri aşamasında akciğerler de etkilenerek astım ataklarına sebep olabilir. Allerjik rinitli hastaların %20 ‘sinde astım varken astımlı hastaların % 80 ‘inde allerjik rinit vardır.Aslında alerjik rinit ve astım aynı havayolu mukozasının hastalığıdır" dedi.
Öncelikle alerjik rinitin sebebini bulmak, hastanın neye alerjisi olduğunu belirlemek için tedavinin önemli olduğunu vurgulayan Dr.Yavuz, "Allerji yapan (allerjen) madde bulunduktan sonra bundan kaçınma ilk alınması gereken tedbirdir. Ama çoğunlukla ev tozu akarı,polenler,mantar sporları gibi kaçınılamayacak alerjenler alerjinin sebebi olabilir. Bu durumda ilaç tedavisi devreye girer. İlaç tedavisine cevap vermeyen veya uzun süreli ilaç tedavisine rağmen problemleri düzelmeyen hastalarda alerji aşıları başlanabilir ve özellikle alerjik rinitte iyi sonuçlar verir. Astım gibi kronikleşmiş problemlerde ise aşı tedavisi seçilmiş hastalarda ve nadiren uygulanır. Son yıllarda alerji tedavisi için fototerapi (rhinolight) adı verilen bir yöntem geliştirilmiştir. Hastanın her iki burun pasajına çeşitli dalga boylarında ışık verilerek buradaki alerji hücrelerinin 9-12 ay süreyle bloke edilmesi amaçlanmaktadır. İlaç kullanamayan hamile hastalarda, kanser ve diabet hastalarında ve kemoterapi gören hastalarda,ayrıca uzun süre ilaç kullanmış ve ilaç kullanmak istemeyen hastalarda başarıyla kullanılmaktadır ve etkili bir yöntemdir" ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!