Diyabet ve oruç

Şeker hastalığı olarak da bildiğimiz diyabet, oruç tutmayı engeller mi? Diyabet hastaları üç ana öğün ve üç de ara öğün yemelidirler çünkü, vücutlarında eksik salgılanan insülin ancak bu sık sık ve belli miktarda yenen yemeklerle dengeli bir şekilde kullanılır.

Öğün atlamak kan şekerinin çok düşmesine neden olabilir. Ve açlık hissi, bu hastaların bir sonraki öğünde yedikleri yemek miktarını arttırır. Bu da kan şekerinin aşırı yükselmesine neden olur. Oruç tutmak, kan şekerinin zaten diyetle dengelenmeye çalışıldığı hastalar için insülin ve ilaç alımının sıklığının artması demektir. Eğer şeker hastasıysanız ya da şeker hastası olan yakınınız varsa zaten bizim topladığımız bu ayrıntıları biliyorsunuz demektir. Dolayısıyla başta sorduğumuz soruyu siz çoktan yanıtlamış olmalısınız.

İNCE NOKTALAR

Pilav yaparken suyuna birkaç damla limon sıkarsanız pirinçler daha beyaz görünür.

İFTAR YEMEĞİ

Kıymalı fuka

Yapılışı:

Öncelikle, kıymayı, iki yemek kaşığı kadar suyla 5 dakika pişirin. Kuru soğanı ve zeytinyağını da katarak kavurun. Üzerine maydanoz serperek tuzunu ve karabiberini de ekleyip ateten alın. Öte yandan, bayat ekmekleri, iri lokmalar, yani fukalar halinde, derin bir tepsiye dizin. Ekmek lokmalarını ılık suyla ya da et suyuyla ıslatın. Hazırladığınız kıymayla, ıslanmış ekmek fukalarının üzerini kaplayın. Sıcak olarak servise sunun.

6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

8 dilim bayat ekmek

2 su bardağı su veya et suyu

Kıymalı harç için

3 yemek kaığı zeytinyağı

200 gr orta yağlı kıyma

2 adet orta boy kuru soğan (incecik kıyılmış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

10 dal maydanoz (incecik kıyılmış)

SAHUR YEMEĞİ

Eşkili siyaset makarnası

Yapılışı:

Makarnayı 10 bardak tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. Sos için bir tencereye kıymayı ve zeytinyağını koyup, 4-5 dakika kavurun. Salçayı, kuru soğanı, havucu ve kerevizi ekleyerek 2-3 dakika daha pişirin. Biberleri de ilave edip, 1 su bardağı suyu tencereye aktarın. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Tuz ve karabiberle beraber soya sosunu ya da sirkeyi de katın. 2-3 dakika daha pişirdikten sonra kıymalı sosu ocaktan alın. Son olarak da içine ince kıyılmış maydanozla kaşar peyniri rendesini ekleyip, haşlanmış makarnayla iyice harmanlayın.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket makarna

Sosu için

200 gr orta yağlı kıyma

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

2 tatlı kaşığı biber salçası

1 adet orta boy havuç

1 adet orta boy kereviz

1 adet yeşil dolmalık biber

2 yemek kaşığı soya sosu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay bardağı kaşar peyniri

Üzeri için

1/2 demet maydonoz
Yazarın Tüm Yazıları