Doğa fotoğrafçılığı sevdaların en güzeli

Aykut Fırat’ın da içinde bulunduğu İzmir Doğa Fotoğrafçıları’nın yapıtlarını sunan “İzmir’de Doğal Yaşam” isimli kitap, Konak Belediyesi tarafından basıldı.

Haberin Devamı

AYKUT FIRAT,  Ege bölgemizde efendiliği, titiz objektifi, sırtından şırıl şırıl ter damlayan çalışkanlığı ve mütevazı emekçi ruhuyla ünlenmiş bir simge foto muhabiridir. 1972’de girdiği Hürriyet Ailesi’nde emekli olduğu 1996’ya kadar başarılı bir alın teri sergilemiş ve Hürriyet Ege’nin sevilen bir çalışanı olarak bilinmiştir.

1979’da Konak’ta bubi tuzaklı bombalı pankart patladı, olayda yaralanan foto muhabiri Aykut Fırat, o halde olayı fotoğraflamıştı. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, 2 ay hastanede tedavi gören bu cesur muhabiri, “Yılın Gazetecisi” ilan etmişti. Aykut’un böyle bir “Gazi Gazeteci” manevi unvanı da vardır.
Aykut Fırat’ı, Hürriyet’teyken ilgiyle, bazen de kıskançlıkla izlerdim. Çünkü Hürriyet’in çok başarılı sanat muhabiri Sirel Ekşi ile bir takım oluşturmuşlar ve tüm sanat olaylarına imzalarını atıyorlardı. Ben rakip gazetede tek başıma bu güçlü takımla yarışmak zorundaydım. “Ahh” derdim, “Benim de Aykut Fırat gibi bir foto muhabirim olsa kimbilir neler yapardım...” Sirel ve Aykut, uzun yıllar kentin sanat nabzını ustalıkla tuttular.
Aykut, halen Konak Belediyesi Basın Merkezi’nde müdürü sevgili Işık Teoman ile yine İzmir’imize hizmet vermeye devam etmektedir. “Hasan Tahsin” dahil, foto muhabirliği alanında yaşamı boyunca 48 ödül kazanmış bu sempatik dostumuz karşısında ne yapılır?.. Şapka çıkarılır değil mi?.. Ben de hayatım boyunca hiç kimse için başımdan çıkarmadığım şapkamı çıkarıyorum!..

Doğa fotoğrafçılığı

Haberin Devamı

Geçen gün Aykut, doğa fotoğrafçılığı üzerine bir yeni kitabı bana imzalayıp armağan etti. Son yıllarda doğa fotoğrafçılığı, ülkemiz fotoğraf sanatı çevresinde ayrı bir ihtisas dalı olarak giderek ilgi çekmekte ve bu daldaki başarılı objektifler hızla çoğalmaktadır. Kanımca bu gelişmenin fitilini, dünyamızda ve ülkemizde National Geographic dergisinin olağanüstü evrensel başarısı ateşledi. Doğa fotoğrafçılığı, sevdaların en güzeli olarak gittikçe daha fazla küresel meraklıyı kendine bağlamaktadır..
İzmir’de de doğa fotoğrafçıları örgütlendiler, 2007 yılında İzmir Doğa Fotoğrafçıları (İZFOD) adında bir çatı altında buluştular. Aykut’un da içinde bulunduğu bu dostlar, bölgemize yayılarak doğanın en ateşli görüntülerini yakalamaya ve sonra bu gizlenmiş harika dünyayı toplumla paylaşmaya başladılar. Geçen zaman içinde 30 fotoğraf sunumu, sekiz fotoğraf gezisi, üç karma fotoğraf sergisi, bir sokak gösterisi yaptılar. Daha sonra bu 40 kişilik gurubun ortak sergilerinin toplumla paylaşımı sonucunda bir nitelikli fotoğraf yayını ortaya çıktı.
Başkan Dr. Hakan Tartan’ın isteği üzerine Konak Belediyesi Kültür Yayınları, doğa fotoğrafçılarımızın çalışmalarını “İzmir’de Doğal Yaşam” adı altında bir kitap olarak yayınladı. 1000 adet basılan bu nitelikli yayın, halkımıza bedava dağıtıldı, doğa fotoğrafçılığı böylece özendirildi. Her yerel yönetim bölgesindeki doğa fotoğrafçılığını özendirirse, kimbilir Ege’mizin ne kadar çok gizli kalmış değeri, ayrıntısı, şiiri ortaya çıkar. Ne dersiniz?..

İzdof sanatçiları

Haberin Devamı

Eykut Erdoğdu, Aykut Fırat,  Bülent Cihangir, Demet Çelikkaya, Erol Özdayı, Filiz Yar, Hüseyin Ayça, İsmail Yücehan, Mehmet Köseoğlu, Melih İnanlı, Meltem Çiftçi, Münir Hançer, Mutlu Kurtbaş, Nadir Baskın, Nail Uygur, Necmi Alagaş, Nedim Ekmekçiler, Ömer Kulaçoğlu, Salih Daştan, Selim Uçar Çam, Tamer Zeybek, Timur Yurdakonar, Vildan Bozacı, Yılmaz Kalpalp, Yunus Koç..
Bu isimler, doğa fotoğrafçıları olarak, “İzmir’de Doğal Yaşam” kitabında fotoğraflarıyla yer alan kişiler. Hepsi de bölgemizin kuşlarını, kelebeklerini, deniz hayvanlarını, pek nefis belgelemişler. Emka Matbaacılık bu fotoğrafları pek güzel basmış. İnsan bambaşka bir şiirsel alemin içine sürükleniyor.
Fotoğraflar içinde ağzında balık tutan “Yalı Çapkını” görüntüsü, muhteşem bir beste gibi.. Böyle ince ayrıntılı ve derin temalı fotoğraf olur mu Allahaşkına?..
Bu fotoğrafı çeken bizim Aykut Fırat, yine ustalığını konuşturmuş.. Alkışşş..

Haberin Devamı

Konak Belediyesi’nin yayını
Konak Belediyesi Kültür Yayınları’ndan basılan “İzmir’de Doğal Yaşam” isimli kitap, İzmir Doğa Fotoğrafçıları’nın eserlerini sergilemekte.

Yalı Çapkını (Alcedo Atthis)
Aykut Fırat’ın objektifinden İzmir sembollerinden Yalı Çapkını

İspanyol Kraliçesi (Issoria Lathonia)
İzmir Doğa Fotoğrafçıları, bölge kelebeklerini de belgeliyor.

Deniz Yıldızı
Denizlerin ağırbaşlı yaratığı deniz yıldızı, doğanın sürprizlerinden biridir.

Yazarın Tüm Yazıları