Diyet sırasında aritmi oluyor

94 yılında geçirdiğim kalp krizi nedeniyle kalbime balon yapıldı, bundan iki yıl sonra aritmi başladı. Bazen çok, bazen de hiç yok... 2000 yılı sonunda da by-pass oldum.

8 yıl içinde aritminin kilo kaybı ile bağlantılı olduğunu fark ettim. Danıştığım kardiyolog, ‘‘alakası olmaması gerekir’’ demesine rağmen, sıkı olmayan rejimlerde bile aritmi oluyor.

İlaç kullanmazsam kolesterolüm 280. Ator kullanıyorum, 20 mg'a yükselttiler. Daha önce kullandığım Zocor, karaciğer tahlillerimi yükseltmişti. Sizin yazılarınızdan Atorvastatin grubu ilaçların da kaslar üzerindeki etkilerini biliyorum. Kilo verebilsem 10 mg. ilaçla idare edebileceğim ama aritmiden korkuyorum.

R. POŞPOŞ/ANKARA

BEN
hekimlik uygulamamda kural olarak, hastanın gözlemlediği belirtilerin önemine çok inanırım. Çok yüzeyel bakışla ilişkisiz gibi gözüken bazı belirtiler, dikkatle ele alındığında teşhis açısından önemli ipuçları vermektedir.

Siz, çok dikkat ederek belirlediğiniz bir bulguyu ısrarla doktorunuza söylemişsiniz ama dikkate alınmamış. Ben diyet uygulamasıyla aritminin bağlı olabileceğini kabul ediyorum. Ben bu ilişkinin, tıp dilinde hipoglisemi olarak adlandırılan kan şekeri düşmesine bağlı olduğunu düşünüyorum. Kan şekeri düşmesi, kalp atımı açısından uyarıcı etki yaratır. Bu, herkeste nabız hızlanmasıyla kendini gösterir. Sizin gibi aritmiye yatkın kişilerde, kalbin uyarılmasının artmasıyla aritmi oluşması mümkündür.

Kilonuzu belirtmemişsiniz ama fazla kilolu olduğunuzu söylüyorsunuz. Kilo fazlalığı da, glikoz tolerans bozukluğu olarak adlandırılan bu tablonun oluşumunu kolaylaştırır. Bu tablodan kurtulmak için de kilo vermeniz gerekir.

İşte bu noktada sizin durumunuza özel olarak hazırlanmış diyet programları gündeme gelir. Yağları ve kalorisi azaltılmış, karbonhidratları çok ölçülü ve bölünmüş öğünler halinde düzenlenmiş bir diyet gerekir. Karbonhidratlar, kepekli un ve meyve gibi kompleks karbonhidratlar olmalı ve günde 6 öğün gibi bölünmüş öğünlerde alınmalı. Böylece hipoglisemi dönemlerini önlemek mümkün olabilir. Böyle bir diyetin hazırlanması için beslenme uzmanıyla ayrıntılı olarak görüşmeniz gerekiyor.

Öte yandan Atorvastatin içeren ilaçların kas sorunu yarattığı yolunda söylediklerinizde hafif bir yanlış anlama olmuş. Çok düşük oranda olan bu yan etki, sadece Atorvastatin içeren ilaçlarda değil, şu anda piyasada bulunan kolesterol düşürücü ilaçların çoğunun mensup bulunduğu statinler genel grubundaki ilaçların ortak yan etkileridir.

Diyet yaparak kilo vermek ve mümkün olduğu kadar düşük dozda ilaç kullanmak kararınıza da yürekten katılıyorum. Statin grubu ilaçlardan biri karaciğer tahlillerinizde yükselme yaptığına göre, aynı grupta yer alan diğer ilaç için de bu risk söz konusu olabilir. Bu risk, kullandığınız ilaç dozuyla bağlantılı olarak artacağı için, ilaç dozunu, istenilen sonucu yaratacak, mümkün olan en düşük düzeyde tutabilmek önemlidir.
Yazarın Tüm Yazıları