Domates köftesi

(YUNAN USULÜ)

MALZEMELER:

2 adet taze domates

1 adet soğan

1/2 demet maydanoz

1 su bardağı bira

5-6 adet kuru domates

Bir tutam tuz ve karabiber

Alabildiği kadar un

2 su bardağı çiçekyağı

HAZIRLANIŞI:

Soğanı ve maydanozu robottan geçirin. Taze domatesleri ufak boyda doğrayın. Kurutulmuş domates koyacaksanız önce sıcak suda 5 dk bekletin sonra çıkarıp doğrayın. Yağın içinde konserve domatesse doğrudan doğrayın ve taze domatesle beraber soğan rendesiyle karıştırın. Birayı döküp arzu ettiğiniz ölçüde tuzunu ve karabiberini ekleyin. Un alabildiği kadar olacak bunu bir gün önceden yapıp buzdolabında 2-3 gün bekletebilirsiniz. İstediğiniz zaman sıcak sıcak kızartabilirsiniz. Yağınız kızgın olmalı kaşık yardımıyla mücver gibi kızartın.
X

Kabak mücveri

MALZEMELER:

3-4 adet kabak

5-6 adet taze soğan

2-3 sivri biber 1/2 demet maydanoz

1/2 demet dereotu 3 yumurta 4-5 y.kaşığı un Bir tutam tuz ve karabiber 125 gr. teneke peyniri Kızartmak için Kristal çiçek yağı

HAZIRLANIŞI:

Kabakların dış yüzeyi bıçağın keskin tarafı ile kazınır. Kabaklar yıkanıp kurulanır ve rendelenir. Kabaklar bekletildikçe su salar. Eğer sulu ve mevsiminde bir kabak mücver yapacaksanız korkmadan koyu bir kıvam alana kadar un koyabilirsiniz. Rendelenmiş kabağın içine ince kıyılmış taze soğan, dereotu, biber ve maydanoz karıştırılır; baharatlarla tatlandırılır. İçine yumurta kırılıp çırpılır ve istenen kıvama gelinceye kadar un konur. (Yumurtaların büyüklüğü ve küçüklüğü de un oranınızı değiştirebilir) İçerisine rendelenmiş teneke peyniri konur, yağlanmış borcama dökülür ve her iki tarafı da kızaracak şekilde 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir. Bol peynirli arzu edilirse, kızarmaya yakın mücverleri fırından çıkarılır, üzerine kaşar rendesi eklenip tekrar fırınlanır. Kızarmış mücverler servis için kare kare kesilir.
Yazının Devamını Oku

Mercimekli bulgur lapası

HAZIRLANIŞI:

Su, mercimek ve bulgur bir tencereye koyulur, pişirmeye başlanır. Pişerken sık sık karıştırılır ve üzerinde oluşan tabaka bir kaşık yardımı ile alınır. Tuz ve biber eklenir, koyulaşınca ocaktan alınır. Bu sırada soğan küp küp doğranır ve yağda kavrulur. Daha sonra kavrulmuş soğan yağından süzülür ve mercimekli bulgur lapasına eklenir. Tavada kalan yağda kırmızıbiber kızdırılır ve tabaklara koyulan lapanın üzerine dökülür.

MALZEMELER:

1 su bardağı kırmızı mercimek

1/2 su bardağı bulgur

Tuz, kırmızıbiber (süs biberi varsa daha çok yakışır)

1 adet kuru soğan

3 su bardağı su

Kristal zeytinyağı
Yazının Devamını Oku

TAYLAND USULÜ NOODLE (ÇİN ERİŞTESİ)

MALZEMELER:

1 paket noodle (erişte)

2 yemek kaşığı soya sosu

4 yemek kaşığı acı biber sosu

1/2 kırmızı láhana ince doğranmış

Bir avuç çam fıstığı

5 adet esmer şeker dövülmüş

4 diş sarımsak ezilmiş

1/2 demet taze soğan, jülyen doğranmış

4-5 adet baby ıspanak

1 yemek kaşığı susam yağı

4 yumurta

HAZIRLANIŞI

Kaynamış suda 8 dakika kadar noodle (erişte) haşlanıp süzülür. Birbirinin içinde yumak olmuş noodle (erişte) sıcak suda açılıp ince çubuk makarna görünümünü alır. Susam yağı, Kristal zeytinyağı ile karıştırılarak vok tavasına konur. 4 adet yumurta içine kırılır, karıştırılarak pişirilir; daha sonra pişen yumurtalar bir kaba alınır. Vok tavasına süzülen noodle (erişte)’a konur. 2 yemek kaşığı soya sosu 1 yemek kaşığı susam yağıyla beraber noodle (erişte) içine dökülür. Toz şeker, sarımsak, lahana, taze soğan ve pişmiş yumurtalar noodle (erişte)’a eklenir, 5-10 dakika kadar yarım ateşte karıştırılarak pişirilir. Bir tutam noodle (erişte)’ı, acı biber sosuyla karıştırılıp tabağa konur. Etrafına da sıcak suya sokup çıkarılan ıspanak yaprakları konarak süslenir. Servise hazır noodle (erişte) üzerine çam fıstığı serpilir.
Yazının Devamını Oku

LİMONLU PASTA

MALZEMELER:

4 yumurta

300 gram şeker

1 çay kaşığı tuz

Yazının Devamını Oku

Yumurtalı börülce

MALZEMELER:

1/2 kg börülce 4 yumurta

Bir tutam tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI:

Börülceler ayıklanır, 3 cm parçalara bölünür. Tencerede kaynamış suyun içerisine tuz konur, börülceler haşlanır, süzgüye çıkarılır, hiç suyu kalmayana kadar bekletilir. Bir kásede yumurtalar tuz ve karabiberle çırpılır. Börülceler parti parti yumurtanın içine atılıp bir parça tereyağı gezdirilmiş teflon tavada altı ve üstü omlet tarzında pişirilir.
Yazının Devamını Oku

LOR KURABİYESİ

(1 adet 100 kalori)

MALZEMELER:

1/2 kilo lor peyniri

3 yumurta

2 su bardağı

toz şeker

4 su bardağı un

2 paket Baking

Powder

1 paket vanilya

HAZIRLANIŞI:

Tuzsuz ve yağlı olan lor peyniri şekerle kıvama gelene kadar güzelce karıştırılır. Yumurtalar karışımın üzerine eklenir ve peynirin ezilmesi için 10 dk karıştırılır (Peynirde topaklanma olmayacak). Karışımın üzerine un ve kabartma tozu elenir. Elde edilen yumuşak hamur elde şekillendirilir, büyük yuvarlaklar lor kurabiyesine çok uygun. Kurabiyelerin üzerini önce yumurta beyazına (şekerin yapışması için) sonra toz şekere batırarak süsleyebilirsiniz. Tepsiye dizilen hamur 170 derece ısıtılmış turbo fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.

Yağın yumuşaklığına göre un artabilir veya azalabilir.

Ortalama pişme süresi 25 dakikadır fakat bu süre fırının modeline göre değişir.
Yazının Devamını Oku

LORLU POĞAÇA

HAZIRLANIŞI:

Oda sıcaklığındaki margarinin içine çiçek yağı, yoğurt, 2 yumurta sarısı ve 1 yumurta beyazı bir kaba konup karıştırılır. Ortalama 2 bardak un, kabartma tozlarıyla birlikte elenip bu karışıma eklenir ve yavaş yavaş yoğrulur. Hamur ele yapışmayacak hale gelene kadar un ilave edilir. Hamurunuz kulak memesinden daha yumuşak olmalı ki pişince ağızda dağılsın. Fazla un poğaçanın pişince sert olmasına sebep olur, yumuşak hamur tercihiniz olmalı. Hamurdan ufak parçalar alınıp merdaneyle açılır. Bir bardak yardımıyla hamura yuvarlaklar kesilir, kesilmiş olan yuvarlakların içine lor peyniri konup kapatılır. Kapatılmış olan poğaça hamurlarının üzerine 1-2 damla zeytinyağı damlatılmış yumurta sarısı sürülür, böylece poğaçalara parlaklık katılır. Dilerseniz poğaçalarınızı çörek otuyla da süsleyebilirsiniz. 175 derece ısıtılmış fırında tepsiye dizilmiş poğaçalar üzerleri kızarana kadar pişirilir.

MALZEMELER:

1 paket margarin

1 çay bardağı Kristal çiçek yağı

1 çay bardağı yoğurt

2 yumurta

(1 yumurta sarısı üstüne ayrılacak)

1 tatlı kaşığı tuz

2 paket kabartma tozu

250 gr. lor peyniri

Aldığı kadar un
Yazının Devamını Oku

Gümrük Önü’nden farklı lezzetler

Mimar Kemalettin Caddesi girişindeki ’Gümrük Önü’, haftanın 7 günü ve 24 saat boyunca müşterilerine geniş bir lezzet yelpazesi sunuyor YILLARCA İzmir’in ünlü restoranlarında çalışıp emekli olan Hasan Ölgün ile arkadaşları Turgay Pahlı, Cengiz Asal, Erkan Uçkun ve Murat Doğan bir araya gelerek Mimar Kemalettin Caddesi girişinde ’Gümrük Önü’ isimli restoranı hizmete açtı. Haftanın 7 günü 24 saat açık olan mekanda çorba, çöp-şiş, kebap, pide-lahmacun, ızgaralar, soğuk mezeler, döner ve sulu yemekler sunuluyor. Ayrıca alkollü ve alkolsüz içecekler, müşterilerin isteğine göre servis yapılıyor. İki katlı toplam 150 kişilik mekanda, 15 kişilik bir ekibin görev yaptığını belirten Hasan Ölgün, "Herkes bizi diğer restoranlarda yaptığımız hizmetlerle tanıyor. Artık kendi mekanımız Gümrük Önü için koşturuyoruz. Mekanımıza gelen müşterilerimize en güzel hizmeti sunmak görevimiz" diye konuştu.

Akyarlar’da balık keyfi

BODRUM Akyarlar mevkiinde Kos Adası’nın tam karşısındaki Olta Balık Restoran, deniz mahsulleri, zeytinyağlı ot çeşitleri, Rum ve Ermeni mezeleriyle birbirinden güzel lezzetler sunuyor. Mekanın işletmecisi Kezban Yurttakalan, "Geçtiğimiz temmuz ayında hizmete giren restoranımızda sunduğumuz mezelerin büyük çoğunluğu bahçemizde yetiştirdiğimiz organik ürünlerle hazırlanıyor. Özellikle, kiremitte balık, sütte balık, balık çorbası ve kalamar dolma gibi yemekler çok beğeniliyor. Soğuk mezelerden ise zeytinyağlı ot çeşitleri, tarama, topik gibi farklı lezzetleri uygun fiyatlarla sunuyoruz." dedi. Manzaralı terasıyla ve lezzetleriyle ön plana çıkan Olta Balık, şık dekorasyonuyla da Akyarlar’ın tercih edilen mekanları arasında yer alıyor.

Paşa Böreği

MALZEMELER:

5 yumurta 1 kg. süt

Bir tutam tuz Alabildiği kadar un

HAZIRLANIŞI

Tüm malzemeler karıştırılarak hamur yapılır. Makarna yumuşaklığında ve kalınlığında 15 cm büyüklüğünde hamurlar açılır. Teker teker açılan hamurlar kristal zeytinyağında kızartılır.

(7-8 adet kızartılmış hamurumuz olacak.)

KIYMA İÇİN

Teflon tavada 1 kg. kıyma kavrulmaya başlarken bir tutam tuz ve bir tutam karabiber serpilir. Kavrulduktan sonra kıymaya bir avuç dolusu çam fıstığı eklenir. Tavuk veya hindi haşladığınız zaman, suyunu saklayıp kullanabileceğiniz gibi, bulyon tabletlerle de tavuk suyu elde edebiliriz. Kızarttığımız hamurlar tek tek et suyunda kabartılıp servis kabına alınır. Hamurun üzerine kavurduğunuz kıyma yayılır. 1 kat kızarmış hamur bir kat kıyma olmak üzere tüm malzeme kullanılır. Servis yaparken en üstüne sarımsaklı veya sarımsaksız sade yoğurt döküp en üstü kırmızıbiberli tereyağı ile renklendirilir.

Bir Çeşme klasiği Kaptan Kahve

İSMİNİ mitolojik bir öyküden alan 1. sınıf tatil köyü statüsündeki Türkiye’nin ilk 1000 yataklı tatil tesisi Altın Yunus Resort & Termal Otel’in kurulduğu 1974 yılında otel bünyesinde hizmet vermeye başlayan Kaptan Kahve Çeşme’nin klasik mekanları arasında. Kaptan Kahve, işletmecilik anlayışını, büyük bir tatil kompleksinin avantajlarıyla birleştiren Setur Çeşme Marina’da sabah saat 07.00’den gece 24.00’e kadar 34 yıldır yatçılara ve otel misafirlerine hizmet veriyor. Çeşme’de bir sevgi ortamı sunmayı amaçladıklarını belirten şef garson Kenan Atıcı, "Sabah erken saatlerde denize açılmadan önce sıkı bir kahvaltı yapmak isteyenden tutunda, gecenin ilerleyen saatlerinde marinamıza yanaşan teknelerden inen deniz tutkunlarına kadar tüm misafirlerimiz Kaptan Kahve’de bir araya gelirler, anılarını paylaşırlar. Bu tatlı sohbetlerin mekanı olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Tarih kokan restoran

Arzu ŞAŞMAZ / BODRUM, (DHA)


BODRUM Gıda Çarşısı’nda üç yıl önce hizmet vermeye başlayan Kuytu Restoran hem tarihi dokusu hem de otantik havasıyla ilçede sakin bir ortam arayanların uğrak mekanı haline geldi. Fulya Mühendislik bünyesinde bulunan 128 yıllık tarihi taş yapı Halikarnas Balıkçısı’nın ilk eşinin yaşadığı ev olarak ta biliniyor. Kadir Özvezneci tarafından restore edilerek restoran haline getirilen mekan, 2006 yılında Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen yarışmada ’En İyi Korunmuş Bodrum Evi’ ödülünü aldı. Kadir Özvezneci "Gündüz ağaçların gölgesinde geceleri de serin ortamda hafif müzik eşliğinde müşterilerimize doğal ortamda hizmet veriyoruz. Kışın da şömine keyfi yaşayan müşterilerimiz bu ortamdan vazgeçemiyor" dedi.

Diyet yapanlara çok özel mönü

İZMİR’de sağlıklı yaşamak ve zayıflamak için, yiyeceklerine dikkat edenlerin tercih ettiği yerlerden olan Titizce Restoran, konuklarını özel mönüleri ile ağırlıyor. İzmir Hilton Oteli’nin arkasında hizmet veren Titizce Restoran’ın sahibi Cevat Arıkbaş, "Kilo aldırmayan, kolesterol içermeyen, şeker hastalarına özel mönümüzdeki alternatifler arasında Brüksel lahanası, brokoli, kabak, ıspanak, deniz börülcesi, bamya, taze fasulye, pazı, ıspanak, semizotu, şakşuka gibi zeytinyağlılar var. Bunların yanında, salata çeşitleri, ızgara tavuk ve diyet tatlılar da büyük ilgi görüyor" dedi.

Chinise Restoran Aydın’a emanet

İZMİR’in ilk ve tek Uzakdoğu mutfağı olan, Hilton Oteli yan sokağındaki, Olur Grub’a ait Chinise Restoran, 25’inci yılı geride bıraktı. İşletme müdürlüğü görevine gelen 15 yıllık deneyime sahip Caner Aydın, Çin ve Japon mutfağının geniş mönüsünün yanısıra, suşi hizmeti de verdiklerini belirtti. Aydın, "İzmir’de önemli bir rol üstleniyoruz. Yenilediğimiz mutfağımız ve dekorasyonumuzla suşi tutkunlarının vazgeçilmeziyiz. Haftanın yedi günü İzmirliler’in hizmetindeyiz" dedi.
Yazının Devamını Oku
YAZARIN DİĞER YAZILARI