Dondurmayı Neron’a borçluyuz

Roma İmpa-ratoru Neron’u neyiyle bilirsiniz? Bir iddiaya göre dondurmanın keşfinde imparatorun payı büyükmüş.

Haberin Devamı

Gladyatör dövüşlerini seyretmeye pek meraklı olan Neron, sıcaktan rahatsız oluyormuş. Yemekçiler, dağ tepelerinde yazın bile erimeyen karları akıllarına getirmişler hemen.  Dağlardan gelen kar, bal ve meyve parçacıklarıyla süslenerek sunulmuş imparatora. İmparator da bu ikramdan pek memnun kalmış olacak ki, tatlının geliştirilmesi için değişik fikirler ortaya atmış.

YAPILIŞI: Salamura asma yaprakları kaynayan suda 1 dakika kadar bekletilip çıkarılır.  Yapraklar sudan çıkarıldıktan sonra hafifçe sıkılır. Diğer taraftan, dolma harcının hazırlanması için; ayıklanmış ve yıkanmış balıklar kılçık ve kemiklerinden ayıklanıp çok ufak parçalar halinde didiklenir ve derin bir kaba aktarılır.  Üzerine incecik kıyılmış soğan ve yine incecik doğranmış maydanozlar ilave edilir. Biber salçası ve zeytinyağı da eklenip tuz ve karabiber serpiştirilerek dolma içi hazırlanır gibi yoğrulur.

Asma yapraklarının içlerine balıklı harçtan  ikişer tatlı kaşığı koyularak dolma sarar gibi sarılır. Dolmalar geniş bir teflon tencereye yan yana üst üste sıralanır.  Domatesler rendelenip, sarmısaklar pirinç tanesi büyüklüğünde doğranır ve dolmaların üzerine aktarılır. Tencerenin kapağı kapatılıp orta ısılı ateşte pişmeye bırakılır. Kendi buharıyla pişerken kaynamaya başlayan dolamaların üzerine zeytinyağı gezdirilip 2 su bardağı sıcak su eklenir. Tencerenin kapağı tekrar  kapatılıp en az 30 dakika daha pişirilir. Asma yaprakları piştiğinde yemek de  pişmiş demektir. Sıcak sıcak servise sunulur.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

· 2 adet orta boy kırmızı dolmalık biber
· 2 adet orta boy sarı dolmalık biber
· 2 adet orta boy yeşil dolmalık biber
· 1 su bardağı sirke
· 1 çay kaşığı tuz
· 2 adet kesmeşeker
Sosu için;
· 4-5 diş sarmısak
· 2 demet dereotu
· 4 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 adet limonun suyu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları