Dr.Akdeniz, HPV virüsüne dikkat çekti

Güncelleme Tarihi:

Dr.Akdeniz, HPV virüsüne dikkat çekti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 14:05

Dr.Akdeniz, HPV virüsüne dikkat çekti

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - SAMSUN'da görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Hüseyin Akdeniz, son yıllarda çok sık duyulmaya başlayan HPV virüsü ile ilgili uyarılarda bulundu.



"Human papilloma" virüsü ya da kısa adı ile HPV enfeksiyonuyla ilgili uyarılarda bulunan Atasam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Hüseyin Akdeniz, HPV’nin cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında geldiğini söyleyerek, "Genital bölgeyi enfekte eden HPV temas yolu ile kolayca yayılıyor. HPV’nin bir kişiden diğerine bulaşması için mutlaka tam bir ilişki olması gerekmez. Enfekte olan cilt bölgelerinin birbiri ile teması ile de hastalık bulaşabilir. Virüsün kuluçka süresi değişkendir. Bulaşma olduktan sonra bulgular bazen bir kaç ay bazen de bir kaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Hatta bazen virüs yıllarca hiçbir bulgu vermeden vücutta kalabilir. Aktif genital lezyonların varlığında bulaşıcılık en yüksektir. Siğiller ortaya çıkıp tedavi edildikten sonra yeniden siğil çıkmadan geçen dönem ne kadar uzunsa bulaştırıcılık da o oranda azalmaktadır. HPV kadınlarda ve erkeklerde genital siğillere yol açabilir ancak bundan çok daha önemlisi kadınlarda rahim ağzı kanserine erkeklerde de penis kanserine neden olabilmesidir" dedi.



HPV ile temas ve bulaşma olduktan sonra mutlaka hastalığın ortaya çıkmadığının altını çizen Dr.Akdeniz, "Aslında çoğu kişide HPV vücudun kendi savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilir. Bir başka olasılık da virüsü alan kişide uzun süre hiçbir belirti ortaya çıkmamasıdır. Kişi yıllarca hatta bazen ömrü boyunca hiçbir yakınma ortaya çıkmadan yaşayabilir. Ancak bu durum hastalığı yaymasına engel değildir ve ilişkide bulunduğu kişilere hastalığı bulaştırabilir. Bu durum latent ya da sessiz enfeksiyon olarak adlandırılır. HPV’nin en sık neden olduğu belirti genital bölgede görülen siğillerdir. Ciltten hafif kabarık, yumuşak olan bu siğiler cinsel bölgeyi oluşturan deride, vajina ile makat arasında, anüs etrafında, bacakların iç kısmında, penis ucunda ya da çevresinde görülebilir. Anal ya da oral seks sonrasında ağız içi ve makat içinde de siğiller ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda vajina içinde ve rahim ağzı üzerinde de siğiller olabilir” dedi.



HPV’nin kesin bir tedavisi olmadığını kaydeden Atasam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Hüseyin Akdeniz, “Klasik bilgi virüs bir kez vücuda girdiğinde ömür boyu burada kalır şeklindeyken günümüzde yapılan DNA incelemeleri virüse ait genetik materyalin 6-24 ay içinde vücuttan tamamen atılabildiğini ortaya koymaktadır. HPV virüsü oral ve anal seks de dahil olmak üzere her türlü cinsel ilişki ve ciltten cilde temas yolu ile de kolaylıkla bulaşabildiğinden cinsel yönden aktif olan kadın ya da erkek herkes HPV enfeksiyonları açısından risk altındadır. Ancak bazı kişilerde risk daha yüksektir. Bunlar, yaşamının herhangi bir döneminde birden fazla partneri olanlar. Partneri daha önceden birden fazla kişiyle ilişkide bulunmuş kişiler, cinsel yaşantısı erken yaşta başlayanlar, kendisinde ya da partnerinde halen ya da daha önceden başka türde cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü olanlardır” diye konuştu.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!