Doğa Koleji, uluslararası kuruluşlarla ortak oldu

Doğa Koleji, tam 9 yıldır eğitim sektöründe. Hakkında sektörde çok şey söylendi ve söylenmeye devam ediyor. Sektöre girişi, izlediği strateji, marka oluşumu çok eleştirildi. Dizilerde çocuklara formalarını giydirdi, alışveriş merkezlerindeki standlarda öğretmenler okulu anlattı, farklı bağlantıları fısıltı gazetesinde hep dolaştı. Sektörün duayen eğitimcileri çoğunlukla burun kıvırdı. Eğitimin bu kural tanımaz haşarı çocuğunu kimi önemsedi, kimi kaygıyla izledi.Ancak, buna rağmen İstanbul'da 10 kampüs, 5 bağımsız anaokulu ve Türkiye'de toplam 18 kampüse ulaştı.

Haberin Devamı

Beykoz'da 150 yıldır kullanılan 55 dönüm araziye sahip Ahmet Mithat Efendi Çiftliği'ni Beykoz Doğa Kümpüsü'ne çevirmesiyle sektöre giren Doğa, daha sonra bunlara yenilerini ekledi. Sürekli proje üretti, eğitimde farklı bir yol izledi. Patron okulundan çıkıp, profesyonellerin yönettiği bir okul haline geldi, kurucusu Fethi Şimşek yavaş yavaş geri plana çekilerek, CEO Uğur Gazanker'i öne çıkardı. Bütün bunları yaparken kendileri hakkında söylenenlere çoğu zaman kulaklarını tıkayıp, bazı eğitimcilere de sistemlerini anlatmaya çalıştılar. Ne Türkiye Özel Okullar Birliği, ne de TÖDER'in çatısı altına girdiler.

Genç bir kadroyla 10'ncu yılda 25 bin öğrenciye ulaşmayı hedefleyen okul geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız ilginç bir ortaklığa imza attı. Türk Ventures Advisory LTD(Turkven)'in danışmanlığını yaptığı uluslararası yatırımcılar Doğa'ya hissedar oldu. Bu yeni yapı okulu eğitim sektöründe ayrı, kurumsal bir konuma getirdi. Bu hissedarlar arasında kalkınma odaklı olan şu kurumlar sayılabiliyor: Dünya Bankası'nın yatırım kuruluşu olan IFC, Avrupa Yatırım Bankası EIB, Almanya Kalkınma Bankası DEG ve Hollanda Kalkınma Bankası FMO

Haberin Devamı

Türkiye'de ilk kez bir özel okulun böylesine bir ortaklığa girmesi rastlanan birşey değil. Durumu Doğa Koleji CEO'su Uğur Gazanker ile konuştum. İlginç şeyler söyledi. Ama, bu ortaklık eğitim sektöründe birçok tartışmayı da beraberinde getirecek.

Çünkü, Milli Eğitim Bakanlığı 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre, yabancı sermayenin eğitime girmesi yasak. Ancak, Doğa yanına Türk şirketini alarak uluslararası camiaya açılıyor. Bu şekliyle kanunu aşabaliyor. Ancak, Türk şirketin ortakları yabancı. Bu konu sanırım önümüzdeki günlerde çok konuşulacak. Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan'la konuştum. Türkiye'de bu ilk örnek. Gülan, bu ortaklıkla ilgili şunları söyledi:

"Türk şirketleri, Türk şahısları Türkiye'de okul açabilir. Yabancılar milletlerararası okulu izinle açabiliyor. Bugüne kadar gerçekleşenler bunlar. Böyle bir izin alındıysa, izni veren makamların açıklama yapması gerekir" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik

Uğur Gazanker

Doğa Koleji Genel Müdürü

Türkiye’ye yayılmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl Kocaeli, Antalya, Aydın, Manisa, Şanlıurfa, Malatya ve Çorlu’da Doğa Koleji açıyoruz. Ayrıca İstanbul’da da Ataşehir ve Avcılar’da yeni okullarımız olacak. Bunun dışında da sürprizlerimiz olabilir. Yeni açtığımız okullarda gördüğümüz talep bizi çok mutlu ediyor.

Patron okulu olmadık

Bu büyüklüğü yönetmek istiyorsanız sadece eğitim olarak değil finansal olarak da bir standardı tutturmak gerekiyor. Doğa hiçbir zaman bir patron okulu olmadı. Hep profesyonel bir ekip tarafından yönetilen kurumsal bir okul oldu. Bizim bu güçlü yapısını ve dinamizmini gören dünya devleri de tabii ki bizimle ilgilenmeye başladılar.

Haberin Devamı

Turkven'in danışmanlığını yaptığı uluslararası yatırımcılar hissedar oldu. Bu ortaklık, özel okul sektöründe Türkiye’deki ilk uluslararası yatırım olma özelliği taşıyor. Finansal olarak sağlam bir birliktelik yapıyoruz. Bu sayede hem Türkiye’de hem de dünya çapında büyüme stratejilerimizi gerçekleştirebileceğiz. Okullarımıza ortak olan dünya devi yatırımcılar bize büyüme sürecine önemli katkıda bulunacaklar. Artık daha büyük bir özgüvenle hareket edeceğiz. Bu ortaklıkla Türkiye tarihinde ilk kez bir özel okul uluslararası büyüklükte algılanıyor ve uluslararası bir değer ifade ediyor. Bu birliktelik sayesinde eğitim sektörünün de değeri artacak. Hedefimiz kurumsallaşma ve profesyonelleşme alanında da dünya ligine girmek.

Haberin Devamı

Dünya Bankası ve diğer dev kurumların katılımıyla Türkiye tarihinde ilk kez bir özel okul uluslararası büyüklükte algılanıyor ve bir değer ifade ediyor. Bu ortaklık Türk eğitim sektörünün değerini arttırıyor ve önünü açıyor. Ayrıca bu süreç bize kurumsallık noktasında da büyük katkı sağlayacak. Gerek kurumsallaşma gerekse profesyonelleşme adına çok büyük bir adım bu. Finansal olarak da sağlam bir birliktelik yapıyoruz. Bu sayede hem Türkiye'de, hem de dünya çapında büyüme stratejilerimizi gerçekleştirebileceğiz. Türkiye bizimle gurur duymalı. Hem Türk eğitim sektörünün önünü açıyoruz, hem Türk ekonomisine destek oluyoruz, hem de Türkiye'ye bir dünya markası kazandırıyoruz

Haberin Devamı

Hedefimiz dünyada ilk üçe girmek.

Doğa Koleji olarak bugüne kadar eğitim sektörüne heyecan getiren okul olmayı amaçladık. Doğa Konseptli Eğitim Modeli ve t-MBA gibi özgün eğitim modelleri ürettik. Türkiye’de akıllı tahtaları tüm sınıflarımızda kullandık. Apple ve Microsoft gibi dev kurumlarla ortak çok büyük projeler yürüttük. Dünya çapında 50 civarında okulla kardeş okul olduk. İstanbul Üniversitesi’yle imzaladığımız protokol yine Türkiye'de bir ilk oldu. Yaptığımız her işin duygusal olarak değil, ölçülebilir şekilde iyi olması için çalıştık. Bunun için Pearson, Oxford ve Promethean gibi alanının dünyadaki devleriyle kapsamlı protokoller imzaladık. Kısa sürede akademik başarıdan spor başarısına, uluslar arası organizasyonlardan sosyal sorumluluk çalışmalarına kadar hemen her alanda eğitimin önde gelen kurumu olduk.

****

SBS'de sınav kitapçığı verilmesi

Seviye Belirleme Sınav başvuruları 25 Mart'ta sona eriyor. Daha sınav başlamadı ama kaygılar arttı bile. Öğrencilerin sınav stresi bir yana, birçok velinin kaygısı bu kez başka. Geçen yıl ilköğretim 6,7 ve 8'inci sınıfta SBS kitapçıkları sınav sonrası öğrencilere dağıtılmıştı. Bu yılda yayımlanan SBS kılavuzunda yazdığına göre bu uygulama aynen tekrarlanacak. Yani kitapçıklar yine öğrenciye verilecek. Bu duruma bazı veliler tepki gösteriyor. Çünkü, olası kopya ya da soru çalma durumlarında ispatı tamamen ortadan kaldırdığını düşünüyodrlar. Soru kitapçık balyalarının sınav sırasında açılması gerekirken birkaç saat önce açılacağı duyumları da velileri telaşlandırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın çok sıkı önlem alınmasını istiyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları