Dr. Cin: Hipertiriodi, tiroit hormonun fazlalaşması durumudur

Güncelleme Tarihi:

Dr. Cin: Hipertiriodi, tiroit hormonun fazlalaşması durumudur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2018 15:52

Dr. Cin: Hipertiriodi, tiroit hormonun fazlalaşması durumudur

Haberin Devamı

BURSA,(DHA)-VM Medical Park Bursa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Mine Özduman Cin, “Zehirli guatr olarak da bilinen hipertirioidi, troit bezinin salgıladığı hormonların fazla çalışması sonucu kanda bulunan tiroit hormonunun fazlalaşması durumudur” dedi.

Boynun ön bölgesinde yer alan yaklaşık 20 gr ağırlığındaki kelebek şeklindeki troit bezi, tiroit hormonlarının üretiminde önemli rol oynuyor ve bedendeki birçok aktiviteyi kontrol ediyor.  Bu hormonların az ya da çok üretilmesi ise insan vücudunda bazı hastalıklara sebep olup tehdit unsurları oluşturuyor! VM Medical Park Bursa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Mine Özduman Cin, tiroit hormonlarının normal miktarda üretimi için iyot miktarının yeterli tüketilmesi gerektiğini belirtirken, günlük iyot ihtiyacının yetişkinlerde günlük 150 mcg, gebe ve emzirenlerde 150-300 mcg, çocuklarda 60-100 mcg ve 1 yaş altı çocuklarda ise 40 mcg civarında olması gerektiğini söyledi.

Bunun dışında beslenme şekli, genetik yatkınlık ve bazı hastalıklar da tiroidi tetikleyen unsurlar arasında bulunan iyot eksikliğinin tiroid bezinde büyüme meydana getirdiğini ve bunun da guatr hastalığının oluşumunu sağladığını söyleyen  Mine Özduman Cin,  “Gıdalar içerisinde turpgiller, brokoli, lahana, karnabahar, bürüksel lahanası gibi sebzelerin fazlaca tüketilmesi ise iyot emilim ve kullanımını önleyerek guatra neden olabiliyor” dedi.

Tiroidin Belirtileri Nelerdir

Tiroid belirtileri ile ilgili bilgi veren VM Medical Park Bursa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Mine Özduman Cin, “Halk arasında zehirli guatr olarak da bilinen hipertirioidi, troit bezinin salgıladığı hormonların fazla çalışması sonucu kanda bulunan tiroit hormonunun fazlalaşması durumudur” diye konuştu.

Mine Özduman Cin, çarpıntı, terleme, sinirlilik, huzursuzluk, sıcağa tahammül edememe, sıcak ve nemli deri, iştahın iyi olmasına rağmen yaşanan kilo kaybı, adet düzensizliği, ishal, saçlarda incelme ve kırılma gibi belirtiler görülüyorsa bireyin hipertirioidi hastası olma ihtimalinin olduğunu ve derhal doktora başvurması gerektiğini belirtti.

Hipotrioidi hakkında da bilgiler veren VM Medical Park Bursa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı, “Halk arasında ‘tembel guatr’ olarak da bilinen hipotiroidi ise tiroit bezlerinin az çalışması sonucunda meydana geliyor. Hipotiroidi’nin yaygın belirtileri arasında ise halsizlik, yorgunluk, çok üşüme, kabızlık, ciltte kuruma, saç ve kaşlarda dökülme, yüzde ve gözlerde şişlik gibi belirtiler yer alıyor” dedi.

Tiroid bezinde en sık rastlanılan sorunlardan birinin de nodül gelişimi olduğunu belirten VM Medical Park Bursa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı  Dr. Mine Özduman Cin, Tiroid bezi içinde bir yada birden fazla nodül gelişebileceğini ve  bir nodülün kötü huylu olma olasılığının yüzde 5 ile yüzde 15 arasında olduğunu ifade etti.  Dr. Cin tedavi yöntemleri hakkında ise her hasta için ayrı teşhis konulması ve ayrı değerlendirme yapılması gerektiğini de cümlelerine eklerken  “Ultrasonografik görüntü nodülün iyi-kötü huylu ayrımı için yol gösterici olsa da kesin tanı için bir santimetre ve üzerindeki nodüller iğne biyopsisi ile değerlendirilmelidir. İyi huylu çıkan ve boyunda bası şikayeti yapmayan nodüllerin  6-12 aylık sürelerle  takip edilmesi yeterlidir. Kötü huylu çıkan nodüller ise cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Sonrasında gerekli görülürse radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir. Bu hastalar ömür boyu takip edilmelidir” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!