GeriSeyahat Din kültürü dersi-1
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Din kültürü dersi-1

Din kültürü dersi-1

Mini anketime katılan gençlere sözüm vardı, kandiller hakkında size kısa bir bilgi toparlarım, diye. Bunu yayın yoluyla yapıyorum ki, herkes müftü torunu Serdar-ı Ekrem’in bu derin bilgisinden feyz alsın! Şaka bir yana, biliyorum, arkamdan diyecekler ki, “Aman be Serdar Abiiii, sana mı kaldı?” E yani, merak da mı etmiyorsunuz be çocuklar!

Kandil : Müslümanlarca kutsal sayılan geceler, Berat, Miraç, Regaip ve Mevlit Kandilleri ile Kadir gecesi.

Bu gecelere (ki Arapça’da gece anlamına gelen leyl sözcüğüyle oluşturulmuş isim tamlamaları kullanılırmış) ‘kandil’ denmesinin sebebi ilginç: Bu geceler, Padişah 2.Selim zamanında minarelerde kandil yakılarak duyurulmaya ve kutlanmaya başlanmış. Kandil adı da buradan gelirmiş.

Bir başka ilgi çekici not da şu: Mevlit Kandili ilk kez Mısır’da, Hicret’ten üç yüz yıl sonra, diğer kandiller ise dört yüz yıl sonra Kudüs’te kutlanmış.

*

Regaib Kandili (Leyle-i regaib) : Hz.Âmine’nin Hz.Muhammed’e gebe kaldığı, kamer aylarından Receb’in ilk Cuma gecesi (Regaib = Rağbetler)

Mevlid Kandili : Hz.Muhammed’in doğum günü. Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12’nci gecesi. Ansiklopedilere göre, aslında bu tarih Hz.Muhammed’in vefat günüdür. (Mevlit = Doğum)

Berat Kandili (Leyle-i berat) : Hz.Muhammed’e peygamberliğinin bildirildiği Şaban ayının 15’inci gecesi (Berat = Diploma)

Miraç Kandili (Leyle-i mi’raç - Leylet-ül-isra) : Hz.Muhammed’in göğe çıktığı gece ki, Receb ayının 27’sine rastlayan kandil gecesidir. (Miraç = Merdiven / göğe çıkma)

Kadir Gecesi
(Leyle-i kadr) : Kuran-ı Kerim’in inmeye başladığı, Ramazan ayının 27’inci gecesi. (Kadr = İtibar, şeref)

False