Doktorun sihirli tarifleri -2

Kızılderililer karşılaştığımız her hastalığa doğada iyi gelen bir bitki olduğuna inanırmış.

Haberin Devamı

Bugün bu inancın temsilcisi kim derseniz parmaklar tereddütsüz Dr. Mehmet Öz’ü işaret ediyor. Alzheimer’dan tutun yaşlanmaktan korunmaya, cildimizi parlatmaktan başlayın kalbimizi güçlendirmeye sağlığımızı ilgilendiren hemen her mesele için özel bir formülü var. Geçen hafta başladığımız bu formüllerimize bu hafta da devam ediyoruz. Siz bunları deneyedurun, biz Dr. Öz’le bildiğimiz, sevdiğimiz, güzel yemeklerin sağlıklı halleri nasıl pişirilir, önümüzdeki hafta için buna hazırlanıyoruz.

Kinoa salatası ve brokoli
YAŞLILIKLA SAVAŞMANIZ İÇİN

-Malzemeler
3 yemek kaşığı saf sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı pirinç sirkesi
1 çorba kasesi pişmiş kinoa
1/2 kilo buharda pişirilmiş brokoli
100 gram bebek roka
2 tepeleme yemek kaşığı çiğ ayçekirdeği
1/4 yemek kaşığı tuz
-Yapılışı
Sos için, küçük bir kâsede zeytinyağı ve pirinç sirkesini çırpıp bir kenara kaldırın. Büyük bir kasede de kinoa, brokoli, roka ve ayçekirdeklerini karıştırın. Sosu ve tuzu ekleyin. Nazikçe karıştırın.

Haberin Devamı

Vanilyalı smoothie
CANLILIK KAZANMANIZ İÇİN

Halsiz mi hissediyorsunuz? Besin değeri yüksek bu vanilyalı smoothie harika hissetmenizi sağlayacak. Hem leziz hem de 200 kalorinin altında.
-Malzemeler
(2 kişilik)
1 su bardağı light vanilyalı soya sütü
80-100 gram yumuşak tofu
1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu
1 yemek kaşığı badem ezmesi
70-80 gram konserve tatlı patates (light şerbetli)
4-6 küp buz
-Yapılışı
Bütün içeriği blender’a koyun ve iyice özleşene kadar yüksek hızda karıştırın. Ardından da keyfini çıkarın.

Yeme isteğini bastıracak iki alternatif
HIZLI ZAYIFLAMANIZ İÇİN

-Patates kızartması yerine: Fırında kıtır kabak
-Malzemeler
500 gram sakız kabağı
60 gram tam tahıllı galeta unu
20 gram rendelenmiş parmesan peyniri
2 yumurta
-Yapılışı
Fırınınızı önceden 220° C ısıtın ve pişirme tepsisini alüminyum folyoyla kaplayın. Tepsiyi yapışmayı önleyen pişirme spreyiyle spreyleyin ve bir kenara koyun. Sakız kabaklarınızı kalın bir şekilde jülyen doğrayın ve hafif dokunuşlarla kurulayın. Yumurtaları çırpın. Ayrı bir kapta rendelenmiş parmesan ve galeta ununu karıştırın. Kabakları yumurtaya batırın ve sonra üzerinde fazla yumurta kalmaması için biraz sallayın. Kabakları galeta unu ve parmesan karışımına bulayın ve hazırladığınız pişirme tepsisine dizin. Tüm kabaklara aynı işlemi uygulayın ve kabakların birbirine değmemesine dikkat edin. Fırında 10-12 dakika pişirdikten sonra çıkarıp kabakları tersine çevirin. Tekrar 10-12 dakika pişirin ve kabaklar sulanmadan fırından alın. Dışının kurumamasına ve gevrek kalmasına özen gösterin.

Haberin Devamı

-Dondurma yerine: Muz ve kuruyemiş atıştırmalığı
-Malzemeler
1 adet muz
30 gram işlenmemiş kuruyemiş parçaları (isteğinize göre; ceviz, badem, fındık…)
40 gram bitter çikolata parçaları
-Hazırlanışı
Muzu bir dondurma çubuğuna geçirin ve parçalanmış kuruyemiş ve çikolata karışımına batırarak gezdirin. Bir streç filmle kaplayın ve tamamen donana kadar, yaklaşık 12 saat boyunca buzlukta bekletin. Afiyet olsun.

Yeşil çay ve limon
SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN

Yeşil çay, güçlü bir antioksidan olan kateşin açısından çok zengin. Üzerine bir miktar limon suyu sıkarak kateşin’in cildinizi genç tutma özelliğinden faydalanabilirsiniz. Limon suyundaki C vitamini çayın antioksidanlarının çözülmesini yavaşlatıyor ve böylece vücudunuzun daha fazla antioksidan alabilmesini sağlıyor. Bu lezzetli ikili her gün, hatta günde birkaç kez bile tüketilebilir.

Haberin Devamı

Fıstıklı atıştırmalık
SAATLER BOYU ENERJİ İÇİN

Bu enerji atıştırmalıkları gün ortasında çöken ağırlıkla savaşmanıza yardımcı olmak için hazırlandı. Protein, lif ve antioksidan kombinasyonu kan şekerinizi dengeleyecek ve gün boyu enerjik kalmanıza yardımcı olacak.
-Malzemeler
1 fincan çabuk pişen yulaf
1/3 fincan kurutulmuş tart kirazı
1/2 fincan doğal fıstık ezmesi
3 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı vanilya
-Hazırlanışı
Bütün malzemeleri bir kasede karıştırın. Karışımı bir tepsiye dökün ve buzdolabında iki saat bekletin. Dilimleyin. Afiyet olsun!

Buharda sossuz karides
GÜÇLÜ BİR KALP İÇİN

Kolesterol kaynağı olmasına rağmen sakın yanılmayın karides kalbiniz için yararlı. Karideste, yağın bağırsak duvarından geçmesini önleyerek damarlarınıza ulaşmasını engelleyen ‘torin’ isimli bir aminoasit var. Haftada iki kez buharda veya ızgarada pişirilmiş beş orta boy karides tüketmeye çalışın. Ama kokteyl soslardan uzak durun.

Haberin Devamı

Karnıyarık özlü karışım
DİYABETLE SAVAŞMANIZ İÇİN

İşte vücudunuzda bir azalıp bir artan kan-şeker dengesini sabitlemek için ideal bir karışım. İçerdiği sirke ve bitki lifi miktarı şekerin emilme sürecini yavaşlatıyor. Aynı zamanda sirke iştahınızı kesiyor; bitki lifi sizi tok tutuyor.
-Malzemeler
240 ml su
4 çay kaşığı şarap sirkesi
1 çay kaşığı karnıyarık otu tozu
-Yapılışı:
Su ve sirkeyi bir su bardağında karıştırın. Karnıyarık otu tozunu ilave edip karıştırmaya devam edin. Vücut şekerinizi dengelemek için her gün yemekten önce ve uykudan evvel tüketin.

Karadeniz mucizesi
KANSERDEN KORUNMANIZ İÇİN
Son araştırma sonuçlarında kanseri yenmeye yardımcı iki besin öne çıkıyor: Karadenizin karalahanası ve beyaz fasulye. Bu iki ‘süper gıda’yla sağlıklı ve lezzetli bir yemek pişirebilirsiniz.
-Malzemeler:
(6 kişilik)
1 orta boy soğan (küp şeklinde doğranmış)
2 konserve kutusu beyaz fasulye
1 bulyon organik tavuk suyu
1 bağ karalahana
2 çay kaşığı beyaz şarap sirkesi
1 dal biberiye
Tuz-karabiber
-Yapılışı
Soğanları sote edip orta boy bir tavada hafif pembeleşinceye kadar kısık ateşte kızartın. Karalahananın yapraklarını ayırın, göbeğini çıkarın. Yapraklarını yaklaşık beşe beş santim ebadında, muntazam bir şekilde bölün, iyice durulayıp bir kenara koyun. Demir döküm kapaklı bir tencereye tavuk suyu, karalahana yaprakları, beyaz fasulye, sirke ve biberiyeyi koyup orta ateşte pişirmeye başlayın. Pembeleşen soğanlarınızı da tencereye atın. Tencereyi kapağı kapalı bir şekilde, kısık ateşte, yaklaşık 40 dakika boyunca ocakta bırakın. Karahalahana yaprakları iyice yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Karışımı bir pirinç yatağında, birkaç damla acı sos ilave ederek servis edin.

The Dr. Oz Show hafta içi her gün Digiturk Turkmax Gurme’de saat 20.00’de, tekrarıysa ertesi gün saat 09.00’da yayınlanıyor

Yazarın Tüm Yazıları