Doktorunuzdan yılbaşı ve kış depresyonu önlemleri

Eğer yılın ilk gününü kötü geçirmek istemiyorsanız, yılbaşı akşamı yediklerinize, içtiklerinize dikkat etmeniz gerek. İşte size birkaç basit öneri

Haberin Devamı

Ertesi gün sersemliği yaşamamak için...
Şeffaf renkli likörler

 Yılbaşı gecesinin vazgeçilmezlerinden biri içki. Eğer alkol alacaksanız ölçüyü kaçırmamalısınız. Karnınız açken asla içmeyin. Yemek yediğiniz zaman, alkolün ince bağırsaklara gitmesi daha uzun sürer; bu da alkolün emilimini geciktirir.
 Alkolü renklerine göre ayırın: Brendi, kırmızı şarap ve viski gibi daha koyu renkli içkilerin ertesi gün sersemliği yaratma olasılığı daha fazla. Eğer bir bardaktan daha fazla içecekseniz rom, votka, cin gibi şeffaf renkli likörleri tercih edin.
 Susuz kalmamaya özen gösterin! Alkol, böbreklerin su tutmasını sağlayan hormonu etkisiz hale getiriyor. Alkol tükettiğiniz zaman idrar yoluyla, tükettiğinizden daha fazla su kaybedersiniz ve bu da susuz kalmanıza neden olarak alkolün ertesi günkü etkilerini daha güçlendirir. Alkol alırken aralarda su içerek denge sağlamaya çalışın.
 Eğer ertesi gün içki sersemliği yaşıyorsanız, biraz meyve suyu tüketerek früktozun, vücudun alkolü metabolize etmesine yardımcı olun. Ayrıca tuzlu bir et suyuna çorba da midenizi rahatlatır ve kaybettiğiniz elektrolitleri geri kazanmanıza yardımcı olur.
 Son olarak, yetersiz ve kalitesiz bir uyku, ertesi gün yaşanan içki sersemliğini kötüleştirebileceğinden, çok geç yatmamaya özen gösterin. ‘Akşamdan kalma’ haliniz uyanma saatinize göre yok olabilir.

Haberin Devamı


Sağlıklı bir yılbaşı ziyafeti için...
12 saat önce egzersiz

 Yeni yılın ilk günü sağlıklı ve dinç hissetmenin ilk kuralı tabii ki ölçülü yiyip içmek. İşte size, tatil gününüzün keyfini sürmeye devam ederken daha sağlıklı seçimler yapmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu...
 Çeşit çeşit yemekler yiyeceğiniz için, yılbaşı partisine gitmeden önce spor yapın. Yapılan son araştırmalara göre yemekten 12 saat önce egzersiz yapmak, kalp ve damarlarınız için zararlı olan trigliseridlerin seviyesini düşürmeye yardımcı oluyor.
 Sağlıklı bir şeyler hazırlayıp gideceğiniz davete götürebilirsiniz. Hem sizi ağırlayan ev sahibine bir nevi teşekkür etmiş olur hem de mönüde tercih edebileceğiniz sağlıklı bir alternatif olduğunu bilirsiniz.
 Yemeği gereğinden fazla kaçırmamak için, asıl ziyafetten önce sağlıklı atıştırmalıklara yönelin.
 Tabağınızı doldurmaya başlamadan önce servis edilen bütün yiyecekleri gözden geçirin. Neler yiyeceğinizi kafanızda planlayın böylece en sevdiğiniz yiyecekleri, hoşunuza gitmeyenlerle kalori depolamadan yiyebilirsiniz. Eğer tercihiniz fazla kalorili olanlardan yanaysa, porsiyonunuzun ölçülü olmasına dikkat edin.

Haberin Devamı

Kış bunalımından kurtulmak için...
Işık terapisi

 Gün ışığından faydalanın!: Sabah uyanınca perdelerinizi açarak, gündüz dışarda vakit geçirerek ve öğlen yemeklerinizi pencere kenarında veya en çok ışık alan yerlerde yiyerek doğal güneş ışınlarından faydalanın.
 Arkadaşlarınızla egzersiz yapın: Fiziksel egzersiz yapmak stres ve gerginliği azalttığından, arkadaşlarınızla birlikte yapabileceğiniz bir grup aktivitesi belirleyin. Jogging gibi açık hava aktivitelerini tercih ederek gün ışığından daha çok faydalanabilirsiniz. Bunu yapmak hem ruh halinizi düzeltecek hem de sosyalleşmenize yardımcı olacak.
 Beslenmeye dikkat: Kış bunalımı, ‘duygusal yeme’ye ve kilo alımına neden olabilir. Bu yüzden el altında sürekli sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmanızda fayda var. Fındık, ceviz, badem gibi sağlıklı kuruyemişler ve kurutulmuş meyvelerle tatlı veya açlık krizlerinizi doğru şekilde frenleyebilirsiniz.
 Aydınlanın!: Yapılan araştırmalar, parlak ışık tedavisinin kış aylarının neden olduğu depresyon belirtilerini azalttığını ortaya koyuyor. Bu tedavi uyku düzeninizi bile ayarlayabilir! Bir ışık kutusu alarak, kutudan bir-iki metre uzağa oturun ve günde 10-15 dakikalık seanslarla terapi yapın. Günler geçtikçe bu süreyi 30-45 dakikaya çıkarın ve günde iki defa uygulayın. Hangi ışık kutusunun sizin için doğru seçim olacağına karar vermek için doktorunuza danışın.

Haberin Devamı

Dr. Öz’ün yeni yıl mesajı

Tekrar piyanoya başlamak istiyorum

Ailemle birlikte iyi vakit geçirmek benim için 2012’nin en önemli anlarıydı diyebilirim. Haziran ayında, televizyon şovu yaz tatiline girdiğinde ailece Türkiye, Yunanistan, Fransa ve İtalya’yı dolaştık. Yerel ve taze yemeklerin, volkanik suda slalom su kayağı gibi çeşitli aktivitelerin keyfini çıkardık. 2013’te bizi nasıl uğraşların beklediğini görmek için sabırsızlanıyorum. Televizyon şovumuz ilerledikçe ben de gelişmek ve öğrenmek için daha çok hevesleniyorum. ‘Yeni yılda yapılacaklar’ listeme sadık kalmaya devam edebilirsem bu yıl, tekrardan piyano çalmak için pratik yapmak istiyorum. Öyle umuyorum ki bir dahaki seneye kadar, aile koromuza tekrardan piyanoyla eşlik ediyor olacağım. Sizlere, Hürriyet Cumartesi’de yayınlanan bu köşeyi takip ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Siz olmasaydınız bu noktaya gelemezdik.

Yazarın Tüm Yazıları