Doğan Hızlan: Türk sanatçılar ‘Kokulu Bahçe’de






Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

49. ULUSLARARASI VENEDİK BİENALİ'ne katılan 6 Türk sanatçısının eserleri bugün saat 18.00'den itibaren Thetis SpA'da, yarın saat 16.00'dan itibaren de Yeni İkona'da Kokulu Bahçe başlığı altında izleyicilerin ilgisine sunuluyor.

Sanat eleştirmeni Beral Madra'nın küratörlüğünde düzenlenen sergide, Murat Morova, Butch Morris, Ahmet Öktem, Şermin Şerif, Güven İncirlioğlu, Hakan Topal uluslararası sanat arenasında görünecekler.

Sergi, adını, Şeyh Ömer İbn-i Muhammed El Nefzavi'nin ünlü kitabı Kokulu Bahçe'den almış. Türkçe'de hem Kokulu Bahçe hem de Itırlı Bahçe adıyla yayınlandı.

Osmanlı ile Venedik, Adriyatik Denizi'ni bölüştüklerinden, aralarında bazen kopan, bazen pekişen bağlar kurmuşlardır.

Venedikli seçkinler o zaman Türk modalarını takip ederlermiş, hele Türk tarzındaki ayakkabılar (scarpe alla turchesca) çok revaçtaymış.

Egzotik, erotik ve Doğu'nun büyüsünü Batı'ya da nakleden bu kitaptan esinlenen sergi adı, Batı dünyası ile Doğu arasındaki köprüde Türkiye'nin yerini simgeliyor.

* * *

VENEDİK BİENALİ'nde Türk sanatçılarının bulunması, dışarıya açılmayı destekleyen benim gibi biri için elbette sevindiricidir.

Sanatımızın nerede olduğunu onlar da görecek, katılan sanatçılar, ziyaretçiler de, yaptıkları mukayesede her ülkenin sanatçılarını kendi estetik kompartımanlarına yerleştirecekler.

Hiç kuşkusuz bu, Türk sanatının bir bölümünün, bir kesitinin sergilenmesidir.

Sergi gazetesinin içeriği, oraya katılanların kimliğini tanıtmasının yanı sıra, genel bir bilgiyi de içeriyor.

Türkiye'nin sanattaki konumunun, geçmişten bugüne gelen bir çizgide etki ve tepkilerle geliştiğini söylemek, genel ama doğru bir saptamadır.

Sergi gazetesinde bu özetle veriliyor.

İnsan unsurundan yola çıkılarak, Osmanlı'da ve Türkiye'de değişik kültürlerin kabulünden doğan birçok kültürlülükten söz ediliyor.

Beş yüz yılı aşkın süredir, İspanya'dan, Bulgaristan'dan, Almanya'dan birçok kişinin buraya göç ettiği hatırlatılarak, bizim kültürel zenginliğimizden söz ediliyor.

* * *

VENEDİK BİENALİ'ndeki bütün ziyaretçilerin Türk sanatının güzelliklerini bölüşmesini dileyelim.

e.posta'dan gelenler:

KARŞIYAKALI okur dostlarıma teşekkür ediyorum.

Duyarlılıkları, yaşadıkları semte bağlılıkları, incelikleri beni de duygulandırdı. Bana yazı yazmanın güzelliğini yaşattılar.

Hele Türkiye'nin başka kentlerinde, yurtdışındaki çeşitli ülkelerde yaşayan Karşıyakalıların da sevgi dayanışmasına katılmaları ayrı bir ruh zenginliğinin belgeleriydi.

İzmir'in diğer semtlerinde yaşayan okur dostlarımı da unutmadım. Onlara da ince muhabbetlerimi sunarım.

Yazarın Tüm Yazıları