DİŞ İMPLANTINDA MERAK EDİLENLER

Bu yazımda okuyuculardan sıkça gelen bazı soruları yanıtlamaya çalışacağım.

Haberin Devamı

Diş implantı titanyumdan yapılmış yapay bir diş köküdür. Tedavi, yapay diş kökünün kemiğe yerleştirilmesi ve üzerine protez yapılması olmak üzere iki aşamalıdır.
* İmplant kemiğe nasıl tutunur?
Bir dağ tırmanıcısının kayaya tutunması gibi implant da kemiğe tutunur. İmplant, üzerindeki yivler vasıtasıyla kemiğe bağlanır. İmplantla kemik arasında bağ oluşması(osteointegrasyon) için belli bir zamana ihtiyaç vardır. Bağlantı için gereken süre ise genellikle 3-6 aydır.
* İmplant dişin avantajları?
İmplantın en önemli avantajı, doğal dişlere estetik ve işlevsellik açısından en yakın diş protezinin yapılması olanağını sunmasıdır. Diğer önemli üstünlüğü ise, implant uygulamasında yandaki dişlere herhangi bir müdahale ve inceltme yapılmadan eksik dişlerin tamamlanması olanağıdır. Böylece yandaki dişlerin bütünlülüğü korunacak, dişlere zarar verilmeden estetik görünüş sağlanmış olacaktır. Hareketli protez kullanan kişilerin yaşadığı; protezin oynaması, vuruklar, çiğneme esnasında oluşan sıkıntılar vb. problemlerden hastanın kurtulması için çözüm yolu gene implant destekli protezlerdir.
* Dikkat edilecek noktalar?
Doğuştan bazı kan rahatsızlıkları, kontrol edilemeyen şeker hastalığı, yakın zamanda alınan ışın(şua) tedavisi gibi durumlar değerlendirilmelidir. Aşırı sigara ve içki tüketimi denetim altına alınmalıdır. İyi bir ağız bakımı ve implantların temizliği en önemli kriterdir. Bu hususlar göz ardı edilir ise implantın ömrü ya çok kısa olur veya tedavi başarısızlıkla sonuçlanır.
* Protezimi ne zaman takabilirim?
Genellikle 3-6 ay beklenmektedir. Bazı koşullar uygunsa 2 gün içinde geçici bir implant üstü protez yapılabilir. Fakat hasta bu dönem içinde sıvı gıdalarla beslenmek zorundadır. Sert gıdalar tüketilirse tedavide başarısızlık kaçınılmaz olur.
* Tedavi planlaması nasıl yapılır?
Öncelikle doktorunuz sizi muayene eder ve bilgilendir; sorularınızı cevaplar. Örnekler gösterir. Daha sonra gerekli röntgen ve tomografi çekimleri yapılır. Kemik ve diş etlerinizin durumu gözden geçirilir. Uygun implant seçimi yapılır.
* Çene kemiğim zayıf ise implant yapılabilir mi?
Vakaların çoğunda kemik yetersizliğine rastlanır. Sentetik kemik zerrecikleri ve çenenin başka bölgesinden alınacak kemik bloklar ile implant yapılacak çene bölgesi güçlendirilir. Bu durumlarda süre uzar ve maliyet artar.
* Uygulama sayısı ne kadardır?
Dünyada yılda 500.000 civarı implant uygulaması yapılmaktadır.
İmplantın başarısı bazı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Hastanın sistemik durumu(şeker hastalığı v.b), sigara alışkanlığı, ağız bakımı, kullanılan implant türü, hekimin yeterli bilgi birikimine ve tecrübeye sahip olması gibi faktörler implantın başarısını etkiler. İmplantın yedi yıllık ortalama başarı oranı yüzde 90’lar civarındadır. Sağlıklı ve aydınlık günler dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları