DKİB Kazakistan’dan umutlu döndü

Güncelleme Tarihi:

DKİB Kazakistan’dan umutlu döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 16:41

DKİB Kazakistan’dan umutlu döndü

Haberin Devamı

TRABZON(DHA) – Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 25-29 Ekim tarihleri arasında Kazakistan’ın Atyrau ve Aktau illerine yönelik inşaat ve yapı malzemeleri sektöründe düzenlenen Sektörel Ticaret Heyeti Programıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu, katılan firmaların ikili iş görüşmelerinden çok memnun kaldığını açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ahmet Hamdi Gürdoğan, hızla gelişen Kazakistan’da altyapı inşaat ve konut projelerine yönelik yatırımların artmış olmasının bu ülkeyi ihracatçılarımız açısından cazip kıldığını belirterek, Atyrau ve Aktau illerine yönelik düzenlenen inşaat ve yapı malzemeleri sektörel ticaret heyeti programına bölge illerinden 20 işadamının katıldığını kaydetti. Gürdoğan şunları söyledi:

“Bilindiği üzere, Atyrau ve Aktau illerine Gürcistan üzerinden karayolu ile Hazar denizi Ro-Ro geçişleri ile ve yine Gürcistan üzerinden Rusya Federasyonu karayolu geçişi ile 2-3 günde ulaşma imkânı var. Demiryolu hattı ile Aktau’dan Batum’a yük getiren vagonlar boş olarak dönüyor. Bu da bize çok daha düşük nakliye maliyeti ile bu illere ve Kazakistan geneline ihraç malı sevk edebilme imkânını sağlıyor. Bu imkânları yerinde gören iş adamlarımızın yaptıkları ikili iş görüşmeleri sonrasında bu pazarlara en kısa sürede ihracata başlayacakları görülecektir. Kazakistan Atyrau ve Aktau illerinde zengin petrol yataklarının bulunması ve işletilmesi, bu konuda önümüzdeki yıllarda beklenen gelişme, gelir kaynakları yönünden bölgenin büyük bir potansiyel taşıdığını ve  Kazakistan’ın bu bölgelerinin önümüzdeki dönemde çok cazip pazarlar olacağını açıkça gözler önüne sermektedir. Bölgemize yakınlığın verdiği bu fırsatları avantaja çevirmek ve bölge ihracatçılarımızın faydasına sunmak amacıyla düzenlemiş olduğumuz program kapsamında yapılan ikili iş görüşmelerinden oldukça umutluyuz. İş adamlarımız yaptıkları ikili görüşmelerde aldıkları teklifleri en iyi şekilde değerlendirerek ihracat sevkiyatlarına başlayacak ve uzun vadeli olarak bu pazarda kalıcı olmak için gerekli planlamayı yapacaktır.”

Kazakistan’ın bölgede yatırım yapmak isteyen iş adamlarına yönelik yüksek teşviklerinin de pazarın cazibesini artıran önemli unsurlar olduğuna dikkat çeken Gürdoğan, “Heyete katılan iş adamalarımız bu fırsatları yerinde görerek değerlendirme yaptı.  Değerlendirmeler neticesinde geliştirilecek ihracat planları fiiliyata dönüşecek, önümüzdeki dönemde bu pazara yönelik ihracatın başlatılacağı açıkça görülecektir” dedi.

Doğu Karadeniz’den Kazakistan’a halen yaş meyve sebze ihracatı yapıldığını hatırlatan Ahmet Hamdi Gürdoğan, bundan sonra inşaat malzemeleri ve tüketim ürünlerinin de ihracına başlanacağını kaydetti, “Kazakistan, bundan sonra Doğu Karadeniz’in önemli pazarları arasına girecek” diye konuştu.
.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!