Diyabetlilere hijyen tabanlığı

Güncelleme Tarihi:

Diyabetlilere hijyen tabanlığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2014 01:35

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Ahmet Doğan Ergin, diyabetli yakınının ülserli ayağının kesilmesinden etkilenerek, arıların kovan hijyeninde kullandıkları propolis katkılı tabanlık geliştirdi.

Haberin Devamı

Diyabetli yakınının kangren olan ülserli ayağının kesilmesinden etkilenen Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Ahmet Doğan Ergin, arıların kovan hijyeninde kullandıkları propolisle tedaviye yardımcı tabanlık geliştirdi. 25 yaşındaki Ergin, ilaçların formülleri üzerine çalıştığını söyledi. Tedaviye yönelik uygulamaların hayata geçirilebilmesi için fikirler ürettiğini belirten Ergin şunları söyledi:
"Bir yakınımın ayağını kaybetmesi sonucunda diyabetik ayaklar için hassasiyetim oluştu. Propolis maddesinin ayak ülserlerinde etkili kullanılabileceğini düşündüm. Tabanlığın etken maddesi olarak arıların kovanların yalıtımında kullandıkları propolisi seçtim.

AKILLI JEL FORMÜLÜ

Ürettiğim tabanlıkta 'akıllı' dediğimiz jeller var. Ayak tabanlığına propolis ve jel karışımını emdiriyorum. Bu karışım, diyabetik hastaların ayağında belirli sıcaklığa ulaştıktan sonra propolisi kendiliğinden salıyor. Diyabetik hastaların ayakları, sinirlerinin hasar görmesinden dolayı yanıyor ve yangını hissedemiyorlar. Bu proje sayesinde diyabetik hastalar, ayaklarındaki o yanığı hissetmeseler bile polimerler bu sıcaklığı algılayarak propolisi salıyor. Propolisin antibakteriyel etkisinden dolayı da ayaklarda çıkan ülserleri tedavi edici etki gösteriyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!