Diş taşları apseye neden olabilir

Zararlı bakterilerin, diş ve diş eti çevresine birikmesi sonucu; köke ve çevre dokulara yayılan enfeksiyona (iltihaba) apse ismi verilmektedir.

Haberin Devamı

Apsenin, diş veya dişeti kaynaklı olmasına göre iki türü vardır. Diş kaynaklı apsenin genellikle oluşma şekli şöyledir; Diş çürükleri tedavi edilmediği durumlarda bakteriler dentine ve oradan pulpaya (diş özü) geçerek dişin iltihaplanmasına yol açar. Çürükteki bakteriler, dişin iç kısmında sinir ve kan damarlarından zengin canlı kısma ulaştığında pulpa iltihaplanır ve ölür. Pulpadaki iltihap, zamanla kök ucundan çıkıp kemiğe ve yanağa yayılarak yüzde şişliğe neden olur. Diş kökündeki apse, genellikle ciddi bir diş çürüğü, çeneye gelen travma (darbe, çarpma) veya ağızdaki yara sonucu ortaya çıkar.

ŞİŞLİK VE HASSASİYET OLUŞUR

Diş etinden kaynaklanan apsenin nedeni ise; diş eti sorunları, diş taşları, diş etini tahriş eden yabancı maddeler veya temizlenmeyen yemek artıklarıdır. Dişeti apsesi, genellikle bakteri ve yiyecek artıklarının temizlenmesi zor bir yerde sıkışıp kaldığı durumlarda ortaya çıkar. Zamanla burada biriken bakteriler çoğalarak diş diplerinde şişliklere ve hassasiyete neden olur. Tedavisi yapılmadığı takdirde ise diş sallanır, yüzde şişlik oluşur ve sonuçta dişin çekimi gerekebilir.
Diş etlerinde problem yaşayan, diş taşı (tartar) ve çürüğü fazla olan, yetersiz beslenen ve ağız bakımı kötü olan kişilerde dişeti apsesi daha sık görülür.

Haberin Devamı

DİŞ APSESİ BELİRTİLERİ

Ateş ve genel kırgınlık, çiğnerken ağrı, sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet, dişte zonklama biçiminde ağrı, rahatsız edici ağız kokusu, boyunda şişmiş lenf düğümleri apsenin en başlıca belirtilerdir. Dişin etrafında ya da yüzünüzde şişlik varsa, dişinize dilinizle dokunduğunuzda dahi ağrı oluyorsa, dişiniz uzamış gibi geliyor ise, akut denilen iltihabın alevlendiği aşamasındasınız demektir. Antibiyotik tedavisi ile apsenin kronikleşmesi yani alevin korlaşması sağlanır. İltihabın aktif döneminde soğuk buz uygulaması ağrıyı bir miktar hafifletebilir. İltihabın akıtılması (boşaltılması) apsenin sönmesini hızlandırır. İltihap akut durumda iken dişin çekimi yapılırsa, iltihap vücuda yayılır. Diş apsesinin tedavisinde, cerrahi olarak iltihabi dokunun çıkarılması, kanal tedavisi veya dişin çekimi gibi yöntemler uygulanır. Apse tedavi edilmez ise çene kemiğinde kistlere ve nadir olarak tümörlere dönüşebilir.

Haberin Devamı

DİŞETİ APSESİSİN TEDAVİSİ

Apseye neden olan yabancı maddeler ve iltihap (diş taşları dâhil) temizlenir. Diş etinin cerrahi olarak düzeltilmesi gerekebilir. Bazı durumlarda diş çekilmeden apsenin giderilmesi mümkün olmayabilir. Diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gereken durum çekim bölgesinde oluşan boşluk nedeniyle yanlarda ki dişler; desteksiz kalarak zayıflayacaklar ve oluşan boşluğa doğru kayarak devrileceklerdir. Bunun için çekim boşluğu köprü veya implant ile doldurulmalıdır. Yeni yılın sağlık, mutluluk ve barış içinde geçmesi dileğiyle...

Yazarın Tüm Yazıları