Doğum kontrolünde yeni yöntemler (2)

DOĞUM kontrolü amacıyla kullanılan yöntemlerden bir kısmı, hormon dışı yöntemler olarak tanımlanmaktadır.

Geri çekme: İlişki esnasında boşalma anında erkeğin vajen dışına çıkması yöntemidir. Bu yöntemi uygulayanlardan % 6-7 kadarının gebe kaldığı görülmektedir.

Emzirmeye devam: Doğum sonrası, bebeği emzirmeye devam etmek, ádet görmeyi engelleyebilir. Ek gıda vermeden bebeği sık olarak emzirmeye devam edenlerde 6 aya kadar ádetler başlamaz ve korunma devam edebilir. Ancak, çeşitli etkenlere bağlı olarak aksayabilen bir sistemdir ve bazen ilk ádet öncesi gebe kalmayla sonlanabilir.

Erkek prezervatifi: Diğer adı kondom olan bu ürün, sertleşmiş erkek organına takılan elastik kılıflardır. Spermin vajene ulaşmasını engellediği için gebeliğe de engel olur. Ayrıca cinsel yoldan bulaşan hastalıklardan da koruma nedeniyle tercih edilir.

Kadın prezervatifi: Kadınlar için üretilmiş kondomdur. Birleşme öncesi vajina içine yerleştirilir. Bunun da cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruma etkisi bulunmaktadır.

Spermisidler: İlişki öncesi vajinaya konulan fitil, jel ya da köpük şeklindeki kimyasallardır. Her ilişki öncesi yeniden konulmalıdır.

Vajinal bariyerler: İlişki öncesi vajina içine konulan ve spermin yukarılara ulaşmasını önleyen diyafram ve servikal başlık gibi engellerdir. Bu yöntemleri kullananlarda gebelik oranı % 8 civarında bulunmuştur. Genellikle spermisidlerle birlikte kullanılması önerilmektedir.

Rahim içi araçlar: Halk arasında genel olarak spiral diye bilinen cihazlardır. Rahim içine yerleştirildiğinde yabancı cisim etkisi ile gebeliğe engel olmaktadır. Ayrıca hormonlu olanları da kullanılmaktadır.

Hormon dışı yöntemlerde başarısızlık oranları yüksek olabildiği için hormonlar yoluyla korunma sağlayan yöntemler de geliştirilmiştir.

Doğum kontrol hapları: Hem östrojen hem de progesteron hormonunu içeren haplarda korunma yüksek oranda olmaktadır. Düzenli kullanılması gerekir. Yine de % 0.2-0.3 gibi bir oranda gebelik görülebilmektedir.

Vajinal halka: Doğum kontrol hapları gibi her iki hormonu içerenleri bulunabildiği gibi, sadece progesteron içerenleri de bulunmaktadır. Ádetin birinci günü halka vajina içine takılır, 3 hafta sonunda çıkartılır ve ádet görülür, daha sonra yeni bir halka takılarak devam edilir. Haplarda sık rastlanan unutma sonucu yöntemin etkisiz kalması riskini ortadan kaldırmaktadır.

Hormon enjeksiyonu: Progesteron hormonu içeren bir ilacın zerki ile 3 ay koruma sağlayan bir sistemdir. Bu süre içinde ádetler kesilir ve gebeliğe karşı güçlü bir koruma sağlar.

Bu yöntemler dışındaki, cilt altına yerleştirilerek hormon salgılayan implant sistemlerine de yarınki yazımda değineceğim.

Devam edecek
Yazarın Tüm Yazıları