Dopingin efsaneymiş

Güncelleme Tarihi:

Dopingin efsaneymiş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2012 07:36

Bisikletin en ünlü ismi Armstrong’un yaptığı dopingler 200 sayfalık kararla duyuruldu!

Haberin Devamı

Fransa Bisiklet Turu’nda yedi kez zafere ulaşan Armstrong’u dopingle suçlayan USADA, Amerikalı’nın doping yaptığını belgelerle kanıtladı ve bunun ‘Tarihteki en sofistike ve en profesyonel doping’ olduğunu ortaya koydu.

KİMİLERİNİN yaşama tutunma umuduydu, kimi için spora aşık olma nedeniydi Lance Armstrong. USADA (ABD Anti Doping Ajansı), kendi ulusal figürlerinin ne kadar önemli olduğuna bakmadı, davanın üstüne gitti. Önce Armstrong’un, doping yaptığı gerekçesiyle 7 Fransız Bisiklet Turu şampiyonluğunun elinden alınmasına, tüm başarılarının silinmesine ve ömür boyu pistlerden men edilmesine hükmeden USADA gerekçeli kararı duyurdu.

11 eski takım arkadaşı itiraf etti

USADA Başkanı Travis Tygart internet sitesinden yaptığı açıklamada, “Kanıtlar, US Postal Service Pro Cycling takımının, herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde spor tarihinin ‘en sofistike, en profesyonel ve en başarılı’ doping programını uyguladığını göstermektedir’’ dedi, yer yerinden oynadı. Gerekçeli kararda tanıklık ettiği söylenilen 26 kişinin -11’i Armstrong’un eski takım arkadaşı olmak üzere- 15 bisikletçinin ifadesine başvuruldu.

Haberin Devamı

Para cezası da alabilir

Armstrong’un 2004’ten bu yana görüşmediğini söylediği doktor Ferrari ile banka kayıtları ortaya çıkartılırken, ünlü atletin yaptığı dopingin detaylarına ulaşıldı. Gerekçeli karardan önce Armstrong’a herhangi bir ceza verilmeyeceğini dile getiren UCI Başkanı Pat McQuaid, daha önce USADA tarafından UCI’ya gönderilen, Lance Armstrong’un ömür boyu spordan men edilmesine ve 7 Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğuna mal olacak herhangi bir kanıt dosyası olmadığını belirtmişti. Ancak kanıtlar ortaya çıktı.

Testlerden böyle kaçmış

Lance Armstrong birçok farklı yöntemle defalarca doping yapmış. En dikkat çekeni ise, yarışlar sırasında kullandığı suluklarda saklı.

BUGÜNE kadar 1000’e yakın doping testinden geçen ve hiçbirinde yakalanmayan Armstrong’un yöntemi ise şeytanın bile aklına gelmeyecek cinsten:

Arkadaşlarını da ayartmış

Armstrong ve iki takım arkadaşı, 2000 yılında özel bir jetle Valencia’ya gitmiş. İki doktor, sporcuların kanlarını plastik torbalara boşaltmış. Bu kan, bir ay sonra Fransa Bisiklet Turu’nda sporculara tekrar verilerek, oksijen taşıma kapasiteleri ve dayanıklılıkları artırılmış.

Haberin Devamı

Bir değil birden fazla

2003 yılında başka bir transfüzyon da, yine bisikletçinin isteğiyle, kendi dairesinde yapılmış.

Sadece bu da değil

Armstrong, transfüzyon yaptırmakla kalmamış, dayanıklılık gerektiren sporlarda doping amacıyla kullanılan eritropoetin isimli bir hormon ve testosteron da almış.

Yolda kendini ‘şarj’ etmiş

Yarışlarda yol üstünde aldığı suluklarda dopingli madde bulunan Armstrong, daha sonra ilaçlarla dopingin etkisinden kurtulmuş ve değerlerin kanser ilaçları nedeniyle dopingli gibi çıktığını vurgulamış.

Ferrari’ye 1 milyon dolar

26 kişinin itirafına dayanan ve 1000 sayfa tutan raporda, Armstrong’un, Dr. Ferrari ile olan ilişkisi de çarpıcı bir şekilde ortaya konmuş. 1996’dan 2006’ya kadar 14 bin dolardan, 310 bin dolara kadar değişken birçok meblağ doktorun hesabına yatmış. Toplam yatan miktar ise tam 1 milyon Dolar!

Haberin Devamı

Zaferleri elinden alındı

USADA, Lance Armstrong’un 1998’den bu yana elde ettiği bütün başarılarla, 1999 ile 2005 yılları arasındaki yedi Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğunu elinden almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!