Dondurma keyfi kabus olmasın

Güncelleme Tarihi:

Dondurma keyfi kabus olmasın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2007 00:00

Uzman doktorlar buz tanecikleri içeren dondurmanın boğazda tahribata yol açarak çeşitli enfeksiyonlara zemin hazırladığını belirtiyor.

YAZ aylarının vazgeçilmez keyfi dondurmanın, hijyenik olmaması birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Uzmanlar, buz tanecikleri içeren dondurmanın "bozuk" olduğunu vurgulayarak, bunun boğazda tahribata yol açarak çeşitli enfeksiyonlara zemin hazırladığını belirtiyor.

SÜT KOLAY BOZULUR

Dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşmanın önlenmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, şu uyarılarda bulundu:

"Süt mikroorganizmalar için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa aykırı bir duruma gelir. İçerdiği yüksek kalsiyum oranı ile çocukların kemik gelişimini destekleyen dondurmanın faydaları, belli noktalara dikkat edilmezse zarara dönüşebilir. Yapı bozukluğu olarak da iri kristalli, buzlu, pıhtılı, yumuşak, gevşek yapılar sık karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır. Bunlara mutlaka dikkat edilmelidir."

Uzmanlar, sağlıksız koşullarda üretilen ve satışa sunulan dondurmaların kesinlikle tercih edilmemesi gerektiğini dile getirdiler.

Buz taneleri boğazı çiziyor

UZMANLAR, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni almış olmasına dikkat edilmelidir. Dondurmanın külaha yerleştirilmesinde kullanılan kaşık, özel solüsyonun içinde tutulmadığı için mikroorganizmaların yuvası haline gelebilmektedir. Kaşık üzerinde üreyen bakteriler, her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya bulaşmaktadır. İçinde buz tanecikleri olması, dondurmanın kurallara uygun üretilmediğini gösterir. Üzerinde mikroplar bulunan buz tanecikleri, boğazı çizerek enfeksiyonlara neden olur" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!