Doğan Hızlan: Gümüşlük'te bir Edebiyat Akademisi

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Ünlü yazar Latife Tekin'in öncülüğünde Bodrum Gümüşlük'te bir akademi kuruluyor. İnşaat çalışmaları halen devam eden Gümüşlük Akademisi, yazarlara yeni eserler yaratmaları için olanak sağlayacak. Gümüşlük Köyü Sarıca mevkiinde 15 dönümlük bir arazi üzerine 3 yıl önce inşaa edilmeye başlanan Gümüşlük Akademisi destek bekliyor.

SEVGİLİ ARSIZ ÖLÜM romanı yayınlanınca, edebiyat dünyasının adları arasına Latife Tekin de katıldı.

Ardından Berci Kristin Çöp Masalları, Gece Dersleri, Buzdan Kılıçlar onun ününü pekiştirdi.

Kendine özgü bir dünyayı, çok değişik bir uslupla bize yansıtmıştı.

Latife Tekin'in 'Edebiyat Evi' projesi, Garanti Bankası tarafından desteklendi, mimar Hüsmen Ersöz'ün 1998 yılında hazırladığı mimari proje ile, 1999 yılında inşaat başladı, Ressam Hale Arpacıoğlu'nun, Koç Grubu şirketlerinden aldığı destekle, aynı mimari projenin parçası olarak da Sanat Evi'nin yapımına başlandı.

Latife Tekin, şimdi Bodrum Gümüşlük'te, herkesin yazabileceği, tartışabileceği, sanatçıların, büyük şehrin dağdağasından uzak eser üretebileceği bir mekanın tamamlanması için olağanüstü çalışıyor. Tekke inşa eden bir dervişin inancıyla.

Bodruma gidince, Gümüşlük Akademisi'ni görmeden İstanbul'a dönmek beni üzerdi.

Kültür Bakanı İstemihan Talay, eşi Nihal Talay, müsteşar yardımcısı Abdullah Dörtlemez ile birlikte yollara düştüm.

Yapılmayı bekleyen tozlu yoldan aşağıya inerken, çölde kültür vahalarını temsil eden binaları görmeye başladım.

Latife Tekin güler yüzle karşıladı bizi. Hayata yazmakla direnen insanlara özgü yüzüne vuran iyimserliğiyle.

Akademi faaliyete geçmiş bile, şortlu gençler dolaşıyor, öğrenmeye, yaratmaya açık bir yeni günün hazırlığını yapıyorlardı.

İnsanların bireysel bencilliklerinin girdabında dolaşmalarının yazılacak, övünülecek yanı yoktur. Aynı meslek erbabını üretsinler diye bir araya toplanmanın coşkusunu ancak hepimiz paylaşabiliriz.

Niçin kuruldu Gümüşlük Akademisi? Amacı ne, hedefi ne?

‘‘Gümüşlük Akademisi'nin hedefi, sanatın, felsefenin ve bilimin doğa ile buluştuğu bir düşünce çiftliği olma yönünde; Akademi sertifika dağıtan bir okul olmayı değil, ülkenin ve dünyanın geleceğine yön verecek çözümler üreten, gelecekte de yeryüzünün yaşanır kalabilmesi için mücadele veren değişik disiplinlerin bir araya geldiği bağımsız bir ekol olmayı amaçlıyor.’’

Yalnız Türkiye'den değil, bütün dünyadan gençler Gümüşlük Akademisi'ne geliyor.

Latife Tekin'in Gümüşlük Akademisi adlı (Nisan Yayınları) küçük kitabından bir bölümü buraya alıyorum.

Sizi de oraya çekeceğinden emin olduğum satırlar:

‘‘2, Pazar

Çapalarımızı, kovalarımızı alıp dağlara orkide sökmeye gittik. Dönüp geldiğimizde, insanın içinde her şeyi onarmak isteyen bir ruh var diye konuştuk.

Papatyaların inekler tarafından çiğnenmesinin sessizce dağlara gitmemize neden olması... dağlarda çamura batmamız, tüm o orkideler... Her şey kendiliğinden doğru bir biçimde olup bitiyor. Aklın erişemediği bir hızla işte. Ne yapmış olduğumuzu sonradan anlıyoruz. Hep ama gecikerek, anlayabilirsek o da. Bizi hareket ettiren ruhun yetkinliğini görmek....yine aynı duygu...Düşünmeye çalışmanın boşunalığı...’’

Oraya gidince, bu metnin mekana geçişini gördüm.

NASIL KURULDU?

Gümüşlük Akademisi Vakfı, 1995 yılında 30 üyenin katılımıyla kuruldu.

Latife Tekin hayalinin gerçekleşmesini neden istiyor?

‘‘Kurulu sisteme eklemlenmemiş, hayatın başka bir yerden de kurulabileceğine inanan, farklı kuşak ve uluslardan yazar ve şairleri buluşturmak.’’

Burada akşamüstleri, hatta Latife Tekin'e göre ay ışığında şiirler okunur, oyunlar oynanır, tartışmalar yapılır. Sanki yüzyıllar öncesinin Akademilerindeki özgürlük ve ruh içinde.

Akademi'ye bugüne kadar katkıda bulunanların listesini veriyorum. Çünkü hala destek bekliyorlar, kişilerden, kurumlardan.

Ben şimdiye kadar maddi katkıda bulunanların sanata verdikleri önem açısından da onları kutluyorum:

Garanti Bankası, Profilo, Koç Grubu Şirketleri, Koleksiyon Mobilya, Öztüre Holding, Çanakkale Seramik, Simko/Siemens, Göktepe Plastik, Uğur Dondurucuları.

Latife Tekin, özellikle yabancıları buraya çağırarak, Türk edebiyatına bakış konusunda bilgilendirilmelerini sağlamayı amaçlıyor.

‘‘Bizim yurt dışında basılan kitaplarımızın kapağına baksanız, orada batılıların bize oryantalist bakışlarını hemen farkedebilirsiniz’’ diyor Latife Tekin.

Şimdi dünyada Türk edebiyatı eserlerini yayınlayan yayıncıları, çevirmenleri buradaki Edebiyat Evi'ne çağıracaklar, Türk edebiyatını tanıtacaklar.

Anadolu'da yayınlanan edebiyat dergileri üzerine de bir sempozyum düzenlenecek, onların edebiyata bakışının ardındaki yerellik, küçük kentlerde edebiyatı yaşatmak tartışılacak.

Çok güzel bir konu. Benim de her okuduğum Anadolu dergisinde edebiyat sevgim biraz daha artar.

Latife Tekin'in büyük projesi, bir Akdeniz yazarları kurultayı toplamak. Mekan da yaraşır doğrusu.

Sanırım Bodrum'a gidenler artık Gümüşlük Akademisi'ne uğrarlar ve edebiyatın, sanatın doğa içindeki dirilişini sevgiyle izlerler.

Akademi, hepimizin maddi ve manevi katkılarını bekliyor.

Ulaşmanız için adresi, telefonu, faksı, e.mail'i veriyorum:

Gümüşlük Akademisi Vakfı, Gümüşlük, BODRUM-MUĞLA.

Tel:0252 3943178

Faks: 0252 3943834

e.mail: academia@garanti.net.tr

Yazarın Tüm Yazıları