Doğumların yüzde 10’u prematüre

Güncelleme Tarihi:

Doğumların yüzde 10’u prematüre
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2011 00:00

Her yıl yaklaşık bir milyon bebeğin prematürelik ve onun yolaçtığı sorunlar nedeniyle kaybedildiği ve tüm dünyada her yıl 13 milyon bebeğin prematüre olarak doğduğu belirtildi.

Türk Neonatoloji Derneği ile El Bebek Gül Bebek Derneği tarafından, “Prematüre Farkındalık Ayı” ve “17 Kasım Prematüre Günü” dolayısıyla Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun bakım Ünitesi’nin ev sahipliğinde basın toplantısı düzenlendi.
Bebeklerin yüzde 10’u
Türk Neonatoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Esin Koç, yaptığı konuşmada, tüm dünyada her yıl 13 milyon bebeğin prematüre olarak doğduğunu belirterek, “Her yıl yaklaşık bir milyon bebek prematürelik ve onun doğurduğu sorunlar nedeniyle kaybedilirken, 12 milyon bebek de zorlu bir yaşam mücadelesi vermektedir. ABD’de son 25 yılda prematüre doğumlarda yüzde 36’lık artış saptanmıştır. Türkiye’de ise her yıl doğan 1 milyon üçyüz bin bebeğin yüzde 10’u, yani 130 bin bebek prematüre olarak dünyaya gelmekte ve özel bakım gerektirmektedir” diye konuştu.
Birinci sırada
Prematüreliğin yenidoğan ölüm nedenleri arasında birinci sıraya yükseldiğini vurgulayan Koç, bunun ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa zamanda mümkün olan en düşük düzeye çekilmesi gerektiğini söyledi. Koç, şöyle devam etti:
“Modern tıp, çağımızda en küçük prematürelerin dahi yaşamasını mümkün kılmakla birlikte, prematüreliğin yol açabileceği sekelleri (işlev ve doku bozukluğu) önlemede halen çok başarılı olamamıştır. Erken doğan bebekler yüksek riske sahip bir hasta grubudur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!