Diyarbakır'daki Güneş Enerji Santrali'nde 800 MW enerji üretildi

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırdaki Güneş Enerji Santralinde 800 MW enerji üretildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 15:12

Diyarbakır'daki Güneş Enerji Santrali'nde 800 MW enerji üretildi

Haberin Devamı

DİYARBAKIR, (DHA) - DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi'nin yeşil ve çevre dostu enerji üretimini esas alarak kurduğu Sümerpark Güneş Enerji Santrali'nde 11 ayda 800 MW (Mega Watt) enerji üretilmesiyle, 220 bin liralık elektrik ihtiyacı karşılandı, tüketim fazlası enerji 78 bin lira karşılığında Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şerketi'ne (DEDAŞ) satıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'nın kurduğu Sümerpark Güneş Enerji Santrali (GES) 11 aydır hizmet veriyor. Bölgenin ilk olan Güneş Enerji Santrali'nde, merkez Yenişehir İlçesi'nde bulunan Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda enerji ihtiyacı karşılanıyor, tüketim fazlası enerji ise DEDAŞ'a satılıyor.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Yenilenebilir Enerji ve Ekoloji Şube Müdürü Fatoş Ayhan, belediyenin hayata geçirdiği projelerle ekolojik ve yeşil enerji üretimi konusunda bölgede öncü rol üstlendiğini söyledi. Bir yıla yakın bir süredir üretime başlayan Sümerpark Güneş Enerji Santrali'nde planlanan hedefe ulaşıldığını kaydeden Ayhan,“Bu süre zarfında yaklaşık 220 bin TL tutarındaki enerji giderini güneşten karşılayarak hem kurumun enerji giderlerini düşürdük hem de tüketim fazlası enerjinin DEDAŞ'a satışını gerçekleştirerek şubat ayı itibariyle 78 bin TL'lik gelir elde ettik" dedi.

Ayhan, Sümerpark Güneş Enerji Santrali'yle bölgede ve kentte farkındalık yaratıldığını, 2016 yılı itibariyle güneş enerji santralleri sayısının dörde çıkarılacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin Diyarbakır'ı güneş kenti haline getirmek amacıyla bünyesinde 'Yenilenebilir Enerji ve Ekoloji Birimi' oluşturduğunu belirten Ayhan, Yenilenebilir Enerji ve Ekoloji Birimi'nin, güneş, biogaz, jeotermal ve rüzgar gibi farklı yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi yapmak konusunda planlamalar yapacağını, ardından projelerin peyderpey hayata geçireceğini dile getirdi. Ayhan, otogar otopark sahalarına kurulacak Otogar Güneş Enerji Santrali çalışmalarının nisan ayında başlayacağını, Katı Atık Entegre Tesisi içerisinde Güneş Enerji Santrali kurulacağını, mevcut çöp atık sahasında da Karacadağ Biyogaz Santrali kurulmasının planlandığını anlattı.

KAYNAKLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Kentin jeotermal enerji potansiyeline dikkat çeken Ayhan, Çermik İlçesi'nde jeotermal kaynağın elektrik üretiminde veya kentin ısıtma sisteminde kullanılmasının planlandığını, rüzgar potansiyeli oldukça fazla olan Ergani ve Hani bölgelerinde de Rüzgar Enerji Santralleri için çalışmalar yürütüleceğini kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!