Dozu aşmaktan korkmayın

Siz bunu ister moda kurbanı, isterseniz stil sahibi olmak olarak tanımlayın, kombinasyonlardaki "doz aşımı" kendinizi daha özgür hissettiriyor. Seksi görünme çabası içinde değilseniz, bu da bir seçim! Ama şıklık kavramını sorgulamadan yapılan cinsten...

Yeni görünüm, yani modanın ortaya koyduğu "new look" içinde deneysel olmak işte ortaya böyle bir görünüm çıkarıyor. Karmaşık, hatta rüküş... Tarz olarak avangard da değil... Kesinlikle bireysel bir arayışın sonucu olarak "karıştır ve bul" mantığıyla yaratılıyor. Ve görünen haliyle sizlere kendinizi özgür hissettiriyor.

Bu modanın sınırlarının net olarak çizilmediği son yıllarda, "fantazi" dünyasının sınırlarını zorlayanların ortaya koyduğu bir tavır. Şıklık ve cazibenin gerçekte doğallığın bir sonucu olduğu düşüncesiyle bir araya gelmesi zor olan kumaşların, renklerin ve desenlerin buluşması hali... Geçmişe göndermeler yapmak, lüks parçalara yönelmek, trendlerin yakın takipçisi olmaktan uzak duranlar için her sezon ortaya konulan parçalarla yapılmayanı yapmak...

Bu arayış sonucunda tabii insanların tarzınız hakkında ne düşündüğü de sizin için bir o kadar önemini yitiriyor. Ayrı bir yaratıcılık gerektiren bu fantastik dünyada, görsel olarak yaratılan bu karmaşanın içinde kendi içinde bir uyum yakalamak da kolay değil.

Örneğin bu sezon, ağırbaşlı koyu renklerin hakim olduğu koleksiyonlarda, sıradanlığı ortadan kaldırmak için çingene pembesi, canlı yeşiller, çivit mavisi, sarı gibi renkler kullanılıyor. Bunun yanı sıra yine ekose, aralarda çizgiler, geometrik renk geçişleri, baskılar, zımbalar, tüyler, hacimli kesimler, parlak naylon dokular, kalın el örgüsü yünler, göz alıcı opak çoraplar, bilekte botlar, yüksek topuklar; seksapel, yaratıcılık, biraz çılgınlık üçgeni arasında birbiriyle flört eden parçalara zemin hazırlıyor.

Cazibe aranıyor

Peki tasarımcıların kadınlar için yarattığı feminenlik, bu görsel bütünlük içinde yolunu nasıl buluyor? İşte bunun cevabı bazı anahtar parçalarda saklı... Uzun bol kazaklar, altına giyilen renkli bir çorap ve el örgüsü bir tozluk ve seksi bir botla son derece çarpıcı görünebilir. Ya da daracık pantolonların üzerinde kısa ceketler ve bambaşka renklerde kalın renkli atkılarla yaratılan bir bütünlük içinde rugan yüksek topuklu ayakkabılara da bir şans vermelisiniz. Ama tam tersi bir durumda, istediğiniz "uyumu" yakaladığınız an "stil sahibi" görünmenin de yarattığı etkinin yerini hiçbir şey tutmayacaktır. Bu durumda "topuklu" bir silaha da ihtiyacınız yok. Aynı şey erkekler için de geçerli elbette. Kadınlar artık alışverişte biraz daha yaratıcı olabilen erkekleri beğeniyor. Yapılan araştırmalarda tarz sahibi olan erkekler, yakışıklı olanlara karşı daha avantajlı. Çünkü nasıl göründüğünü önemsiyor ve denemekten çekinmiyor.

İşte modanın geleceği tartışmaları içinde belki de üzerinde en durulması gereken konu bu; görsel yaratıcılık. Fütürizm, teknolojik yenilikler, ekolojik denemeler, bunların hepsi yakın gelecekte gardıroplarımızın içinde olacak. Ama biz, yine bu malzemelerle kendimizi sorgulayacağız. Modada yaratılan görsel fantezi, size, "Yakışsın ya da yakışmasın, karıştır ve giy" mesajını da vermesin. Burada önemli olan zıtlıklarla o uyumu yakalamak!

Yeni sezon "fantazileri"

Binici tipi kargolar

Uzun tunik bluzlar

Kapitone renkli montlar

Dar paça, beli korseli veya hippi tarzı çok bol paça pantolon, avangard yıkamalar

İri ve renkli desenler, çizgiler, geometrik renk geçişleri, ekose

Balon kollar, dar kısa ceketler, panço ceketler, süveter, abartılı karpuz kollar

İnce trikolar, uzun asimetrik hırkalar, el örgüsü elbiseler, el örgüsü atkı, şal, tozluk, örgü tayt çoraplar

Hacimli mantolar, balon elbiseler, kalem etekler, renkli çoraplar, parmaksız eldivenler, kemer (kalın korse tipi veya ince), platform tabanlı rugan topuklular, bilekte botlar, bavul çantalar, büyük el çantaları (clutch, bkz. Marc Jacobs), retro renkli, iri gözlükler, yağmur botları

Doğal görüntülü kumaşlar ve el işi aksesuvarların yarı değerli mücevherlerle birleşerek yarattığı zıt kombinasyonlar

Mat ve parlak yüzeyler, eskitme kumaşlara uygulanmış altın ve gümüş metalik baskılar

Yıldızlara dokunun

Dikkat çeken küçük sade detaylar içinde, parlak ve göz alıcı bir dünya saklı... Swarovski tutkunu Hollywood yıldızlarının geceleri tutku objelerinden biri olan el çantaları, zarafet ve şıklığın yeni simgesi. Soul of Time koleksiyonunda yer alan bu çantalardan Daiquiri, ister gece ister gündüz kullanılabiliyor. Dawn, iddiayı sevenler için, Dune ise üzerinde onu süsleyen kristalleriyle romantik ve havalı. Sportif bir havadaki Drop ve herkesin favorisi, gece elbiselerini süsleyen Power...

Madonna, Sharon Stone, Penelope Cruz, Eva Longoria, Diane Kruger, Jennifer Lopez gibi kadınların stil ikonlarının da tercih ettiği bu modeller arasında gece seçenekleri, elle kolayca kavranıyor, ışıltısı ve sade tasarımıyla beğeniliyor. Eğer bu ışıltılı dünyanın bir parçası olmak isterseniz, markanın takılarına ve broş gibi aksesuvarına da bir göz atabilirsiniz. Hem sevdiklerine iyi bir hediye almak, hem de kıyafetine küçük ama dikkat çeken bir detay eklemek isteyenler için...

MODA HABER

Bir günde tükendi

Roberto Cavalli’nin H&M için hazırladığı "gece" koleksiyonunun haberini sizlere aylar öncesinden vermiştik. Kasım ayının başlarında birçok büyük mağazaya giren tasarımlar duyduğumuza (ve gördüğümüze) göre, daha askılara asılır asılmaz tükenmiş. Leopar ağırlıklı elbiselerin ve bluzların öne çıktığı koleksiyon, özellikle Cavalli tutkunlarını, uygun etiketleriyle tam on ikiden vurdu. Ünlü isimlere her sezon ulaşılabilir koleksiyonlar hazırlatan H&M’in Stella McCartney ve Madonna serisi de aynı ilgiyi görmüştü. Bizde İstinyePark’ta açılması beklenen mağaza hálá bekleniyor.

Lükse yeni bir yorum

Silk&Cashmere’in 2007/08 sonbahar-kış koleksiyonunda yer alan "Deluxe" grubunda, dünyanın en kaliteli kaşmiri ile üretilen kürklü etol ve şallara, vizon kontürlü kloş pelerinlere yer verilmiş. "Kürk Cape" koleksiyonundaki zarif detaylarda gizlenen ihtişam, hem duygusal hem görsel olarak sizi çok etkileyecek. Etiketleri süsleyen gerçek kristal taşlar astar yerine kullanılan saf ipek organzeler, broş tadında düğmeler öne çıkan detaylar arasında.

Benim olmalı

Enerjisi yüksek

Daha görür görmez herkeste alma hissi uyandıran yağmur botları (e-bay’de "wellies" olarak da arayabilirsiniz) artık ülkemizde de birçok markanın koleksiyonunda yerini aldı. Harvey Nichols’da (Kate Moss’un Hunter’ları), Beymen’de, Zara’daki modeller ilk gözüme çarpanlar. Ayaklarınızı çok sıcak tutmasa da, sonbahar yağmurlarında ideal. Pucci, Chanel gibi lüks markalarda da bulabilmek mümkün. Fiyatları: 100- 350 YTL arasında.
Yazarın Tüm Yazıları