Dr. Değirmencioğlu: AİDS bulaşıcı bir virüs hastalığıdır

Güncelleme Tarihi:

Dr. Değirmencioğlu: AİDS bulaşıcı bir virüs hastalığıdır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2017 10:25

Dr. Değirmencioğlu: AİDS bulaşıcı bir virüs hastalığıdır

Haberin Devamı

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE İl Sağlık Müdürü Dr. Erhan Değirmencioğlu, AİDS’in bulaşıcı bir virüs hastalık olduğunu ve bağışıklık sistemini yok ettiğini belirtti.
HIV'in bulaşıcılığı üst düzeyde olan bir virüs olmamasına rağmen, mutlaka korunulması gereken bir virüs olduğunu belirten Değirmencioğlu, "Virüs açık hava şartlarında uzun süreli canlı kalamamakta, oksijenle temasta kısa sürede ölmektedir. Standart sterilizasyon uygulamaları virüse karşı korunmada yeterlidir. Virüsün bulaşma yolu temelde vücut sıvıları ile olmaktadır. Bu nedenle kan, meni gibi virüsün daha yoğun olduğu vücut sıvılarının virüsün iletiminde yeri büyüktür. Ancak tükürük, ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmamaktadır. Bu nedenle öpüşmek, tokalaşmak, ortak duş-banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmaz. HIV enfeksiyonu esas olarak üç önemli yolla bulaşmaktadır” dedi.
Bulaşma yollarından bahseden Dr. Değirmencioğlu şöyle konuştu:
‘‘Korunmasız cinsel ilişk, HIV enfeksiyonunun en sık bulaşma şeklidir. HIV, korunmasız yapılan her türlü cinsel temasla bulaşabilmektedir. Kanda virüsün yoğun miktarda bulunması nedeni ile, virüsü taşıyan kişilerden alınmış kan ve kan ürünleri ile hastalık bulaşabilmektedir. HIV enfeksiyonu gebelik süresince, doğum sırasında vücut sıvıları ve emzirme sırasında süt ile bebeğe geçebilmektedir. Dokunmak, tokalaşmak, sarılmak ile, gözyaşı, ter, tükürük İle, aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak ile, aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti, saunayı, duşu paylaşmak ile HIV bulaşmamaktadır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!